ΛΑΡΙΣΑ

Κικίλιας: «Να μη γίνει η Θεσσαλία Β. Ελλάδα»

κικίλιας-να-μη-γίνει-η-θεσσαλία-β-ελλ-799874

Τι ζήτησε από τους υγειονομικούς φορείς της 5ης ΥΠΕ και του Αχιλλοπούλειου, ενόψει της έναρξης των εμβολιασμών

Εκκληση για πιστή τήρηση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και προτροπή να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν για ενδεχόμενο τρίτο κύμα που θα είναι ακόμη πιο έντονο, απεύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους εκπροσώπους της υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία των νοσοκομείων εν όψει της έναρξης των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.

«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Να μη γίνει η Θεσσαλία Βόρεια Ελλάδα», ήταν η επισήμανση του κ. Κικίλια, προκειμένου να καταδείξει ότι μία ενδεχόμενη χαλάρωση ενόψει των εορτών αρκεί για να προκαλέσει έξαρση νέων κρουσμάτων στους τέσσερις νομούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται ακόμη.

Συνομιλητές του υπουργού ήταν μεταξύ άλλων ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης, από τον Βόλο ο διοικητής του Αχιλλοπουλείου Ι. Ντόκος μαζί με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Η. Καραμέτο και την προϊσταμένη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά, καθώς επίσης οι υπόλοιποι διοικητές των νοσοκομείων της Θεσσαλίας με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Το δεύτερο που ζήτησε ο υπουργός και έχει επίσης τη σημασία του, καθώς άπτεται της συνολικής στάσης που καλείται να κρατήσει ο υγειονομικός κόσμος εν όψει της υλοποίησης του εμβολιαστικού σχεδιασμού στη χώρα, είναι να υπάρξει αφενός σωστή προετοιμασία για το όλο εγχείρημα, αφετέρου στήριξή του από όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως είναι άλλωστε γνωστό πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.

Οπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας για λόγους ουσιαστικούς αλλά και συμβολικούς θα πρέπει «πρώτοι οι υγειονομικοί φορείς να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες κάνοντας το εμβόλιο».

Για τον λόγο αυτό από χθες κιόλας στο Αχιλλοπούλειο άνοιξε Μητρώο στο οποίο ξεκινά η καταγραφή όλων των υγειονομικών που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να εμβολιαστούν, αφού δεν είναι υποχρεωτικό.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως όταν «μιλάμε για υγειονομικούς και εργαζόμενους στα Νοσοκομεία , μιλάμε για όλο το προσωπικό. Δηλαδή και τους ιατρούς μας και τους νοσηλευτές μας και τους τραπεζοκόμους μας και τις καθαρίστριες που μπαίνουν μέσα στη ΜΕΘ και το διοικητικό προσωπικό και τη φύλαξη και όλους».

Στο Αχιλλοπούλειο υπολογίζεται ότι συνολικά οι υγειονομικοί που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες ξεπερνούν τα 600.

«Είναι πολύ σημαντικό οι υγειονομικοί μας να δώσουν το παράδειγμα σε όλη την ελληνική κοινωνία και να δείξουν το δρόμο σε όλους τους υπόλοιπους, σε μια διαδρομή των επόμενων μηνών που θα οδηγήσει στον εμβολιασμό της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε επίσης ο υπουργός , προσθέτοντας πως «είναι θέμα συμβολισμού, θέμα αξίας και ουσίας».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Κικίλιας ενημερώθηκε επίσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προετοιμασία που έχει γίνει από τις δομές του ΕΣΥ σ’ όλη τη Θεσσαλία, ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη κτιριακή υποδομή στους χώρους που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία τα εμβολιαστικά κέντρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου