ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχούν για απαξίωση του λιμανιού του Βόλου

ανησυχούν-για-απαξίωση-του-λιμανιού-τ-79954

Το μέλλον του λιμανιού του Βόλου και η εύρυθμη λειτουργία του ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και μελών του Συνδέσμου Λιμενεργατών Βόλου.

Όπως είναι γνωστό, το λιμάνι του Βόλου, όπως εκείνα του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και εννιά ακόμη μεγάλα περιφερειακά λιμάνια (Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ελευσίνας, Λαυρίου, Κέρκυρας και Καβάλας) έχουν περάσει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ και νέες αλλαγές αναμένονται στο προσεχές μέλλον από το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Λιμένων που παρουσίασε πρόσφατα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου Θωμάς Κρητικός εξέφρασε στον Περιφερειάρχη την ανησυχία των λιμενεργατών για το μέλλον του λιμανιού, οι οποίοι φοβούνται την ενδεχόμενη απαξίωσή του και την απώλεια των θέσεων εργασίας, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επικοινώνησε με το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα όσα προβλέπει η σχεδιαζόμενη αξιοποίηση των λιμένων από Σχέδιο Ανάπτυξης και τόνισε τα εξής:

«Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί ένα δυναμικό αναπτυξιακό πυρήνα της πόλης του Βόλου, αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του αποτελούν απαραίτητα δεδομένα για την αιρετή Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό εντάξαμε και ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 916.608,45 ευρώ, για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στη χερσαία ζώνη του λιμένα με την εφαρμογή του Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS code). Παράλληλα μέσα από συνεχείς συσκέψεις και επαφές με το αρμόδιο υπουργείο καταφέραμε να πάρουμε μέχρι τον ερχόμενο Μάιο την παράταση για τη λειτουργία του εμπορευματικού τομέα, για να μην επέλθει η απαξίωση του λιμανιού, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Αναμένουμε τις ενέργειες από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε έμπρακτα το λιμάνι του Βόλου και επιθυμούμε την εύρυθμη και βιώσιμη λειτουργία του. Θα πρέπει όμως να διασφαλιστεί τόσο η ύπαρξη τόσο του εμπορευματικού, όσο και του επιβατικού τομέα, με τους αντίστοιχους περιβαλλοντικούς όρους ώστε να είναι διασφαλισμένη η δημόσια υγεία».

Όπως έγινε γνωστό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να υπάρξει και νέα συνάντηση, όπου ο σύνδεσμος λιμενεργατών θα καταθέσει και εγγράφως τις προτάσεις του για την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ακόμη τα μέλη του συνδέσμου Γ. Βογιατζής, Απ. Σγατζής και Μ. Σκυριανός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου