ΤΟΠΙΚΑ

Στον υπουργό για τα τραπεζάκια…

στον-υπουργό-για-τα-τραπεζάκια-799082

Tα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους Δήμους τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης σε ολόκληρη τη χώρα, ήταν το αντικείμενο συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον αρμόδιο Υπουργό Ευρ. Στυλιανίδη και το σύμβουλο του κ. Ευαγ. Καμαράκη, ο Πρόεδρος, από προχθές και νέος Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ο γενικός γραμματέας και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕΕ ) Γ.Καβαθάς, Γ. Κουράσης και Απόστολος Αθανασός, που είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας, αντίστοιχα

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασό στη συνάντηση που κράτησε περισσότερο από μία ώρα οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣΕΕ αιτιολόγησαν στον υπουργό ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου, εμφανίζεται να έχει προς τους οικείους ΟΤΑ μεγάλες οφειλές, οι οποίες ωστόσο, όπως τόνισαν, έχουν να κάνουν με πρόστιμα και προσαυξήσεις και όχι με την μη καταβολή του αρχικού κεφαλαίου των οφειλών τους προς τους Δήμους, είτε αυτές αφορούν την καταβολή του 0, 5% που αναλογεί στο δημοτικό φόρο επί του κύκλου εργασιών τους, είτε στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κ.ο.κ.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ακόμη στον Υπουργό ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου αδυνατούν να καταβάλλουν τα ποσά που τους ζητούνται από τους Δήμους.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασό ο κ. Στυλιανίδης έδειξε απόλυτη κατανόηση στο συγκεκριμένο αίτημα του κλάδου, το οποίο βρήκε, απολύτως λογικό. Θα πρέπει, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, να στηριχθούν οι Επιχειρήσεις, καθώς αν κλείσουν οι τελευταίες και οι Δήμοι θα στερηθούν σημαντικούς πόρους για τη λειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε, πρέπει πάση θυσία να μείνουν ανοικτές, ήταν το σχόλιο του Υπουργού, ο οποίος ανέθεσε στον ειδικό του σύμβουλο να εξετάσει το Σχέδιο Νόμου που του κατέθεσε η Ομοσπονδία, προκειμένου μετά από επεξεργασία του από τη νομική υπηρεσία να διαβιβαστεί προς έγκριση στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Μαυραγάνη τον οποίο, όπως υποσχέθηκε, θα τον ενημερώσει και προσωπικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τα ίδια θέματα που αφορούν τις οφειλές προς τους ΟΤΑ η ΠΟΕΣΕΕ θα έχει την επόμενη Πέμπτη συνάντηση και με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Νίκο Μαυραγάνη.

Για το θέμα της αποσύνδεσης της δημοτικής ενημερότητας από την έκδοση των αδειών μουσικών οργάνων και την άδεια κατάληψης πεζοδρομίου ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε να το συζητήσει με το Προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος ( ΚΕΔΕ), ενώ με την ΚΕΔΕ θα διερευνήσει επίσης τη δυνατότητα καταβολής των τελών κατάληψης πεζοδρομίου σε δώδεκα μηνιαίες και ισόποσες δόσεις, όπως και το θέμα μείωσης των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής των πάσης φύσεως οφειλών που ανέρχονται σε 200 %.

Τέλος σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΠΟΕΣΕΕ ο υπουργός Εσωτερικών είχε ήδη προχωρήσει στην ένταξη του νόμου για την αύξηση σε 48 των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των αντίστοιχων οφειλών προς τους ΟΤΑ. Ένας νόμος που είναι σε εκκρεμότητα καθώς θα πρέπει προηγουμένως να ανάψει το «πράσινο φως» η τρόικα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου