ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ο.Λ.Β. ζητά τέλη από κλειστά μαγαζιά & προειδοποιεί ότι θα τα βεβαιώσει στην εφορία

ο-ο-λ-β-ζητά-τέλη-από-κλειστά-μαγαζιά-π-798878

Τα μαγαζιά στην παραλία είναι κλειστά, αλλά ο Ο.Λ.Β. ζητά να εισπράξει

«Είναι γκανγκστερικό: Τηλεφωνούν Παρασκευή μεσημέρι και δίνουν διορία μέχρι τη Δευτέρα στις 9 το πρωί» καταγγέλλουν καταστηματάρχες – Σ. Αναγνώστου: «Δεν έχουμε άλλη εντολή από το Υπουργείο»

Τέλη για κοινόχρηστο χώρο, τον οποίο δεν χρησιμοποιούν από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές στο πλαίσιο του lockdown, που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου από τους καταστηματάρχες εστίασης στην παραλία! Τα μαγαζιά είναι κλειστά, ωστόσο υπάλληλοι του Ο.Λ.Β. ενημέρωναν τηλεφωνικώς προχθές Παρασκευή το μεσημέρι τους επαγγελματίες ότι αν δεν καταβάλλουν τα τέλη τους έως τη Δευτέρα (σ.σ. αύριο) στις 9 το πρωί, θα βεβαιώσουν τις οφειλές τους στην εφορία!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Είναι ασύλληπτο. Γκανγκστερικό. Ζητούν από κλειστές επιχειρήσεις να πληρώσουν για χώρο που δεν χρησιμοποιούν ακριβώς επειδή είναι κλειστές και μάλιστα σε ασφυκτικό χρονικό περιθώριο και ενώ γνωρίζουν ότι οι επαγγελματίες δεν έχουν έσοδα», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Χρήστος Γούσιος, ο οποίος έγινε αποδέκτης της αγανάκτησης επιχειρηματιών εστίασης οι οποίοι έχουν καταστραφεί οικονομικά μέσα στο 2020 εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τη διεκδίκηση όμως των οφειλών από κλειστά μαγαζιά επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Σωκράτης Αναγνώστου υποστηρίζοντας ότι γίνεται για λόγους δικαιοσύνης. «Οι περισσότεροι έχουν πληρώσει. Αν δεν τα διεκδικήσουμε και από τους υπολοίπους δημιουργούμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού», λέει.

Παρατράγουδα από το καλοκαίρι

Τα… παρατράγουδα με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την οικονομική κρίση που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι. Από τότε που οι καταστηματάρχες μόλις είχαν ξεκλειδώσει λουκέτα μετά τη λήξη της καραντίνας και καλούνταν να περάσουν από τα ταμεία του οργανισμού για να καταβάλλουν τέλη χρήσης αιγιαλού για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων τους και μάλιστα χωρίς μείωση για τον χρόνο που δεν λειτούργησαν.

Το πρόβλημα δεν λύθηκε παρά μόνο όταν βγήκε η Υπουργική Απόφαση για μείωση των τελών και το έγγραφο έφθασε στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Δόθηκε μάλιστα προθεσμία καταβολής των τελών έως τις 30 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι καταστηματάρχες κάθε χρόνο προ-πληρώνουν τα τέλη στις αρχές του έτους για ολόκληρη τη χρονιά.

Με τις διεκδικήσεις τους οι επιχειρηματίες πέτυχαν παράταση στην προθεσμία εξόφλησης των τελών τους έως τέλος Νοεμβρίου.

Σε αντίθεση με τον Ο.Λ.Β., ο Δήμος Βόλου δεν έχει ζητήσει ούτε ευρώ

Η εκπνοή της παράτασης στην προθεσμία εξόφλησης των τελών βρήκε τις επιχειρήσεις κλειστές λόγω του δεύτερου lockdown που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Αντί ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου να παγώσει τη διαδικασία, καθώς γνωρίζει ότι τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν έχουν από πουθενά έσοδα, άρχισε να ζητά τις οφειλές απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τις βεβαιώσει στην εφορία», μεταφέρει ο κ. Γούσιος «εκβιαστικά» όπως χαρακτηρίστηκαν τηλεφωνήματα που δέχθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι επιχειρηματίες της παραλίας.

Στην παραλία σήμερα δραστηριοποιούνται περί τις 30 επιχειρήσεις. Οι «τυχερές» είναι όσες βρίσκονται από την Τοπάλη και προς το Δημαρχείο που δεν έχουν μεγάλο μέρος παραλίας για να πληρώνουν μεγάλα ποσά στον Ο.Λ.Β. αλλά μεγαλύτερο μέρος πεζοδρομίου, το οποίο ανήκει στον Δήμο Βόλου. «Ο Δήμος Βόλου έως και σήμερα, πέρα από τις μειώσεις δεν έχει ζητήσει ούτε ευρώ από τους επιχειρηματίες», ανέφερε ο κ. Γούσιος. Οι συγκεκριμένοι δε επιχειρηματίες είχαν φροντίσει για την πληρωμή των τελών στον Ο.Λ.Β. μέσα στο καλοκαίρι.

Οι… άτυχοι από την Τοπάλη και προς τον Αγιο Κωνσταντίνο που έχουν μικρότερο πεζοδρόμιο και άρα κοινόχρηστο χώρο του Δήμου και μεγαλύτερη παραλία και άρα κοινόχρηστο χώρο του Ο.Λ.Β. είναι χρεωμένοι με μερικές χιλιάδες ευρώ σε τέλη τα οποία δεν μπορούν να καταβάλλουν από τη στιγμή που δεν έχουν έσοδα.

«Μας εκβιάζουν»

«Κάποιοι τρομοκρατήθηκαν στην ιδέα ότι θα βεβαιωθούν τα χρέη τους στην εφορία και πήγαν να πληρώσουν τα τέλη. Πώς; Χρησιμοποιώντας χρήματα ακόμη και από την επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν», εξηγεί ο κ. Γούσιος. Υπάρχει όμως και μερίδα καταστηματαρχών που δεν μπορεί να ανταποκριθεί και ζητά «πάγωμα» της διαδικασίας.

«Είναι απαράδεκτο να θέλουν να βεβαιώσουν τα χρέη στην εφορία. Ταυτόχρονα ως επιχειρηματίες δεν θα μπορούμε να έχουμε φορολογική ενημερότητα που χρειαζόμαστε για μια σειρά συναλλαγών και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα χρέος στην εφορία το οποίο θα πρέπει να ρυθμίσουμε για να μπορούμε να λειτουργούμε. Όταν ο Ο.Λ.Β. επί σειρά ετών εισπράττει μέχρι και το τελευταίο cent του ευρώ είναι απαράδεκτο σε μια τέτοια συγκυρία με τις επιχειρήσεις μας κλειστές, να μας εκβιάζει. Γιατί μας εκβιάζει», υποστηρίζουν επιχειρηματίες.

Για λόγους… δικαιοσύνης

Λόγους δικαιοσύνης εν μέσω πανδημίας και lockdown επικαλείται ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Β., Σωκράτης Αναγνώστου για τη διεκδίκηση των οφειλών από τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πληρώσει. «Οι περισσότεροι έχουν πληρώσει. Αν δεν τα διεκδικήσουμε αφενός θα κατηγορηθούμε για παράβαση καθήκοντος, αφετέρου θα δημιουργήσουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρηματιών. Το κάνουμε για λόγους δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Αναγνώστου και προσθέτει: «Δώσαμε τη μείωση του 25% στα ετήσια τέλη και το καλοκαίρι προχωρήσαμε σε επιπλέον έκπτωση. Δεν έχουμε άλλη εντολή από το Υπουργείο. Αν μας έρθει θα εφαρμοστεί πιστωτικά στο μέλλον. Περιμένουμε απόφαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Αλλά όταν έληξε η προθεσμία δεν μας έκαναν αίτημα για παράταση. Σε κάθε περίπτωση θα το εξετάσουμε».

Πίεση για είσπραξη οφειλών χωρίς απόφαση Δ.Σ. και πριν τις αποφάσεις του Υπουργείου

Οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται μέσω του νομικού τους συμβούλου να απευθύνουν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ζητώντας προς το παρόν το «πάγωμα» των διαδικασιών και σε δεύτερο χρόνο απαλλαγή από τα τέλη για το 2020 και μειώσεις για το 2021 που επίσης ετοιμάζεται να μπει με αβεβαιότητα για τον κλάδο.

Το ζητούμενο για τον κ. Γούσιο είναι ότι στελέχη του Ο.Λ.Β. ξεκίνησαν τις πιέσεις για την είσπραξη οφειλών χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και χωρίς να περιμένουν πρώτα τις εντολές από το αντίστοιχο Υπουργείο.

«Το 2020 είναι μία χρονιά καταστροφή για τους επιχειρηματίες. Ζήτημα αν έχουν δουλέψει τέσσερις μήνες. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2020 ήταν νεκροί μήνες, από τον Μάρτιο έως και το τέλος Μαΐου δεν λειτουργούσαν με κρατική εντολή. Δούλεψαν Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο με μειωμένο ωράριο και υποτονική κίνηση και ξαναέκλεισαν. Η περίοδος φιλέτο για την παραλία είναι οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος που χάθηκαν», σημειώνει ο κ. Γούσιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου