ΤΟΠΙΚΑ

Στο κατακόρυφο η αγωνία ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων

στο-κατακόρυφο-η-αγωνία-ενόψει-της-ανα-798487

Στο κατακόρυφο η αγωνία εκατοντάδων υποψηφίων και από τη Μαγνησία, ενόψει της ανακοίνωσης των βάσεων στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι βάσεις θα ανακοινώνονταν το πιθανότερο στις 22 Αυγούστου. Χθες, το υπουργείο Παιδείας, μετέθεσε το χρόνο ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ωστόσο στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την ανακοίνωση των βάσεων μέχρι τις 26 του μήνα.

Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου. Οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση αποδίδεται στο γεγονός ότι φέτος το υπουργείο έχει να επεξεργαστεί περισσότερες κατηγορίες αποτελεσμάτων σε σχέση με πέρυσι.

Προς το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να υπάρχει πιο σαφής εικόνα για την ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων των σχολών.

Οι βάσεις θα κρίνουν και την επιτυχία ή μη εισόδου των υποψηφίων στις σχολές προτίμησής τους.

Εκτιμήσεις για τις βάσεις 1ο επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές)

Σε υψηλά ποσοστά (πάνω από 18.000 μόρια) αναμένεται να μείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρυσι.

2ο επιστημονικό Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Στις περισσότερες σχολές αναμένεται πτώση, ωστόσο οι Πολυτεχνικές Σχολές αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια.

3ο επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Το μάθημα της Βιολογίας δικαίωσε τους αριστούχους και λογικά θα εκτοξεύσει τις βάσεις επαναφέροντας την Ιατρική Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στα 19.000 μόρια. Ανοδος μέχρι και 300 μόρια θα υπάρξει και σε πολλές από τις υπόλοιπες σχολές (Βιολογίας, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής)

4ο επιστημονικό Πεδίο (Παιδαγωγικές Σχολές)

Οι πρώτες εκτιμήσεις σημειώνουν ότι θα υπάρξει πτώση στις Παιδαγωγικές Σχολές, ενώ στα περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι (και) με μέσο όρο κάτω του 10.

5ο επιστημονικό Πεδίο (Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορική)

Πτώση αναμένεται να υπάρξει και στις βάσεις του πέμπτου πεδίου ακόμη και σε περιζήτητα τμήματα. Μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.

Φέτος, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας, καταργείται η «υποβολή ευκρινούς φωτοαντιγράφου του τίτλου απόλυσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», δηλαδή απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης, το οποίο μέχρι φέτος ήταν απαραίτητο για τη διοικητική διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στα τμήματα και στις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και των ΤΕΙ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου