ΤΟΠΙΚΑ

Νέα άγρια κόντρα για τα δέντρα

νέα-άγρια-κόντρα-για-τα-δέντρα-798437

Στα ύψη ανέβηκε χθες το μεσημέρι και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, λίγες μόλις ώρες μετά τον προπηλακισμό που δέχθηκε στο προχθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Παντελής Πελεκάνος από το δημοτικό σύμβουλο της ήσσονος μειοψηφίας Θωμάς Κλημόπουλο, με αφορμή την πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου να προχωρήσει στην κοπή δέντρων στην οδό Δημάρχου Γεωργιάδου και Νικοτσάρα, χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Χθες με αφορμή την κοπή δέντρου που ζητούσε κατασκευαστής σε υπό ανέγερση οικοδομή στην οδό Περραιβού υπήρξε νέο έντονο επεισόδιο.

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας» Γιάννης Μολοχίδης που συμμετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά τις δημαιρεσίες του περασμένου Ιανουαρίου, και ο έτερος δημοτικός σύμβουλος της ίδιας δημοτικής παράταξης, Θωμάς Κλημόπουλος, που μπήκε στην αίθουσα λίγο πριν η Επιτροπή συζητήσει τα θέματα πρασίνου, επιτέθηκαν με σφοδρότητα στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής για την πρόθεση τους να εγκρίνουν την κοπή τριών δέντρων στην οδό Περραιβού, στην οδό Κουρουνιώτη και στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάνννη.

Αρωγός στους κ.κ. Μολοχίδη και Κλημόπουλο ήταν και ο εκπρόσωπος των Οικολόγων – Πράσινων κ. Τάκης Κολώνιας ο οποίος με τη σειρά του κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή για τη συστηματική « τσιμενοτποίηση» της πόλης σε βάρος του πρασίνου.

Οι επισημάνσεις της εκπροσώπου της υπηρεσίας που αιτιολόγησε τους λόγους κοπής των δέντρων, του Προέδρου της Επιτροπής Νίκου Μόσχου ότι με τη νέα κανονιστική για το πράσινο που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπεται ότι όταν κόβεται ένα δέντρο ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να φυτεύσει διπλάσιο αριθμό, προκειμένου όχι μόνο να ισοσταθμίζεται, αλλά και να διπλασιάζεται το ισοζύγιο πρασίνου στην πόλη, δεν στάθηκαν επαρκείς για τους κ.κ. Μολοχίδη, Κλημόπουλο και Κολώνια, που αντέτειναν ότι τα δέντρα που κόβονται έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών.

Η πρόταση του κ. Ζάχου και του κ. Δερβένη ότι οι φυτεύσεις που προβλέπονται από τον κανονισμό να προηγηθούν της κοπής τους και πάλι δεν ικανοποίησαν τους διαφωνούντες, που έθεσαν και το θέμα του αποκλεισμού της παράταξής τους από θεσμικά όργανα, όπως η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και η Οικονομική Επιτροπή, μολονότι όπως είπαν, στις εκλογές του 2010 πήρε το 12 % των ψήφων.

«Όταν λειτουργείτε με μη θεσμικό τρόπο θα λειτουργούμε και εμείς με μη θεσμικό τρόπο», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Κλημόπουλου. Μπροστά σε αυτή την έντονη αντιπαράθεση και παρά τη ψύχραιμη στάση του Προέδρου της Επιτροπής Νίκου Μόσχου, η συζήτηση δεν άργησε να παρεκτραπεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς ένθεν και ένθεν, όπως : «είσαι τραμπούκος», «έχετε βουλοκέρια στα αυτιά, γι΄ αυτό φωνάζω», «μέχρι να καταλάβεις θα έχει τελειώσει η θητεία σου» κ.α.

Βλέποντας η συζήτηση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο ο Πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Σημειώνεται πως η παράταξη των Οικολόγων Πράσινων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε στηρίξει το ψηφοδέλτιο της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου