ΤΟΠΙΚΑ

Στην αντεπίθεση ο Ξηρακιάς

στην-αντεπίθεση-ο-ξηρακιάς-798414

Μετά από σιωπή αρκετών ημερών και μετά το επικοινωνιακό μπαράζ του Συλλόγου Καταστηματαρχών των Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς, πέρασε χθες στην αντεπίθεση, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταστηματαρχών και την έκδοση αδειών για την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα.

Στη δήλωσή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ηλίας Ξηρακιάς αφήνει έμμεσες αιχμές για τους αιρετούς που διοίκησαν το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά … « όποιοι τους υποσχέθηκαν το αντίθετο, ότι δηλαδή οι οφειλές παραγράφονται «κλείνοντας το μάτι», έχουν ευθύνες, γιατί παρέσυραν ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και προσαυξήσεις» . Ακόμη ο Αντιδήμαρχος σημειώνει ότι οι παλαιές οφειλές μπορούν να διακανονιστούν σε 24 δόσεις, ενώ και η καταβολή του τέλους για την κατάληψη των τραπεζοκαθισμάτων για το 2013 μπορεί να καταβληθεί, όπως τονίζει σε τρεις δόσεις.

Ειδικότερα ολόκληρη η δήλωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Βόλου έχει ως εξής :

Γενικά:Η έκκλησή μας, την προηγούμενη εβδομάδα, προς ορισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να προσέλθουν στην Υπηρεσία Προσόδων του Δήμου για την έκδοση της ετήσιας άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου, έφερε στην επιφάνεια μια παθογένεια που «έρχεται» από το παρελθόν κι αφορά σε σημαντικές οφειλές μιας μερίδας αυτών των επιχειρήσεων προς το Δήμο. Οι επιχειρηματίες αυτοί οφείλουν να ταχτοποιήσουν έγκαιρα τις εκκρεμότητες τους, ώστε να μη φέρνουν σε δύσκολη θέση τις Δημοτικές Υπηρεσίες που αναγκάζονται να επιβάλλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επισημαίνεται ότι οι οφειλές τους αφορούν σε τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων και τέλη παρεπιδημούντων, που έχουν ήδη εισπράξει -σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια- για λογαριασμό του Δήμου και παρακρατούν, μέχρι σήμερα, παράνομα. Οι οφειλές αυτές ούτε παραγράφονται ούτε διαγράφονται. Όποιοι λοιπόν τους υποσχέθηκαν το αντίθετο, «κλείνοντας το μάτι», έχουν ευθύνες, γιατί παρέσυραν ένα μέρος των επιχειρήσεων αυτών να επιβαρυνθεί με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Δυστυχώς η λειτουργία του πελατειακού κράτους, που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγηθεί η χώρα μας στη σημερινή κρίση, συμπαρέσυρε και την Αυτοδιοίκηση. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι ο ίδιοι επαγγελματίες που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο, που ανήκει κατά 50% στο Δήμο (τα πεζοδρόμια) και κατά 50% στον Οργανισμό Λιμένος (το τμήμα παραλίας), δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στον ΟΛΒ, ενώ οι υποχρεώσεις τους προς το Δήμο ανάγονται σε βάθος 10ετίας;

Διακανονισμός οφειλών: Έχοντας πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που βιώνουν οι επαγγελματίες, και επιδιώκοντας τη διευθέτηση του προβλήματος με τρόπο επωφελή, και για τους ίδιους, και για το Δήμο, δίνεται η δυνατότητα, καταρχάς, οι παλαιές οφειλές να μπορούν να διακανονισθούν, σήμερα, σε 24 δόσεις. Όσον αφορά στο ετήσιο τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το 2013, εκτός της εφάπαξ καταβολής, υπάρχει και η επιλογή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας και την ισχύουσα σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, της τμηματικής εξόφλησης σε τρεις(3) δόσεις, με την καταβολή, ωστόσο, ισόποσης εγγυητικής ως πρώτης δόσης. Βεβαίως, αποδεχόμαστε και ευχόμαστε να ισχύσει οποιαδήποτε άλλη ευνοϊκότερη ρύθμιση προκύψει, στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΔΕ, Ομοσπονδία καταστηματαρχών).

Προθεσμίες και τελεσίγραφα: Διευκρινίζουμε όμως ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και των Υπηρεσιών του Δήμου δεν υπάρχουν ούτε τελεσίγραφα ούτε προθεσμίες. Διανύουμε ήδη τον 4ο μήνα του 2013 κι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί όλες οι άδειες για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους. Οι Υπηρεσίες προσπαθούν, σε πρώτη φάση, με εκκλήσεις προς όσους καθυστερούν να εναρμονισθούν με το νόμο, ώστε να μην αναγκασθούν να επιβάλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Ας μην οδηγούν, λοιπόν, ορισμένοι τους υπαλλήλους σε δύσκολη θέση, σεβόμενοι, αφενός τους νομοταγείς και τυπικούς συναδέλφους τους, που έχουν φροντίσει να εκπληρώσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους, αφετέρου τους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι, με το ισχύον ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο, κινδυνεύουν να βρεθούν σε διαθεσιμότητα για παράβαση καθήκοντος, αν δεν προβούν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία των συμφερόντων του Δήμου.

Οι άλλοι Δήμοι: Με έκπληξη διαβάσαμε στον τύπο ότι άλλος μεγάλος Δήμος της χώρας, μετά από συνάντηση με τους καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε πως θα πάρει απόφαση για διακανονισμό του ετήσιου τέλους σε δύο (2) δόσεις. Για την αποφυγή παρερμηνειών, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η δυνατότητα της τμηματικής καταβολής ήδη ισχύει στο Δήμο Βόλου, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2012, αλλά, όπως απαιτεί η νομοθεσία, αφορά σε τρεις (3) δόσεις και υλοποιείται μετά την κατάθεση ισόποσης εγγυητικής. Αυτό προβλέπει ο νόμος, ο οποίος, για να ισχύσει, απαιτεί και ανάλογη απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχει γίνει ήδη στο Δήμο Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου