ΤΟΠΙΚΑ

Επιστρέφει ο τρόμος των ληστών

επιστρέφει-ο-τρόμος-των-ληστών-798404

Φοβισμένη και δεμένη εγκατέλειψαν ληστές ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι της στο Ανω Βόλο.

Η γυναίκα βίωσε τρομακτικές στιγμές στα χέρια δύο ληστών, οι οποίοι έδρασαν με μέθοδο που θυμίζει τις πρόσφατες εφιαλτικές εφόδους σε δεκάδες σπίτια υπερήλικων ατόμων στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία, οκτώ εκ των οποίων είχαν υποκύψει στα τραύματα που τους κατάφεραν οι δράστες.

Οι πολλαπλές ληστείες είχαν διαπραχθεί επί δύο χρόνια, από το 2009 έως το καλοκαίρι του 2011, οπότε εξαρθρώθηκε η σκληρή συμμορία των «ληστών με τα μαύρα», με αρχηγό τον άκρως επικίνδυνο Αλβανό κακοποιό και ακόμη καταζητούμενο δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, Λούλι Φλολάντ. Κάποιοι, όμως, επέστρεψαν ίσως ως μιμητές…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Είναι η τρίτη ανεξιχνίαστη ληστεία σε κατοικία μοναχικού ηλικιωμένου στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, αξιοποιώντας κάθε στοιχείο της υπόθεσης, αλλά και προχωρώντας σε προσαγωγές υπόπτων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με την ηλικιωμένη εισέβαλαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες στο σπίτι της στον Ανω Βόλου, όπου διαμένει μόνη της.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι άγνωστοι δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα στην οικία της 79χρονης ημεδαπής. Χρησιμοποιώντας σωματική βία, ακινητοποίησαν την ηλικιωμένη και δέσμευσαν πρόχειρα τα χέρια της.

Στη συνέχεια, αφού ερεύνησαν τους χώρους του σπιτιού της, βρήκαν και αφαίρεσαν το συνολικό χρηματικό ποσό των 1.180 ευρώ και τράπηκαν σε φυγή, αποκόπτοντας προηγουμένως τη σύνδεση του σταθερού τηλεφώνου.

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας.

Η προηγούμενη ληστεία σε σπίτι ηλικιωμένης είχε σημειωθεί στις 11 Μαρτίου 2013. Σε εκείνη την περίπτωση τρία άτομα είχαν εισβάλει στη μονοκατοικία 88χρονης, στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας. Εκείνη έντρομη και αδύναμη να κινηθεί, προσπάθησε να καλέσει σε βοήθεια, αλλά ο ένας από τους τρεις την πλησίασε και έστρεψε απειλητικά πάνω της μαχαίρι-σουγιά, λέγοντας την να μη μιλήσει. Οι άλλοι δύο έψαξαν τους χώρους και δεν βρήκαν παρά ένα μικρό χρηματικό ποσό, ό,τι δηλαδή είχε απομείνει από τη φτωχική της σύνταξη. Τα ανθρωπόμορφα τέρατα τράβηξαν πριν φύγουν από το λαιμό της γιαγιούλας μια χρυσή αλυσίδα με λίρα που φορούσε.

Μαζί με μία ακόμη ληστεία που σημειώθηκε σε σπίτι ηλικιωμένης στο Βόλο τον Δεκέμβριο του 2012, οι τελευταίες ανεξιχνίαστες ληστείες με στόχο σπίτια μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων ανέρχονται στις τρεις. Οι αστυνομικές αρχές ερευνούν τυχόν κοινά στοιχεία μεταξύ των υποθέσεων.

Μετά… Φλολάντ εποχή

Πρόκειται για τις μετά… Φλολάντ εποχής ληστείες που ξεκίνησαν να απασχολούν τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Ο δολοφόνος του Βόλου δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ως αρχηγός της συμμορίας, στα χέρια της οποίας βρήκε φρικτό θάνατο η 55χρονη Ευδοκία Αναγνωστοπούλου και άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι άνθρωποι στο Βόλο συνεχίζει να καταζητείται.

Ο επικίνδυνος κακοποιός είχε τον ηγετικό ρόλο στη συμμορία του θανάτου, της πολυμελούς συμμορίας των Αλβανών, που εισέβαλαν σε μονοκατοικίες ηλικιωμένων, μετά από παρακολούθηση των κινήσεών τους, προκειμένου να τους ληστέψουν. Σε όλες τις ληστείες οι δράστες χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά των θυμάτων τους. Τους ακινητοποιούσαν, τους φίμωναν, τους χτυπούσαν ανελέητα. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι εκτός της 55χρονης ήταν οι δράστες άλλων τεσσάρων ανθρωποκτονιών, με θύματα ηλικιωμένους.

Ο 27χρονος καταζητούμενος Λούλι Φλολάντ είχε καταδικαστεί σε τρις ισόβια και συνολική ποινή κάθειρξης 141 χρόνων για τις 38 συνολικά ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο, με συνολική λεία ήταν 45.000 ευρώ και τα χρυσαφικά αξίας 560.000 ευρώ.

Οι αστυνομικές αρχές στο Βόλο συνεχίζουν να παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω των στενών σχέσεων που φαίνεται ότι διατηρούσε με την περιοχή ο διαβόητος κακοποιός, καθώς επί μία διετία περίπου οργίαζε στους δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου