ΤΟΠΙΚΑ

Γενική απεργία τη Μ. Τετάρτη στο Βόλο

γενική-απεργία-τη-μ-τετάρτη-στο-βόλο-798246

Η απεργία την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι αδιαπραγμάτευτη με τα συνδικάτα του Βόλου και το ΕΚΒ να τάσσονται κατά της μεταφοράς της.

Στη χθεσινή ολομέλεια του ΕΚΒ η Διοίκηση ομόφωνα αποφάσισε να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η του Μάη, χαρακτηρίζοντας «ψευτοδιλήμματα» τις ενστάσεις του εμπορικού συλλόγου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά τιμώντας έτσι τους αγώνες των νεκρών του Σικάγο αφού τα μηνύματα εκείνης της θυσίας παραμένουν επίκαιρα στη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση.

Το ΕΚΒ θα πραγματοποιήσει απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 πρωί στην Πλ. Ελευθερίας και το ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ στην Πλατεία Πανεπιστημίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΕΚΒ όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος Θαν. Παπαδημόπουλος ακόμη και εάν τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα, δηλαδή η ΓΣΕΕ που συνεδριάζει σήμερα, αποφασίσει να αποδεχτεί τη μεταφορά της αργίας όπως έχει ζητήσει η ΕΣΕΕ δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την απόφασή του και η 24ωρη απεργία θα γίνει κανονικά τη Μ. Τετάρτη όπως επιτάσσει η Εργατική Πρωτομαγιά και όχι η «εθιμοτυπία» της μεταφοράς αργιών.

Πυρά κατά του Εμπορικού Συλλόγου

Ο κ. Παπαδημόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Εθνικής Συνομοσμοπονδίας Εμπόρων και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου για την «πρωτοβουλία» τους να ζητήσουν μεταφορά της αργίας, τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός τους πως πρέπει να δουλέψει η αγορά, είναι έωλος και προσχηματικός από τη στιγμή που η εργατική τάξη βάλλεται πανταχόθεν και η αγορά υφίσταται τις συνέπειες και ο εμπορικός κόσμος θα έπρεπε να είναι σύμμαχος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Άφησε επίσης αιχμές και κατά του προέδρου του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Γ. Κάιρα καθώς όπως τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις δημιούργησε την αίσθηση ότι συναινεί στη μεταφορά της αργίας και σημείωσε ότι «το ΕΚΒ δεν πρόκειται επ’ ουδενί να συναινέσει σε αποφάσεις που έχουν στόχο να αποδυναμώσουν τους εργατικούς αγώνες και να εκφυλίσουν το θεσμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αποδίδοντας χαρακτήρα γιορτής και όχι απεργίας

Με επιφυλάξεις όπως είπε επειδή ακόμη δεν έχει συνεδριάσει η ΓΣΕΕ τοποθετήθηκε ως προς τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ο Γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου ο οποίο ωστόσο επισήμανε ότι η ημέρα εκείνη είναι απεργία και όχι αργία και ότι είναι ατυχής η επιλογή των εμπόρων να ζητήσουν μεταφορά της αργίας για την Τρίτη μέρα του Πάσχα. Ο κ. Βασιλείου υπογράμμισε επίσης ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πολλά και ιδιαίτερα σοβαρά και ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο πλέον σε όλο το φάρμα της εργατικής τάξης.

Για ολοκληρωτική στοχοποίηση της εργατικής τάξης έκανε λόγο εκ μέρους της ΔΑΣ- ΠΑΜΕ ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης καταγγέλλοντας τις προσπάθειες να χαρακτηριστεί όπως είπε η Εργατική Πρωτομαγιά «κινητή γιορτή» και συνεχίζοντας τόνισε «Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι επετειακή γιορτή αλλά απεργία. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είναι ο «λαγός» που χρησιμοποιείται κάθε φορά που θέλουν οι εργοδότες και η εκάστοτε εξουσία να «μποϋκοτάρει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων».

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο Λ. Τζελεπής ο οποίος έκανε αναφορά και στα προβλήματα της Κόκα Κόλα τονίζοντας ότι η πολυεθνική χρησιμοποιείται ως «λαγός» προκειμένου να καταργηθούν οι συμβάσεις εργασίας και χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» τις αιτιάσεις των εμπόρων.

Αντίθετος με τη μεταφορά του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς μετά το Πάσχα εμφανίστηκε και ο Βάιος Μαμουρέλης ο οποίος ζήτησε πρωτοβουλίες από το ΕΚΒ με αφορμή το κλείσιμο των Τσιμέντων Χαλκίδας και συντονισμό δράσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες μεγάλες μονάδες στο Βόλο.

Συνδικαλιστικό κίνημα και εργαζόμενοι χρειαζόμαστε ένα «ηλεκτροσόκ» σημείωσε από την πλευρά του ο Κων. Γεωργούλας υποστηρίζοντας και αυτός με τη σειρά του τη μη μεταφορά της Εργατικής Πρωτομαγιάς ενώ ο Βάιος Κουκλουμπέρης δράττοντας την ευκαιρία από τις αναφορές που έγιναν για τα Τσιμέντα Χαλκίδας έκανε λόγο για δυσάρεστη εξέλιξη που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο υπογράμμισε όμως ότι το πρώτο λόγο στις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν έχει το οικείο σωματείο αλλά και η Ομοσπονδία Τσιμέντου που ήδη έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για το συγκεκριμένο θέμα ενώ αναφερόμενος στη σύμβαση που υπογράφηκε στην ΑΓΕΤ σημείωσε ότι αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης και η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

«Δαγκώνουν τις σάρκες μας οι εργοδότες και δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, σημείωσε από την πλευρά του ο Κων. Στεργίου που εκτίμησε ότι η μεταφορά της Πρωτομαγιάς γίνεται μόνο και μόνο για να αυξηθεί η κερδοφορία των πολυκαταστημάτων και κάλεσε τους εργαζόμενους να συστρατευθούν με τις ταξικές δυνάμεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου