ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εντονη δυσαρέσκεια Κουτσάφτη για προσφυγή του δημάρχου Σκιάθου για το πρόγραμμα Leader

εντονη-δυσαρέσκεια-κουτσάφτη-για-προ-798187

Εντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε τόσο στους δημάρχους Σκοπέλου και Αλοννήσου, όσο και στην Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου, η προσφυγή που κατέθεσε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, με αιχμές για τα έργα που εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα Leader, δημιουργώντας «ρήγμα» στις εκατέρωθεν σχέσεις.

Η έντονη δυσαρέσκεια που έχει δημιουργηθεί, αποτυπώνεται σε επιστολή του προέδρου της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου, Παναγιώτη Κουτσάφτη, ο οποίος διευκρινίζει ότι «ο περιορισμένος προϋπολογισμός της πρόσκλησης διατέθηκε για την ενίσχυση έργων – πράξεων μεγαλύτερης βαθμολογίας και κατάταξης στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και ένα του Δήμου Σκιάθου».

Εμφανώς ενοχλημένος από την στάση του δημάρχου Σκιάθου, ο κ. Κουτσάφτης υπογραμμίζει ότι στην τριακονταετή πορεία της, η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου «έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, στον προγραμματισμό για την τοπική ανάπτυξη και σε πολλά ακόμα αντικείμενα που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, διεπιστημονικότητα και καινοτομία. Αποτέλεσε και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που αυτή αναλαμβάνει. Οσο σημαντικό είναι για τη διοίκηση της εταιρείας και το στελεχιακό δυναμικό της να είμαστε αποτελεσματικοί, χρήσιμοι και άμεσοι στην υλοποίηση έργων, άλλο τόσο σημαντικό είναι οι ενέργειες και τα βήματα που ακολουθούμε να γίνονται σωστά και με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Με ευθείες βολές κατά της στάσης του δημάρχου Σκιάθου, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης Πηλίου επισημαίνει σε αυστηρό τόνο: «Είναι πάντως άξιο αναφοράς, ότι μέσα από τις αυθαίρετες ερμηνείες σας περί δήθεν μη σύννομης διαδικασίας «ξεχνάτε» ότι οι δύο προτάσεις που έλαβαν χαμηλότερη βαθμολογία δεν έφεραν τη δέουσα ωριμότητα καθώς υστερούσαν σε επίπεδο εγκρίσεων και απαιτούμενων αδειοδοτήσεων.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος που επιλέξατε να διαχειριστείτε το θέμα, ο οποίος δεν συνάδει με την κουλτούρα των προκατόχων σας που επένδυαν στην εποικοδομητική συνεργασία και διάδραση με τους υπόλοιπους ΟΤΑ».

Κατηγορώντας ευθέως τον δήμαρχο Σκιάθο για «απαξιωτική συμπεριφορά», ο Παναγιώτης Κουτσάφτης τονίζει ότι: «Μέχρι σήμερα η επεξεργασία και επίλυση όλων των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Ε.Α.Π. Α.Ε. στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Δήμοι του νομού, εξαντλούνται πάντα ενώπιον των θεσμικών της οργάνων με δημιουργικό και ωφέλιμο διάλογο και όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιλαμβανόμαστε την πρόθεσή σας να θέλετε το όφελος του τόπου σας και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών σας, θα μας επιτρέψετε όμως να επισημάνουμε ότι αυτά δεν επιτυγχάνονται με κραυγές και απαξιωτικές συμπεριφορές.»

Κλείνοντας, καθιστά σαφές ότι «η διοίκηση της εταιρείας δεν πρόκειται να ακολουθήσει την οδό της αντιπαράθεσης και της αμφισβήτησης του έργου των στελεχών της που επιλέξατε. Ειδικότερα στην παρούσα προτεραιότητα της εταιρίας είναι η επιτυχής υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια διεκδίκησης επιπλέον πόρων για τη χρηματοδότηση των προτεινόμενων πράξεων, που συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία και απορρίφθηκαν καθώς η συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης δεν επαρκούσε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου