ΤΟΠΙΚΑ

Κόφτης τμημάτων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

κόφτης-τμημάτων-στα-επαλ-της-μαγνησία-797390

Ατυπη κατάργηση τομέων στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας, ιδίως στην περιφέρεια αλλά και στα εσπερινά, καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός κόσμος του νομού. Υπουργική απόφαση βάσει της οποίας για να συσταθεί τμήμα απαιτείται ελάχιστος αριθμός 13 μαθητών, λειτουργεί σαν… κόφτης για τομείς και ειδικότητες, ενδιαφέρον παρακολούθησης στους οποίους έχουν εκδηλώσει λιγότεροι μαθητές. Δεκάδες μαθητές θα αναγκαστούν να κάνουν… σκόντο στα θέλω τους και την ίδια ώρα υπάρχουν φόβοι για τυχόν «απολύσεις» εκπαιδευτικών που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο στα επαγγελματικά λύκεια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις 12 σήμερα το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή του διευθυντή Σωκράτη Σαβελίδη και διευθυντών των ΕΠΑΛ για το ζήτημα της σύστασης τμημάτων στα επαγγελματικά λύκεια από τη νέα σχολική χρονιά. Στη σύσκεψη όμως οι διευθυντές θα θέσουν και το ζήτημα του «κόφτη» που επιβάλλεται σε ειδικότητες που δεν θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών.

Η υπουργική απόφαση της 5ης Αυγούστου, έσκασε σαν… κεραυνός εν αιθρία στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας. Προβλέπει σύσταση τμημάτων με μίνιμουμ αριθμό 13 μαθητών. Μάλιστα από την απόφαση απαλείφεται όρος που υπήρχε σε προγενέστερη, ότι σε περίπτωση λιγότερου αριθμού μαθητών υπάρχει δυνατότητα σύστασης τμήματος με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

«Εάν εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση διαλύονται τα ΕΠΑΛ, ιδίως τα περιφερειακά», καταγγέλλει ο εκπαιδευτικός κόσμος.

Για παράδειγμα στο Βελεστίνο όπου λειτουργούν τρεις τομείς, προς το παρόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από έξι έως οκτώ παιδιά ανά ειδικότητα. «Ποιες ειδικότητες να κόψεις, ποιες να αφήσεις;» διερωτώνται εκπαιδευτικοί. Η ίδια κατάσταση και στην Αγριά. Οι μαθητές είτε θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ΕΠΑΛ στο Βόλο για να ακολουθήσουν την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει είτε θα στραφούν σε άλλη ειδικότητα για να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους.

Πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στα εσπερινά ΕΠΑΛ που παραδοσιακά λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών αλλά και σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως ηλεκτρολογίας – ηλεκτρονικής και γραφιστικής όπου επίσης τα τμήματα είναι ολιγομελή.

Εκπαιδευτικοί μιλούν για άτυπη κατάργηση τομέων που όχι μόνο θα στερήσουν το όνειρο από μαθητές να παρακολουθήσουν την ειδικότητα που θέλουν, αλλά επιπλέον θα συρρικνώσουν τα ΕΠΑΛ και ενδεχομένως οδηγήσουν και σε νέες «απολύσεις» εκπαιδευτικών που δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου