ΤΟΠΙΚΑ

Λειτουργία με… κάρτες εισόδου

λειτουργία-με-κάρτες-εισόδου-79712

Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει της κυριακάτικης λειτουργίας τη 17η Μαΐου, με αυστηρά μέτρα προστασίας για τους πιστούς

Με ελεγχόμενη είσοδο, αποστάσεις ασφαλείας, επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, ανώτατο όριο 50 ατόμων σε κάθε ναό και σύσταση για χρήση μάσκας θα τελούνται πλέον οι ακολουθίες στους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας από τις 17 Μαΐου. Νέα τάξη πραγμάτων, πρωτόγνωρη για τα εκκλησιαστικά δεδομένα, καλείται να διαχειριστεί η Μητρόπολη Δημητριάδος, με τις πυρετώδεις προετοιμασίες να συνεχίζονται στους ναούς, ενόψει της επανέναρξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τηρούνται απαρέγκλιτα τα αυστηρά μέτρα προστασίας που ορίζονται βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης και της Ιεράς Συνόδου, με τις μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά, τον επαρκή αερισμό των ναών και την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας να κυριαρχούν.

Κληρικοί, νεωκόροι και εκκλησιαστικά συμβούλια προετοιμάζονται ενόψει της Κυριακής, οριοθετώντας τις θέσεις όπου θα κάθονται οι πιστοί που θα παρευρίσκονται σε κάθε λειτουργία. Για την εξυπηρέτηση των πιστών θα τελούνται περισσότερες της μιας κυριακάτικες λειτουργίες σε κάθε ναό, αναλόγως της δυνατότητας που υπάρχει σε κάθε περίπτωση, ενώ συνιστάται στους ενορίτες να ενημερωθούν έγκαιρα για το πρόγραμμα τέλεσης των ακολουθιών σε κάθε ναό και τον τρόπο εισόδου στην κυριακάτικη λειτουργία.

«Ολοι οι ναοί προετοιμάζονται με βάση την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που έχει εκδοθεί και καθορίζει με λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας των ναών, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε γι’ αυτό τον σκοπό. Παράλληλα θα ανακοινωθούν οι ακολουθίες που θα τελεστούν πέραν της μιας θείας λειτουργίας και το πρόγραμμα της εβδομάδας για τον κάθε ναό, προκειμένου να επιλέξουν οι πιστοί σε ποια θεία λειτουργία θα λάβουν μέρος», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Σε κάθε ναό της μητροπολιτικής περιφέρειας θα υπάρχουν αντισηπτικά χεριών για τους πιστούς, ενώ συνιστάται η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία της υγείας. Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των πιστών στους ναούς, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, θα τοποθετηθούν καρέκλες ακόμη και στον πρόναο», με τα μεγάφωνα να μεταδίδουν τη λειτουργία για όσους παραμείνουν, λόγω συνθηκών, εκτός των ναών.

Είσοδος στους ναούς

Σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμόζονται μέτρα ευταξίας για να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η είσοδος των πιστών στην κυριακάτικη λειτουργία και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

Κάθε ενοριακός ναός θα ρυθμίσει τα του «οίκου» του, με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ο κάθε ναός θα ρυθμίσει τον τρόπο εισόδου των πιστών, με λίστες, σειρά προτεραιότητας ή κάρτες εισόδου», ενώ συνιστάται «να συνεννοηθούν οι πιστοί με τους ναούς και τις ενορίες, σχετικά με τη λειτουργία που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κάθε ναού».

Καθίσταται πάντως σαφές ότι οι «υπεράριθμοι» κι όσοι δεν φροντίσουν να συνεννοηθούν εγκαίρως με την ενορία τους ή δεν προσέλθουν εγκαίρως στον ναό, εφόσον τηρείται απλά η σειρά προτεραιότητας, θα παραμείνουν εκτός.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των ναών, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα μοναστήρια Παμμεγίστων Ταξιαρχών στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας και Αγίου Γερασίμου Μακρινίτσας θα παραμείνουν κλειστά για τους πιστούς, μέχρι νεωτέρας, γιατί έχουν πολυπληθείς μοναστικές κοινότητες και δεν ελέγχεται εύκολα το προσκύνημα σ’ αυτές». Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη συμμετοχή στη θεία μετάληψη, υπογράμμισε ότι εξαρτάται από τον κάθε πιστό.

Προετοιμασία ενόψει Κυριακής

Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου θα οριοθετηθούν τα καθίσματα, προκειμένου να υπάρχει σαφής ένδειξη για τις θέσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους 50 εισερχόμενους στον ναό, σε κάθε λειτουργία.

«Για την εξυπηρέτηση όσων θελήσουν να έρθουν στον ναό και δεν το κατορθώσουν, θα τοποθετήσουμε και στους νάρθηκες μερικές καρέκλες και βέβαια η έλευση των ατόμων θα σχετίζεται με την αυστηρή τήρηση του προβλεπόμενου αριθμού», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου.

Τον έλεγχο των εισερχομένων και την απολύμανση θα ελέγχουν οι επίτροποι και οι νεωκόροι του ναού, με τον π. Χαρίλαο να υπογραμμίζει ότι «όλοι θα διέρχονται από την κεντρική είσοδο, θα απολυμαίνουν τα χέρια τους και τα μαντιλάκια θα ρίπτονται σε ειδικούς κάδους, πριν την είσοδό τους στον ναό. Κατόπιν θα ακολουθεί δεύτερη ακολουθία, με την αναγκαία παύση ενδιαμέσως, προκειμένου να αερίζεται ο ναός. Θα καταλαμβάνει ο κάθε πιστός τη θέση του, που θα είναι οριοθετημένη, για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία. Για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο αποφασίσαμε να κάνουμε, με ευλογία και προτροπή του Σεβασμιώτατου, τέσσερις λειτουργίες» είπε.

Αυστηρά μέτρα στους ναούς

Σαφείς οδηγίες για την τήρηση των μέτρων έχουν δοθεί σε όλους τους ναούς, με ορισμένες ενορίες, όπως Αναλήψεως, Μεταμορφώσεως Βόλου και Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας, να θεσπίζουν τις κάρτες εισόδου για την εξυπηρέτηση των πιστών.

Οπως εξηγούν οι προϊστάμενοι της Μεταμόρφωσης π. Σεραφείμ Κονταξής και Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Αμφιλόχιος Μήλτος, οι πιστοί θα μπορούν να προμηθεύονται από τους αντίστοιχους ενοριακούς ναούς εγκαίρως την κάρτα, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, σε ποια λειτουργία επιθυμούν να παραστούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κάθε ναού.

Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι θα γίνει καλύτερη κατανομή των πιστών στις λατρευτικές ακολουθίες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν εγκαίρως και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα. Τα δεδομένα που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας είναι, κατά γενική ομολογία, πρωτόγνωρα, με τους πιστούς να καλούνται να συμπορευθούν σύμφωνα με τις νέες καταστάσεις.

Στο μεταξύ οι προετοιμασίες συνεχίζονται στους ναούς, με τον προϊστάμενο του ιερού ναού Πέτρου και Παύλου π. Στέργιο Τζήμκα να υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα και την οριοθέτηση των καθισμάτων, θα είναι σαφώς μικρότερος ο αριθμός των πιστών σε όλους τους ναούς.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία ενός ατόμου ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα και η απόσταση ασφαλείας ενάμιση μέτρου θα τηρούνται αυστηρά, για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου