ΤΟΠΙΚΑ

Προτιμούν την ανεργία… Δυσεύρετοι οι ντόπιοι εργάτες γης

προτιμούν-την-ανεργία-δυσεύρετοι-οι-796742

Ψάχνουν εναγωνίως ντόπιους εργάτες γης, προσφέρουν μεροκάματο από 25 έως 30 ευρώ και πληρωμένο το εργόσημο και όμως, οι μόνοι πρόθυμοι είναι οι αλλοδαποί που χρόνια τώρα απασχολούνται σχεδόν «μόνιμα» στις αγροτικές δουλειές σε διάφορες περιοχές της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Χαρακτηριστικό της δυστοκίας που υπάρχει το γεγονός ότι περισσότεροι από 30 παραγωγοί της Νέας Αγχιάλου με αμπέλια, αμυγδαλοπαραγωγή και ελαιόδεντρα συγκεντρώθηκαν μόλις προχθές στην πλατεία του χωριού, αναζητώντας λύσεις και κάνοντας προσφορές προκειμένου να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τον πρώιμο τρύγο που ήδη ξεκίνησε αλλά και για τις άλλες παραγωγές τους.

«Ψάχνουμε εργάτες γης και εκτός από τους αλλοδαπούς που κάθε χρόνο αυτή την εποχή απασχολούνται στην περιοχή μας δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα χέρια την ώρα που ακούμε ότι η ανεργία μαστίζει και ότι τα μεροκάματα είναι δυσεύρετα. Και όμως εάν κάποιος κάνει μία βόλτα στις 6.30 το πρωί στην πλατεία της Ν. Αγχιάλου είναι σίγουρο ότι αμέσως θα βρει δουλειά. Μεροκάματο σίγουρο και εργόσημο για κάθε ημέρα απασχόλησης στα χωράφια» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γνωστός μεγαλοπαραγωγός της περιοχής, πλήρως απογοητευμένος από τη μη ανταπόκριση που δείχνουν οι Ελληνες για να απασχοληθούν έστω εποχικά στα χωράφια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου φέτος ο τρύγος ξεκίνησε πρώιμα, όπως πρώιμα θα ξεκινήσει και το μάζεμα της αμυγδαλοπαραγωγής. Οπως είναι φυσικό μεταξύ των παραγωγών σήμανε συναγερμός αφού οι αλλοδαποί που υπάρχουν έχουν ήδη πιάσει δουλειά όμως τα χέρια δεν φτάνουν. «Βλέποντας την αδιαφορία ακόμη και των ντόπιων που είναι άνεργοι να βγάλουν ένα μεροκάματο αξιοπρεπές, σκεφτήκαμε ακόμη και να πάμε στη Βουλγαρία να αναζητήσουμε εκεί εργάτες, είναι όμως πρωτοφανές την ώρα που υπάρχει τόση ανεργία να δίνεται η ευκαιρία της απασχόλησης στα χωράφια και να μην υπάρχει ανταπόκριση» σημειώνει απογοητευμένος ο ίδιος και η επισήμανσή του γίνεται ακόμη πιο «ηχηρή» εάν σκεφτεί κανείς ότι η ανεργία στη Μαγνησία έχει ξεπεράσει το 35% εξαιτίας της κρίσης.

«Οι εποχές είναι δύσκολες και οι επιλογές περιορισμένες. Δεν πρέπει να υπάρχουν ενδοιασμοί σε κανέναν να εργαστεί στα χωράφια» συμπληρώνει ο ίδιος αποκαλύπτοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και όσο θα φτάνει η ώρα της συγκομιδής και σε άλλες καλλιέργειες στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, θα αυξάνεται η ζήτηση για εργατικά χέρια, άρα και οι πιθανότητες να εξασφαλίσουν μεροκάματο έστω και για ένα προκαθορισμένο διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου