ΤΟΠΙΚΑ

Μετ’ εμποδίων τα δωρεάν φάρμακα

μετ-εμποδίων-τα-δωρεάν-φάρμακα-796422

Αρκετά προβλήματα καταγράφονται με τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους βάσει της απόφασης που ισχύει από την 1η Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Μαγνησίας οι άποροι καλούνται να πληρώσουν κανονικά τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων αφού δεν προβλέπεται η απαλλαγή τους από την καταβολή του αντιτίμου στην τιμή αναφοράς των φαρμάκων.

Αυτό προκαλεί όπως είναι φυσικό έντονο προβληματισμό στις τάξεις των φαρμακοποιών καθώς παρατηρούνται ασάφειες και κενά στα όσα ορίζει η σχετική διάταξη του νόμου. Μάλιστα έχουν ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας καθώς ένα μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων τελικά πληρώνει τη συμμετοχή και θα πρέπει να πληροί ειδικά κριτήρια προκειμένου να χορηγούνται τα φάρμακα εντελώς δωρεάν.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν πάντως οι ανασφάλιστοι και άποροι μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα φαρμακεία με τη χρήση του ΑΜΚΑ ή της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών ώστε να μπορούν να έχουν δωρεάν φάρμακα. Με τη νέα ρύθμιση, δωρεάν φάρμακα δικαιούνται ανασφάλιστοι με χαμηλά ετήσια εισοδήματα κάτω από 2.400 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, έως 3.600 ευρώ για οικογένεια χωρίς παιδιά, ποσό που προσαυξάνεται κατά 600 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος και μέχρι 6.000 ευρώ για ανασφάλιστους με αναπηρία έως 67%, αλλά και για όσους είχαν τον Απρίλιο σε ισχύ βιβλιάριο ανασφάλιστου (σε ισχύ στις 4/4/2016).

Παράλληλα, θα λαμβάνεται υπόψιν και η αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ για μεμονωμένο άτομο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος της οικογένειας.

Μηδενική θα είναι η συμμετοχή στα φάρμακα, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μόνο για ανασφάλιστους με αναπηρία άνω του 80% καθώς και για πολίτες που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, θεραπευτικές δομές και για φυλακισμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικά αδύναμοι ανασφάλιστοι και οι άποροι εξαιρούνται και από την καταβολή του ενός ευρώ ανά συνταγή, υπέρ του ΕΟΠΥΥ, για τις συνταγές μηδενικής συμμετοχής.

Σε ό,τι αφορά τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα αυτά, συνεχίζουν να παρέχονται δωρεάν μέσω των φαρμακείων των Νοσοκομείων και τα υψηλού κόστους φάρμακα από τα ειδικά σημεία διανομής του ΕΟΠΥΥ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου