ΤΟΠΙΚΑ

Απασχόληση …υπό δοκιμή σε επιχειρήσεις στο Βόλο

απασχόληση-υπό-δοκιμή-σε-επιχειρήσε-796308

Δεν είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι. Προσλαμβάνονται για δεκαήμερη δοκιμαστική απασχόληση και μετά απολύονται. Αρκετές επιχειρήσεις στο Βόλο κυρίως εργολαβικές που αναλαμβάνουν ιδιωτικό έργο σε βιομηχανίες της Μαγνησίας έχουν βρει τον τρόπο για να απασχολούν προσωπικό χωρίς να προκύπτει υποχρέωση αναγγελίας πρόσληψης και φυσικά ασφάλισης.

Αναζητούν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους χωρίς όμως να αναφέρουν λεπτομέρειες όσον αφορά το πλαίσιο της απασχόλησης, το είδος της σύμβασης και το ακριβές ωράριο απασχόλησης.

Και μπορεί ο κάθε άνεργος που έχει ανάγκη την εργασία να αποδέχεται, τη δοκιμαστική εργασία, όμως σύμφωνα με τις αναφορές που γίνονται στο αρμόδιο τμήμα της Επιθεώρησης Εργασίας δύο στους πέντε εργαζόμενους μετά την απασχόληση του 10ημέρου απομακρύνονται.

Ετσι μένουν με άδεια χέρια και πολλές φορές χωρίς καν αμοιβή για αυτές τις δέκα ημέρες.

Η ανάληψη καθηκόντων συνδυάζεται με την ενημέρωση προς τον εργαζόμενο ότι θα απασχοληθεί «δοκιμαστικά» για ένα δεκαήμερο και έπειτα θα αποφασιστεί αν θα οριστικοποιηθεί η πρόσληψη και η μορφή του εργασιακού καθεστώτος που θα απασχοληθεί ο ενδιαφερόμενος.

Με το πέρας όμως των 10 ημερών, ο υπάλληλος «βλέπει» την πόρτα της εξόδου και έτσι πριν προλάβει να αισθανθεί εργαζόμενος ξαναβγαίνει στην ανεργία.

Εκτός από τις εταιρείες παροχής εργολαβικών υπηρεσιών, την ίδια τακτική ακολουθούν στη Μαγνησία και εργοδότες κυρίως στον κλάδο του ξενοδοχειακού τουρισμού και της εστίασης.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας), το 83,4% των συμβάσεων είναι με ενώσεις προσώπων, από τις οποίες το 19,1% είναι στα ξενοδοχεία. Από τις συμβάσεις αυτές το 66,8% έχει μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά και των όρων δουλειάς των εργαζομένων. Το 19% προβλέπει ρητή, ευθεία μείωση και το 47,8% προβλέπει προσαρμογή στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, ενώ υπάρχει κλαδική, οι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 ευρώ κατώτερο μισθό ή 510 ευρώ οι εργαζόμενοι που είναι κάτω των 25 ετών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου