ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στον… κόφτη στα ΕΠΑΛ της Μαγνησίας

φρένο-στον-κόφτη-στα-επαλ-της-μαγνησ-796292

Φρένο στον… κόφτη τομέων και ειδικοτήτων στα επαγγελματικά λύκεια του νομού, θα επιχειρήσει να βάλει ο εκπαιδευτικός κόσμος της Μαγνησίας, με διπλή παρέμβαση: σε διοικητικό επίπεδο από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε συνδικαλιστικό επίπεδο μέσω της τοπικής ΕΛΜΕ αλλά και της ομοσπονδίας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι διευθυντές των ΕΠΑΛ της περιοχής μίλησαν ευθέως για κίνδυνο συρρίκνωσης των σχολείων τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, η υπουργική απόφαση της 5ης Αυγούστου, προβλέπει σύσταση τμημάτων με μίνιμουμ αριθμό 13 μαθητών. Μάλιστα από την απόφαση απαλείφεται όρος που υπήρχε σε προγενέστερη, ότι σε περίπτωση λιγότερου αριθμού μαθητών υπάρχει δυνατότητα σύστασης τμήματος με απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Οι διευθυντές των ΕΠΑΛ της Μαγνησίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον των σχολείων τους αλλά και τον αναβρασμό που επικρατεί τόσο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που αν δεν συσταθεί τμήμα της ειδικότητάς τους μένουν «στον αέρα» όσο και ανάμεσα σε γονείς και μαθητές, καθώς σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η ειδικότητα που έχουν επιλέξει θα αναγκαστούν είτε να κάνουν… σκόντο στα όνειρά τους είτε να απευθυνθούν σε άλλο ΕΠΑΛ.

Με εξαίρεση το 1ο και το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, που φαίνεται ότι θα λειτουργήσουν με το σύνολο των τομέων και ειδικοτήτων λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών, όλα τα υπόλοιπα ΕΠΑΛ στο νομό θίγονται, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη.

Πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στα περιφερειακά ΕΠΑΛ που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών όσο και στα νυχτερινά όπου επίσης φοιτά μικρός αριθμός μαθητών.

Διευθυντές των επαγγελματικών λυκείων, ζήτησαν να υπάρξει διπλή παρέμβαση προκειμένου να μην συρρικνωθούν τα σχολεία τους. Η πρώτη παρέμβαση αφορά σε διοικητικό επίπεδο και θα γίνει από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη. Ο κ. Σαβελίδης έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τα ΕΠΑΛ προκειμένου να συμπεριλάβει στο υπόμνημα που θα απευθύνει στο υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.

Θα ζητήσει εφόσον ο εκάστοτε τομέας είναι ο μοναδικός που λειτουργεί σε ΕΠΑΛ ανά καλλικρατικό δήμο, να συσταθεί ανεξαρτήτου αριθμού μαθητών. Επίσης θα ζητήσει να ιδρύεται τομέας με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων, που όμως δεν θα αφορά μόνο την έδρα του λυκείου αλλά και την προέλευση των μαθητών. Για παράδειγμα αν στο ΕΠΑΛ Αγριάς φοιτούν μαθητές από το Τρίκερι να ιδρύονται τομείς και ειδικότητες με τις προϋποθέσεις λειτουργίας δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων. Τέλος, ειδικά για τα νυχτερινά ΕΠΑΛ θα ζητήσει να λειτουργήσει το σύνολο των ειδικοτήτων, δεδομένου ότι σε αυτά φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές που δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται για να πάνε σε άλλο ΕΠΑΛ ούτε να μετακινηθούν σε ΕΠΑΛ εκτός νομού προκειμένου να παρακολουθήσουν το αντικείμενο της επιλογής τους.

Μάλιστα η εισήγηση θα είναι να υπάρξει τροπολογία από φέτος κιόλας, σε διαφορετική περίπτωση να ισχύσει η προηγούμενη υπουργική απόφαση και η τροπολογία να ισχύσει από το επόμενο σχολικό έτος.

Παράλληλα με τις διοικητικές ενέργειες οι διευθυντές των ΕΠΑΛ θα ζητήσουν και παρέμβαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου