ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βολιώτης …Σπίλμπεργκ

ο-βολιώτης-σπίλμπεργκ-795294

Ταλαντούχος Σχεδιαστής Κινούμενων Γραφικών Σχεδίων διαπρέπει στο Λονδίνο

Άξιος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι ο 33χρονος Βολιώτης Αλέξανδρος Γκότσης ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Λονδίνο και διαπρέπει ως σχεδιαστής κινούμενων γραφικών.

Ο αριστούχος απόφοιτος του τμήματος γραφιστικής του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου και του πανεπιστημίου τάσεων του Νότινγχαμ (Nottingham Trent University), ήταν πρόσφατα υποψήφιος στα βραβεία THE 33rd ANNUAL NEWS & DOCUMENTARY ΕΜMΥ AWARDS για τα εκπληκτικά γραφιστικά που δημιούργησε στο show του Discovery Channel «Can you live forever ?» με θέμα εάν θα μπορούμε να ζούμε αιώνια και να μένουμε πάντα νέοι με την τεχνολογία του μέλλοντος, ενώ συνυποψήφια στην ίδια κατηγορία ήταν τα μέλη της δημιουργικής ομάδας του Σπίλμπεργκ.

Ο ίδιος θέτει υψηλούς στόχους, εξελίσσοντας διαρκώς την τεχνική του, ενώ είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί ευρέως το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, το οποίο πρωταγωνιστεί μάλιστα γραφιστικά, τόσο στον Κινηματογραφικό χώρο όσο και στην καμπάνια προβολής των νέων προϊόντων που λανσάρουν οι κορυφαίοι οίκοι μόδας του εξωτερικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Γλυκερία Υδραίου

Στο βιογραφικό του χαρισματικού γραφίστα, καταγράφονται πολύ σημαντικές διακρίσεις, οι οποίες έχουν ως αφετηρία τα χρόνια των σπουδών του, στο Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου. Η αρχική του κατεύθυνση και το ενδιαφέρον του στράφηκε προς την Αρχιτεκτονική και την διακόσμηση εσωτερικών χώρων, αλλά στην πορεία διαπίστωσε ότι το Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου προσφέρει ευρύ δημιουργικό πεδίο αλλά και προοπτικές.

«Στην αρχή παρακολούθησα σεμινάρια για διάφορα θέματα αλλά όταν γνώρισα το τμήμα γραφιστικής, αποφάσισα να το ακολουθήσω, διότι διαπίστωσα ότι συνδυάζει τα πάντα και μου έδωσε τις κατάλληλες βάσεις για να προχωρήσω στο επόμενο βήμα, να φύγω, δηλαδή, στο εξωτερικό» αναφέρει ο ίδιος.

«Πάντα είχα υψηλούς στόχους, ποτέ δεν εφησύχαζα και παράλληλα ποτέ δεν είχα πρόβλημα προσαρμογής σε μια ξένη χώρα, καθότι ο πατέρας μου ήταν πιλότος στην Πολεμική μας Αεροπορία και είχα την ευκαιρία να ζώ μαζί του στο εξωτερικό για αρκετό χρονικό διάστημα (αεροπορικός ακόλουθος σε πρεσβεία μας στο Διπλωματικό Σώμα) από όπου και ταξιδεύαμε πολύ συχνά σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα να έχω πάντα ανοιχτό πεδίο» επισημαίνει ο ταλαντούχος γραφίστας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσθέτει «ήταν πολύτιμη η βοήθεια της κ. Χρύσας Δραντάκη, τότε διευθύντριας του Δημοτικού ΙΕΚ και του κ. Σταμάτη Παπαδήμου καθηγητή, προκειμένου να συνεχίσω την πορεία μου στην Αγγλία και πήρα την μεγάλη απόφαση, έχοντας την αμέριστη ηθική και υλική στήριξη των γονιών μου».

Βρίσκεται στην Αγγλία από το 2002 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Νottingham Trent University, το οποίο είναι κορυφαίο στο πεδίο της γραφιστικής, όπου έγινε δεκτός μεταξύ 50 από 1.000 περίπου υποψήφιους φοιτητές από διάφορες χώρες.

Στην διάρκεια των Πανεπιστημιακών του σπουδών στο Nottingham, την πατρίδα του Ρομπέν των δασών, είχε την ευκαιρία να ασχοληθεί με διάφορες δημιουργικές ενότητες, επιλέγοντας συνειδητά τo animation – motion design, που μεταφράζεται σε κινούμενα γραφικά.

Οι γνώσεις που απέκτησε στο Δημοτικό ΙΕΚ του Βόλου αποτέλεσαν την απαρχή μιας λαμπρής πορείας, που συνεχίζεται πλέον στο Λονδίνο και παρά το γεγονός ότι το motion design είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος, εντούτοις έδωσε στον Αλέξανδρο την ευκαιρία να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του πολυδιάστατου ταλέντου του, από την πρώτη στιγμή.

Σημαντική στιγμή αποτέλεσε για τον ίδιο η συνεργασία με μυθικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι «The Prodigy», ο Bob Dylan, ο Johnny Cash, «Motown Legends» και πολλοί άλλοι. Ο Αλέξανδρος Γκότσης δημιουργούσε καρέ-καρέ με γραφικά το στάϊλινγκ της διαφήμισης, για την προώθηση κάθε καινούργιας δισκογραφικής δουλειάς διάσημων καλλιτεχνών στην τηλεόραση.

«Η εταιρία στην οποία εργαζόμουν, εξηγεί ο ίδιος, συνεργάζονταν με πολλές δισκογραφικές εταιρίες και μας έστελναν τους δίσκους, προκειμένου να βλέπουμε τα εξώφυλλα και να υλοποιούμε το πρότζεκτ που είχαμε αναλάβει. Ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία όλη αυτή η διαδικασία, τονίζει, και με βοήθησε να αντιληφθώ πως λειτουργεί η μουσική βιομηχανία και ήταν πολύ σουρεαλιστικό όλο αυτό για μένα».

Διεθνείς διακρίσεις

Ο δραστήριος Βολιώτης δημιούργησε πριν από δύο χρόνια την δική του εταιρία, με την επωνυμία Coyote Bite, αναπτύσσοντας σταδιακά συνεργασία με κορυφαία εμπορικά ονόματα. Αυτή την στιγμή συνεργάζεται με δύο μεγάλες εταιρίες Couture Communications & Third Man Films, μια εκ των οποίων δραστηριοποιείται στον χώρο της διεθνούς μόδας.

Συγκεκριμένα «δημιουργώ τα βίντεο με τα γραφικά, για τα καινούργια προϊόντα που λανσάρουν μεγάλοι οίκοι, όπως Loreal, Lancome Paris, Bodyshop, Dior, Chanel και άλλοι» αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ένα καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον πεδίο για τον ίδιο.

Mια από της πιο πρόσφατες επιτυχίες του ήταν η συνεργασία του με την εταιρία Bodyshop για την δημιουργία γραφικών της καμπάνιας «Cruelty Free Beauty» της διάσημης τραγουδίστριας Leona Lewis.

Παράλληλα με την συγκεκριμένη δράση, συνεργάζεται με εταιρία παραγωγής ταινιών Third Man Films. «DRONE» (www.dronemovie.co.uk) είναι ο τίτλος της μικρού μήκους ταινίας όπου δημιούργησε τα γραφικά για τους τίτλους αρχής και τέλους, καθώς και το όλο διαφημιστικό υλικό για την προώθησή της, το οποίο έχει προοπτικές να «ταξιδέψει» με αξιώσεις στο φεστιβάλ των Καννών και ενδεχομένως σε κορυφαίες κινηματογραφικές διοργανώσεις.

Κορυφαία στιγμή για τον ίδιο αποτέλεσε η συνεργασία με την εταιρία «Jellyfish Pictures», στο πλαίσιο της οποίας υλοποιήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα σώου του BBC – Πλανήτης δεινοσαύρων (Planet Dinosaur), το οποίο δημιουργήθηκε για την Αγγλική και παγκόσμια τηλεόραση, καθώς επίσης μια ακόμη ενδιαφέρουσα παραγωγή όπου ονομάζεται «Can You Live Forever?» που προορίζονταν για το Discovery Channel.

Στην συγκεκριμένη παραγωγή ο Αλέξανδρος Γκότσης ήταν συνδημιουργός των γραφικών μαζί με τον Nicholas Ward, για τα οποία ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΕΜΜΥ όπως προαναφέρθηκε. Η ομάδα του Σπίλμεργκ ήταν συνυποψήφια με κινηματογραφική παραγωγή που είχε ως θέμα τους δίδυμους πύργους, κερδίζοντας τελικά το βραβείο.

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη και ο Βολιώτης δημιουργός ομολογεί ότι «θα ήθελα να ξαναζήσω την ίδια εμπειρία, διότι εκεί κατάλαβα ότι έχω καταφέρει κάτι. Στην αρχή δεν είχα συνειδητοποιήσει στο μυαλό μου που πάω, αλλά όταν βρέθηκα στην Νέα Υόρκη, τότε το αντιλήφθηκα».

Ο κύκλος των διεθνών διακρίσεων άνοιξε πολύ νωρίς για τον ταλαντούχο Βολιώτη γραφίστα – motion designer, ο οποίος εκλήθη να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, στο Λονδίνο, παρουσιάζοντας την δουλειά του στην μεγάλη έκθεση «Νew Designers». «Ηταν μεγάλη η τιμή που μου έγινε, διότι με συμπεριέλαβαν στην ομάδα των αριστούχων φοιτητών του Πανεπιστημίου που εξέθεσαν τις δουλειές τους στο Λονδίνο» αναφέρει ο ίδιος.

Παράλληλα όμως, του δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με κορυφαία εταιρία του Λονδίνου «ManvsMachine», υλοποιώντας πρότζεκτ για την Playstation, Discovery και άλλες πολύ μεγάλες εταιρίες.

Δεσμοί καρδιάς με το Βόλο

Παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις είναι αυξημένες και το καθημερινό του επαγγελματικό πρόγραμμα εξαιρετικά φορτωμένο, εντούτοις, επισκέπτεται δύο φορές το χρόνο, Χριστούγεννα και καλοκαίρι, την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βόλο, όπου ζουν οι γονείς του, Δημήτρης και Άννα.

Η γειτονιά του βρίσκεται στην οδό Τρικούπη με Γαλλίας, ενώ διατηρεί τακτική τηλεφωνική και ψηφιακή επικοινωνία και με τους στενούς φίλους και συμμαθητές των μαθητικών χρόνων. Ο Βόλος βρίσκεται πάντα στην καρδιά του κι όπως ομολογεί ο ίδιος «πάντα μου λείπει ο Βόλος και κυρίως η θάλασσα, γιατί όταν μπορείς να την αγναντεύεις, έστω για λίγο ξεχνιέσαι. Εδώ στο Λονδίνο υπάρχει μόνο ουρανός και είναι συνήθως συννεφιασμένος».

Ο ίδιος δηλώνει υπερήφανος που είναι Έλληνας και όπως υπογραμμίζει η εικόνα που πήρε μαζί του, φεύγοντας για σπουδές στην Αγγλία «είναι πάντα θετική. Δεν ξεχνάω, προσθέτει ο ίδιος, από πού ξεκίνησα κι από πού ήρθα και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο». Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε αμέσως στην Αγγλία και η ανοδική του επαγγελματική πορεία αποδεικνύει ότι οι Ελληνες έχουν προοπτικές να ξεχωρίσουν και να διαπρέψουν στο διεθνές πεδίο.

Ο ευρηματικός «Σπίλμπεργκ του Βόλου» αποδέχεται με πλατύ χαμόγελο τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη. Απαιτεί πολύ δουλειά, βρίσκομαι ακόμη στην αρχή και δεν έχω φτάσει ακόμη τους στόχους μου και αυτό που θέλω να κάνω, αλλά σε μερικά χρόνια, μπορεί να γίνει και αυτό».

Ο Βολιώτης που εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα του στο εξωτερικό, τονίζει ότι νιώθει «ιδιαίτερη χαρά όταν μου λένε «μας κάνεις υπερήφανους», ειδικά σε τέτοιες εποχές. Νομίζω ότι τουλάχιστον, καταλήγει, δίνω μια ελπίδα και στα νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους, γιατί κι εγώ έτσι ξεκίνησα, με ένα όνειρο και αυτό μου δίνει απεριόριστη χαρά και δύναμη για να συνεχίσω. Στους δύσκολους αυτούς καιρούς εμείς οι Ελληνες μπορούμε και προσπαθούμε συνεχώς! Εμείς οι Έλληνες που εργαζόμαστε στο εξωτερικό, θέλουμε να είμαστε το καλό παράδειγμα για όλους τους λαούς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου