ΤΟΠΙΚΑ

Οι Μουριές, στέκι -σημείο αναφοράς του Βόλου και ο Πλατειάρχης

οι-μουριές-στέκι-σημείο-αναφοράς-του-β-794899

Αν κάποιος ρωτήσει τους παλιότερους Βολιώτες «πότε άρχισε να λειτουργεί το ιστορικό παραδοσιακό καφενείο “Οι Μουριές” στην πλατεία Ελευθερίας», η απάντηση είναι απλή και σύντομη: «Απαρχής της νεότερης ιστορίας της πόλης». Και είναι έτσι, καθώς χωρίς υπερβολή το συγκεκριμένο καφενείο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Οι Μουριές και ο «πλατειάρχης» όπως ξέρουν και φωνάζουν όλοι τον Λάμπρο Μακρή, ιδιοκτήτη του καφενείου και ψυχή της Πλατείας Ελευθερίας. Ο άνθρωπος που από τις 10 Οκτωβρίου του 1965 μέχρι σήμερα, αφού μπάρκαρε από τα καράβια μετά το πρώτο του ταξίδι, αποφάσισε ότι του πάει καλύτερα η στεριά και έτσι αγόρασε τις Μουριές. Εννιά καρέκλες όλες και όλες και τρία τραπεζάκια στην οδό Γαλλίας 4 αρχικά μέχρι το 1975 που έγινε η μετακόμιση στην οδό Γαλλίας 6Γ όπου τότε στεγάζονταν τα δικηγορικά γραφεία του Κρέοντα Αντωνίου και του Αν. Πίσπα.

Το 1978 και αφού οι δουλειές πήγαιναν καλά, αγοράστηκε και το διπλανό κτίριο που στέγαζε μέχρι τότε τον Αλκ. Γκέσκο επίσης δικηγόρο.

Με τη βοήθεια του κόσμου -όπως λέει ο πλατειάρχης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και τη στήριξη των πελατών, η επιχείρηση καφενείο στάθηκε γερά στα πόδια της… Και τώρα συνεχίζει με το γιο του Δήμο Μακρή, που από μικρό παιδί ήταν δίπλα του και τώρα διευθύνει το καφενείο υπό τις οδηγίες φυσικά του Λάμπρου που παραμένει η ψυχή.

Το καφενείο «Μουριές» σύντομα μάλιστα εξελίχτηκε σε στέκι. Μικροί, μεγάλοι δεν χάνουν την ευκαιρία να περάσουν για ένα καφέ, μία λεμονάδα ή μία βυσσινάδα, για να αδράξουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους θαμώνες στα δίπλα τραπεζάκια -αφού κάποια στιγμή όλοι γίνονται μία παρέα- αλλά και να μιλήσουν με τον Λάμπρο για πολιτική, ποδόσφαιρο, για την πόλη. Έτσι δεν άργησε πολύ το στέκι να χαρακτηριστεί «Μικρή Βουλή των Ελλήνων», αφού οι πολιτικές συζητήσεις, η ζύμωση για τα δημοτικά πράγματα αλλά και η διαλογική συζήτηση για τα μνημόνια είναι πάντα σε πρώτο πλάνο με «μαέστρο» φυσικά τον ίδιο τον «πλατειάρχη». Ο Λάμπρος Μακρής δίνει το tempo και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Μοναδικές στιγμές σε πάσης φύσεως εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στην καθημερινότητα.

Οι «Μουριές» μάλιστα κατά καιρούς φιλοξένησαν τα εκλογικά κέντρα συνδυασμών αλλά και υποψηφίων βουλευτών. Μιχάλης Κουντούρης, Λεωνίδας Τζανής, Θανάσης Σιάτρας, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κατά καιρούς… απευθύνθηκαν στο λαό του Βόλου ζητώντας την εμπιστοσύνη του.

Ο ίδιος νιώθει ευγνωμοσύνη για τον κόσμο που τον στηρίζει, αλλά και για την οικογένειά του, τη σύζυγό του, το γιο και τη νύφη του, αλλά και τα δύο εγγόνια του, τη Ρηνούλα και το μικρό Λάμπρο που είναι «όλη του η ζωή».

Λάτρης του… Ανδρέα

Ο «πλατειάρχης» άνοιξε την καρδιά του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Μαζί με τον καφέ που ήπιαμε κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων μας μίλησε για τις αγωνίες του, για τα προβλήματα που του εμπιστεύεται ο κόσμος, αλλά και για την απογοήτευση που ο ίδιος όπως λέει νιώθει από τη σημερινή κατάσταση.

Λάτρης του Ανδρέα Παπανδρέου μιλάει για αυτόν με θαυμασμό. «Ο μεγάλος αυτός ηγέτης πέτυχε με την μεγάλη του πολιτική ακτινοβολία τρία πράγματα: Να φέρει το 1985 τα Μεσογειακά οργανωμένα προγράμματα, πολλά κονδύλια τότε, στη χώρα. Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν “Ανδρέα ζητάς πολλά” άρπαξε το πόμολο της πόρτας για να φύγει… Εκείνοι κατάλαβαν ότι δεν αστειεύονταν και όχι μόνο πέτυχε να φέρει χρήματα στη χώρα, αλλά πήρε τα διπλάσια. Όταν επίσης το Σισμίκ βγήκε για έρευνες στο Αιγαίο ήταν εκείνος ως μεγάλος ηγέτης που διαμήνυσε προς όλους ότι δεν αστειεύεται και ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα πάση θυσία. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του όμως είναι ότι έφερε την ισονομία μεταξύ των πολιτών αλλά και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων».

Εμείς οι άνδρες είχαμε τις γυναίκες μόνο για τις δουλειές. Δεν τις υπολογίζαμε και ήρθε ο Ανδρέας και τις ανύψωσε δίνοντας ίσες ευκαιρίες. Δυστυχώς πέθανε ο Ανδρέας- συνεχίζει ο Λάμπρος- και πήρε μαζί του το ανθρώπινο και κοινωνικό ΠΑΣΟΚ… Τους άφησε ένα μαγαζί γωνία και δυστυχώς από το Σημίτη και μετά το κατάντησαν ένα κόμμα διεφθαρμένο…

Γράμμα… στον Τσίπρα

Η κουβέντα μας φτάνει στο σήμερα… Ο Λάμπρος κατσουφιάζει. Έχει πολλά μαζεμένα. Είναι θυμωμένος με τον Αλέξη Τσίπρα. Κοιτάει τη φωτογραφία του σε μία εφημερίδα και του μιλάει σε πρώτο πρόσωπο σκληρά «Αγαπητέ Αλέξη, σου εμπιστεύθηκα στις 25 Ιανουαρίου εγώ και το 35% του ελληνικού λαού το ΣΥΡΙΖΑ γιατί είπες “γκρεμίζουμε το παλιό και χτίζουμε το καινούργιο”. Γιατί είχες σε μία αφίσα δύο νέους ανθρώπους που βάδιζαν στη λεωφόρο της ελπίδας. Τώρα τόσο αυτοί όσο και όλοι οι Ελληνες βαδίζουμε στη λεωφόρο της απελπισίας. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σαμαρά και Βενιζέλου βαθμολογήθηκαν με βαθμό 3 από τους Ευρωπαίους δανειστές. Εσύ αγαπητέ Αλέξη όμως βαθμολογήθηκες με άριστα το 10, γιατί εφαρμόζεις στο ακέραιο ότι έχουν ζητήσει οι δανειστές τοκογλύφοι μας. Στο συμπαθέστατο και νεανικό σου πρόσωπο ξεχωρίζω τις εξής πολιτικές εικόνες. Στη θεωρία μοιάζεις με τον Τσε Γκεβάρα, στην πράξη όμως είσαι ο Ελληνας αριστερός πρωθυπουργός που εκτελεί κατά γράμμα ότι απαιτούν οι δανειστές. Αυτό θυμίζει Ρασπούτιν, Ηρώδη, που κατακρεούργησε τις επικουρικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ μαζί με άλλες κοινωνικές παροχές, στερώντας ακόμη και από τις νησιώτισσες γιαγιάδες το γάλα με το οποίο τάιζαν τα προσφυγόπουλα του Αιγαίου».

Θυμάται επίσης το δημοψήφισμα και τα πυρά του ακουμπούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γίνεται έξω φρενών. «Είναι δυνατόν -μας λέει- να διδάσκει τους νόμους του κράτους στους φοιτητές του. Αναρωτιέμαι, τους λέει ότι μπορεί το 63% του ΟΧΙ που είπε ο ελληνικός λαός ότι μπορεί να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε όλα;».

Δίπλα στον Αχ. Μπέο

Η κουβέντα μας κλείνει με το Δήμο Βόλου. Εκλεγμένος στη Δημοτική Ενότητα Βόλου με το ψηφοδέλτιο του αιρετού δημάρχου Αχιλλέα Μπέου και μάλιστα σε περίοπτη θέση, ο Λάμπρος Μακρής ανέφερε ότι η απόφασή του να είναι υποψήφιος με τον κ. Μπέο προέκυψε μετά από πολλή σκέψη αλλά και θέληση να προσφέρει. Αυτό που ωστόσο μέτρησε για τον ίδιο πιο πολύ όπως λέει, ήταν ο πόλεμος που δέχτηκε ο κ. Μπέος. «Τα πήρα στο κρανίο… όπως λένε και οι νεολαίοι. Πείσμωσα και είπα, θα κάνω την υπέρβαση, παρόλο που έλεγαν τότε ότι ο Αχ. Μπέος στηρίζεται από τη Χ.Α. Δεν είχα καμία επιθυμία να κάνω πολιτική καριέρα, αλλά ήθελα να βοηθήσω την πόλη μου. Οι 756 πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους το ξέρουν αυτό όπως ξέρουν ότι είμαι πάντα παρών και δεν θα τους προδώσω, όπως δεν θα τους προδώσει και ο Αχιλλέας Μπέος. Το 53% των πολιτών που τον στήριξε ήξερε τις εκκρεμότητες που είχε με τη Δικαιοσύνη, ψήφισαν όμως το συνδυασμό του γιατί πίστεψαν σε αυτόν ότι μπορεί να λύσει προβλήματα που κληρονόμησε η πόλη από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ήδη από τα 4 πράγματα που είχαμε σε προτεραιότητα τα δύο λύθηκαν, καθαριότητα και κυκλοφοριακό, απομένει το θέμα του νερού και τα αδέσποτα όπου γίνονται σοβαρές προσπάθειες παρά τον ανελέητο πόλεμο που δέχεται από όσους ξεβολεύτηκαν. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και όταν έρθει η ώρα οι πολίτες θα κρίνουν εάν είναι πετυχημένη η θητεία του, όσο για την προσωπική του περιπέτεια, πιστεύω ότι η υπεύθυνη και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου