ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 40% στα έσοδα των κτηνοτρόφων στη Μαγνησία

μείωση-40-στα-έσοδα-των-κτηνοτρόφων-στη-793151

Δυσφορία προκαλεί στον κλάδο η καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων

Σε δυσχερή θέση οι κτηνοτρόφοι λόγω της μειωμένης ζήτησης, που υπολογίζεται σε ποσοστό 30% έως 40% τα φετινά Χριστούγεννα, με τα κλειστά καταστήματα εστίασης και τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας να χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον κλάδο.

Διαφορετικά τα δεδομένα για τους κτηνοτρόφους, με τις ποσότητες που προμηθεύονται οι καταναλωτές να είναι περιορισμένες σε σύγκριση με τα δεδομένα αντίστοιχων παλαιότερων εποχών. Με τις απαγορεύσεις, τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ και τα ρεβεγιόν να μετατίθενται για την ερχόμενη χρονιά, είναι αναμενόμενη, όπως επισημαίνουν, η προμήθεια περιορισμένου αριθμού κρεάτων για το οικογενειακό τραπέζι.

«Είναι τραγική η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, αν αναλογιστούμε και το πρόβλημα που υπάρχει με τις επιδοτήσεις. Υπήρχαν κτηνοτρόφοι που δεν πήραν καθόλου χρήματα, άλλοι κτηνοτρόφοι που πήραν ελάχιστα, ενώ άλλοι δεν πήρανε καθόλου και εξηγήσεις δεν έχουμε λάβει ακόμη», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρούλα Διβάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας.

Εντονη δυσφορία προκαλεί στον κλάδο η καθυστέρηση καταβολής του ποσού που δικαιούνται από τις επιδοτήσεις, με την κ. Διβάνη να τονίζει ότι «αυτά τα χρήματα περίμεναν οι κτηνοτρόφοι για να πάρουν τροφές και να πληρώσουν και τις τροφές που έχουν πάρει, για να κινηθούν. Πώς θα πληρώσουν τις οφειλές τους, πώς θα προμηθευτούν καρπό, τροφές, αυτά τα χρήματα περιμένουν. Είναι χρήματα δικά μας, δεν ξέρω για ποιο λόγο τα καθυστερούν».

Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, με το προσωρινό «λουκέτο» στην εστίαση να αποτελεί μεγάλο πλήγμα. Το μόνο θετικό στοιχείο, η αύξηση στην τιμή πώλησης του γάλακτος για τους παραγωγούς, καθώς έχουν «παγώσει» οι εισαγωγές – εξαγωγές σε άλλα κράτη.

Προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η επιστροφή στην καθημερινότητα, ενώ όπως επισημαίνει η κ. Διβάνη «δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν σκύβουν πάνω στον κτηνοτροφικό κλάδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου