ΤΟΠΙΚΑ

Στις κάλπες σήμερα οι φοιτητές

στις-κάλπες-σήμερα-οι-φοιτητές-793061

Κάλπες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας στήνονται σήμερα, με τους φοιτητές να καλούνται να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 7 το πρωί και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα, οπότε και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην τελική ευθεία των εκλογών, οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις γύρω από τα τραπεζάκια των παρατάξεων δίνουν και παίρνουν.

Πέντε παρατάξεις θα αναμετρηθούν στις κάλπες, οι οποίες θα στηθούν στα πανεπιστημιακά κτίρια του Βόλου: Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα (πρώην ΠΑΣΠ), ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) και ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση), θα δώσουν τη μάχη της κάλπης, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους φοιτητές.

Ηδη εδώ και μέρες στο κεντρικό πανεπιστημιακό κτήριο στο Βόλο, οι παρατάξεις έχουν φροντίσει να στήσουν τα τραπεζάκια τους, απ’ όπου οι φοιτητές ενημερώνονται για τις προγραμματικές θέσεις της κάθε παράταξης. Τα ψηφοδέλτια αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα το βράδυ, πριν οι φοιτητικές παρατάξεις κατέλθουν στη μάχη της κάλπης, με κύριο αντίπαλο την αποχή.

Για το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα, το φοιτητικό κίνημα είναι πλέον στο περιθώριο και σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της φοιτητικής παράταξης Γιώργο Πιτσογιάννη, «στόχος είναι να υπάρχει παρουσία των φοιτητών στα δρώμενα του Πανεπιστημίου».

Μαζική συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογική διαδικασία είναι το στοίχημα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βόλου. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της παράταξης στο Βόλου Γιώργο Μούγιο, μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή θα δοθεί ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η οποία συνεχίζει την πολιτική της συρρίκνωσης σχολών και τμημάτων, με ελλιπή χρηματοδότηση.

Για την Αριστερή Ενότητα, για πρώτη φορά οι φετινές εκλογές θα έχουν μεγάλη σημασία, όπως σχολίασε το μέλος της φοιτητικής παράταξης Παντελής Σαμακοβίδης. «Το θέμα στις φετινές εκλογές είναι η αριστερά να μπορέσει να κάνει κάτι, ώστε να συμμετέχει στα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου», τονίζει.

«Οι φοιτητές πρέπει να εκλέξουν αγωνιστές στα διοικητικά συμβούλια που να μπορούν να σταθούν μπροστά και να δώσουν ηχηρό μήνυμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του το μέλος της γραμματείας του ΜΑΣ Λευτέρης Μπαρμπαγιάννης.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με τις φοιτητικές εκλογές αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι νέοι φοιτητές και σπουδαστές δεν καλούνται σήμερα να αγωνιστούν μόνο ενάντια στις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας, που με το Σχέδιο «Αθηνά» επιχειρεί την πλήρη διάλυση των σχολών και την υποβάθμιση των πτυχίων τους, αλλά κουβαλάνε ένα μεγαλύτερο χρέος. Εχουν χρέος να παλέψουν για μια Ελλάδα χωρίς τρόικες και μνημόνια , αλλά και χωρίς τις επιλογές τόσων χρόνων που την οδήγησαν εδώ.

Σε αυτό τον αγώνα οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς είναι αδιάλειπτα παρούσες. Η άνοδος της αριστεράς αποτελεί προϋπόθεση για κεντρική πολιτική αλλαγή, ενώ οι δυνάμεις της μέσα στα Πανεπιστήμια όπως συσπειρώνονται στα σχήματα της Αριστερής Ενότητας (ΑΡ.ΕΝ.) στοχεύουν αφενός στην οργάνωση των κινηματικών αντιστάσεων αλλά και στη διατύπωση ενός νέου οράματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη δημιουργία ενός διαφορετικού πανεπιστημίου, που θα απαντά στις σημερινές ανάγκες των φοιτητών, σαν χώρος εκπαίδευσης, πολιτισμού και χειραφέτησης».

Σε ανακοίνωση, στο μεταξύ, που εξέδωσε το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα αναφέρονται τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε πολλά. Κοινωνικές αδικίες, άνιση κατανομή των βαρών, οικονομική αφαίμαξη του ετήσιου εισοδήματος των νοικοκυριών από κυβερνώντες και τραπεζίτες, κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στην δημόσια Υγεία και σταδιακή, συνεχή, μεθοδευμένη απαξίωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Εχοντας λοιπόν ως κίνητρα όλα τα παραπάνω, όντας νέοι άνθρωποι, χωρίς την ύπαρξη παρωπίδων, όντας πολιτικοποιημένοι και όχι κομματικοποιημένοι και αναλογιζόμενοι ότι οι μέρες που έρχονται συμβολίζουν πολλά για το φοιτητικό κίνημα και την κοινωνία στο σύνολο της, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα στερήσουμε από τη γενιά μας, αλλά και από αυτές που ακολουθούν, το δικαίωμα στην ευκαιρία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη κοινωνία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή. Ετσι, τον προηγούμενο Απρίλιο ανακοινώσαμε τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης παράταξης-συλλογικότητας, η οποία έχει αριστερή κατεύθυνση, και δημοκρατικό-ριζοσπαστικό-προοδευτικό χαρακτήρα, χωρίς κανένα κομματικό φορέα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου