ΤΟΠΙΚΑ

Μέσα από Συμπληγάδες η χερσαία ζώνη του Λιμανιού Βόλου

μέσα-από-συμπληγάδες-η-χερσαία-ζώνη-το-791540

Και στη μέση ο Δήμος Βόλου, που διεκδικεί να περάσουν στην πόλη πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου και τμήμα εκτάσεων από το 2018

Την ίδια ώρα που το ζήτημα της παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου δείχνει να έχει πάρει τον δρόμο του, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ένα ακόμη αίτημα του Δήμου Βόλου που αφορά στην παραχώρηση τμήματος της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στην πόλη και στο οποίο επανειλημμένως έχει αναφερθεί ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος. Η παραχώρηση στην πόλη πάρκου του Αγίου Κωνσταντίνου και εκτάσεων που σήμερα συμπεριλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη φαίνεται να έχει ακινητοποιηθεί στις… Συμπληγάδες μεταξύ Οργανισμού Λιμένος Βόλου και ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι «ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου είναι ο μοναδικός στη χώρα που δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποχαρακτηρισμού της χερσαίας ζώνης» προκειμένου στη συνέχεια το ταμείο να προχωρήσει στη διαδικασία της παραχώρησης της έκτασης στον Δήμο Βόλου. «Όλα τα λιμάνια έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και μόνος ο Βόλος εκκρεμεί» ανέφεραν πηγές του Ταμείου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο ότι μόλις πρόσφατα ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έλαβε έγγραφο βάσει του οποίου καλείται να προχωρήσει άμεσα σε εφαρμογή της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί από το 2018 και έχει εγκριθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν έχουμε λάβει κανένα έγγραφο» απαντούν πηγές του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και σε κάθε περίπτωση διαψεύδουν τα περί καθυστερήσεων από τη δική τους πλευρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες, ο φάκελος όμως παραμένει στα «συρτάρια» του ΤΑΙΠΕΔ από τον περασμένο Ιούλιο.

Η διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης είχε ξεκινήσει το 2018 με θετική απόφαση του Ο.Λ.Β. έπρεπε όμως να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια, όπως το γεγονός ότι δεν υπήρχε χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας που ολοκληρώθηκε από την Κτηματική στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Ο Δήμος Βόλου, σύμφωνα με την πρόταση στην οποία έχει συναινέσει το διοικητικό συμβούλιο του Ο.Λ.Β., διεκδικεί το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, τμήμα της έκτασης στην οποία βρίσκεται το Εκθεσιακό Κέντρο και η λιμνούλα στο Πεδίο του Αρεως αλλά και τον δρόμο πάνω από τον παραλιακό που περνά μπροστά από το δημαρχείο και βγάζει στην Ιάσονος.

Εν αναμονή της αξιοποίησης του λιμανιού

Οσο η υπόθεση δεν προχωρά δεν καθυστερεί απλώς η ικανοποίηση ενός αιτήματος της πόλης, αλλά μπαίνουν ερωτηματικά ακόμη και για την ίδια την αποκρατικοποίηση του λιμανιού. «Μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του λιμανιού όσο είναι σε εκκρεμότητα η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης; Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πρέπει να γνωρίζουν τι θα διεκδικήσουν;» απορίες που διατυπώνουν μέλη της οικογένειας του οργανισμού που αναμένουν την έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση του λιμανιού του Βόλου.

Όπως είναι γνωστό, μετά τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και Καβάλας το λιμάνι του Βόλου μαζί με αυτό του Ηρακλείου είναι τα επόμενα που θα τεθούν προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα οι διαγωνισμοί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα λιμάνια του Βόλου και του Ηρακλείου αναμένεται να προκηρυχθούν προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 και αρχές του δεύτερου, δηλαδή μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα ακολουθηθεί το μοντέλο της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου