ΤΟΠΙΚΑ

34 μετατροπές ποινών μέσα στο 2016

34-μετατροπές-ποινών-μέσα-στο-2016-791307

Δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν την ποινή τους και παρακολούθησαν πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

Τα αιτήματα 34 καταδικασθέντων από το Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου για μετατροπή των ποινών έγιναν δεκτά σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ο Νόμος προβλέπει.

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα η Εισαγγελία Βόλου έδωσε τη δυνατότητα σε ισάριθμους καταδικασθέντες που στο μεγαλύτερο αριθμό τους παρακολούθησαν το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασία του δήμου Βόλου.

Δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας παρέχουν στη Μαγνησία οι δήμοι Βόλου, Αλμυρού, Αλοννήσου και Σκοπέλου.

Οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν την ποινή τους να αιτηθούν μετατροπή σε κοινωφελή εργασία.

Το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη. Κάθε ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται σε ποσό από τρία (3) ευρώ έως εκατό (100) ευρώ και κάθε ημέρα κράτησης σε ποσό από ένα (1) ευρώ έως τριάντα (30) ευρώ. Το δικαστήριο εκτιμά αν εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού της μετατροπής.

Αν εκείνος που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, εν όλω ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.

Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο ορίζει και τον αριθμό των ωρών κοινωφελούς εργασίας που κυμαίνονται από 100 έως 240 ώρες για ποινή ως ένα έτος, 241 έως 480 ώρες για ποινή από ένα έως δύο έτη και 481 έως 720 ώρες για ποινή από δύο έως τρία έτη, ενώ προσδιορίζει και προθεσμία όχι μεγαλύτερη από τρία έτη για την εκτέλεσή τους.

Η κοινωφελής εργασία παρέχεται χωρίς αμοιβή σε υπηρεσίες του κράτους, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα ή σε μη κερδοσκοπικά κοινωφελή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Μπορεί επίσης να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του. Την εκτέλεση της κοινωφελούς εργασίας επιβλέπει ο επιμελητής κοινωνικής αρωγής.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου