ΤΟΠΙΚΑ

«Αφιερωμένη» στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία η Θεία Λειτουργία

αφιερωμένη-στους-δύο-έλληνες-στρατ-79098

Στο πλευρό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που από την 1η Μαρτίου βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Ανδριανούπολης στην Τουρκία η Τοπική Εκκλησία.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με σαφή τρόπο, η Τοπική Εκκλησία εκφράζει τη συμπαράστασή της και εκδηλώνει την υποστήριξή της, στο καθολικό αίτημα αποφυλάκισης και επιστροφής των δύο αξιωματικών στην Ελλάδα.

Σε αρκετές εκκλησίες χθες Κυριακή αλλά και στους χαιρετισμούς της Παρασκευής, οι ιερείς στην καταληκτική δέηση, πριν το Δι΄ ευχών μνημόνευσαν τα ονόματα των δύο στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ζητώντας «την ευχή του Θεού», γεγονός που σχολιάστηκε πολύ θετικά από τους πιστούς μόλις έγινε αντιληπτό.

Την «αρχή» είχε κάνει πριν από μία εβδομάδα πρώτος, ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου. Μάλιστα αρκετοί πιστοί από το εκκλησίασμα στο άκουσμα της αναφοράς των ονομάτων των δύο στρατιωτικών στην καταληκτική δέηση, συγκινήθηκαν ιδιαίτερα και έσπευσαν στο τέλος της Θείας Λειτουργίας , να σχολιάσουν θετικά τη στάση του Προκαθήμενου της Τοπικής Εκκλησίας.

«Χωρίς θόρυβο και πολλά λόγια, αισθάνθηκα ότι έπρεπε να προσευχηθώ για αυτά τα παιδιά και το έκανα σε πολύ χαμηλούς τόνους» σημείωσε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιγνάτιος όταν ρωτήθηκε σχετικά, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί, ότι η «προσευχή για να υπάρξει αίσιο τέλος σε αυτή την περιπέτεια, ήταν μία αυτονόητη εσωτερική του ανάγκη να εκφράσει την ψυχική και συναισθηματική υποστήριξή του σε δύο ανθρώπους που δοκιμάζονται σκληρά».

Μάλιστα, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, μόλις ενημερώθηκε ότι αρκετοί ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, και συμπεριέλαβαν στη δέησή τους τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, παρά το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί τέτοια οδηγία και δεν εκδόθηκε καμία σχετική «εγκύκλιο».

Να σημειωθεί, ότι πριν από λίγες μέρες, ειδική αναφορά ειδική αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που από 1ης Μαρτίου βρίσκονται στις φυλακές της Αδριανούπολης προσαχθέντες από τις τουρκικές αρχές έκανε επίσης και η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος, η οποία εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εκφράζει την συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανουπόλεως, καθώς και τις οικογένειές τους. Εύχεται δε και προσεύχεται για την σύντομη απελευθέρωσή τους”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου