ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκδήλωση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου ο πρ. υπουργός Β. Πολύδωρας

σε-εκδήλωση-στην-εξωραϊστική-λέσχη-βό-79053

Με την κονκάρδα μόνο της Ελληνίδας, χωρίς την κάλυψη ομπρέλας συλλόγου, ομίλου ή οργάνωσης, χωρίς κομματική ετικέτα, χωρίς ανάγνωση βιογραφικών, τρεις φίλες «έσπασαν τη σιωπή τους» και παρουσίασαν χθες, σε εκδήλωση στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, επιγραμματικά τα βιβλία του Βύρωνα Πολύδωρα «Η Εθνική μας Ταυτότητα» και «Διδαχές του Αριστοτέλους στο σήμερα».

Στην εκδήλωση βασικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας. Για τα βιβλία του μίλησαν η Ζωή Αλεξανδρίδου, καθηγήτρια, η Αρίστη Παπαγιαννοπούλου, διδάκτωρ του Α.Π.Θ. στο Γαλλικό Θέατρο και η Μαίρη Κακαβιάτου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σεν Λούις Αμερικής.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Εξωραϊστικής Λέσχης Βόλου Αθανάσιος Χαρμάνης.

«Τρεις κυρίες επίλεκτες, σπουδαίες κυρίες, πανεπιστημιακές, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν το πνευματικό, το συγγραφικό μου έργο. Και αυτό πολύ με συγκίνησε, και έσπευσα να είμαι εδώ, κοντά τους. Ουσιαστικά εισπράττω αυτή την αγάπη, την ποιοτική, την ανιδιοτελή, διότι δεν ήρθα να μαζέψω ψήφους, ούτε για τον εαυτό μου, ούτε για κανέναν άλλον», δήλωσε στο περιθώριο της εκδήλωσης ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Πολύδωρας πρόσθεσε ότι «αν αναζητήσουμε σωσίβια διάσωσης του λαού μας από αυτή την κρίση -που είναι χτυπήματα πολύ καίρια αυτά που δεχόμαστε- θα τα αναζητήσουμε με μία εσωστρέφεια προς τις ποιότητες του ελληνικού έθνους.

Θα πρέπει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, και μια άντληση δυνάμεων πίστεως, για τη γλώσσα, για την παράδοση, για την πνευματική ταυτότητα. Για να δούμε ότι είναι ένα γένος, ένα έθνος, όχι της σειράς, ούτε απλώς πληθυσμός κατοίκων».

Από την πλευρά της, η κ. Αρίστη Παπαγιαννοπούλου, η οποία παρουσίασε το βιβλίο «Διδαχές του Αριστοτέλους στο σήμερα», ανέφερε: «Για μένα ο απόηχος του βιβλίου ήταν η αριθμητική αποτύπωση της δυστυχίας όλων των Ελλήνων. Ηταν η τραγωδία που ζει ο κάθε έλληνας στη μνημονιακή Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Ο κ. Πολύδωρας -γιατί είναι πολιτικό δοκίμιο, όχι κομματικό- προτρέπει, δεν σκηνοθετεί. Εγώ με τη φαντασία μου έκανα τη δική μου τραγωδία. Βέβαια ήταν πολύ εύκολο να βάλω μέσα στην τραγωδία τους πρωταγωνιστές, έβαλα όλους τους μνημονιακούς κυβερνώντες. Ο χορός εκπροσωπούσε τον λόγο του συγγραφέα, του κ. Πολύδωρα. Από κει και πέρα, όμως, μου ήταν δύσκολο να φτάσω στην κάθαρση. Διότι δεν ήθελα ούτε τον από μηχανής Θεό, που δεν τον θέλει ούτε και ο Αριστοτέλης, και επιπλέον δεν έχω βρει μπροστάρη».

Η κ. Ζωή Αλεξανδρίδου, η οποία παρουσίασε την «Εθνική μας Ταυτότητα» ανέφερε: «Όταν διάβασα το βιβλίο συγκινήθηκα πάρα πολύ και ήταν η αιτία που αποφάσισα να γίνω εισηγήτρια γι’ αυτό. Ο συγγραφέας τονίζει τα ιδανικά, με τα οποία πορευτήκαμε ανά τους αιώνες, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Τα όπλα που μπορεί να αντιμετωπιστεί, κατά τον κ. Πολύδωρα, η κατάσταση αυτή είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ενώ το υπερόπλο μας η ελληνική γλώσσα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου