ΤΟΠΙΚΑ

Ανάρπαστες οι νέες γκαρσονιέρες στο κέντρο του Βόλου

ανάρπαστες-οι-νέες-γκαρσονιέρες-στο-κ-790220

Ανάρπαστες γίνονται γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης για την κάλυψη της φοιτητικής στέγης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων την περασμένη Τετάρτη αν και σε αρκετές περιπτώσεις το σκαμπανέβασμα των βάσεων σε Σχολές ανέτρεψε σχέδια και τελείωσε άδοξα συζητήσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Καινούργιες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση επιπλωμένες δεν υπάρχουν ελεύθερες πολλές, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο θα φοιτήσουν φέτος άλλοι περίπου 3.000 φοιτητές.

Η δυσανάλογη ζήτηση σε σχέση με την προσφορά αφήνει τις τιμές των ενοικίων στα περσινά επίπεδα παρά την κρίση. Ταυτόχρονα, η κίνηση για την ενοικίαση δωματίων δίνει ανάσα στην κτηματαγορά, η οποία βρίσκεται σε αβέβαιη κατάσταση.

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ανέδειξε για άλλη μία φορά τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές οικογένειες να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα ιδιαίτερες εκείνες που έχουν περισσότερα από ένα παιδιά φοιτητές.

Η φοιτητική εστία στο Βόλο είναι δυναμικότητας φιλοξενίας 40 φοιτητών, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας νοικιάζει 40 δωμάτια από ιδιώτες.

Οι φοιτητές που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λαμβάνουν βοήθημα από το υπουργείο παιδείας πλην όμως αυτό είναι περιορισμένο αφού ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το χρόνο.

Πρόσφατα το υπουργείο άνοιξε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με επιστολή προς όλους του δήμους που φιλοξενούν Πανεπιστήμια για τα διαθέσιμα κτίρια που έχουν.

Οι τιμές

Από το ποσό των 180 ευρώ φαίνεται να ξεκινούν οι τιμές ενοικίασης γκαρσονιερών και φτάνουν έως 240 ευρώ ανάλογα με το έτος κατασκευής, την τοποθεσία, αν είναι επιπλωμένες. Στα δυαράκια αντίστοιχα οι τιμές ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν και τα 320 ευρώ ανάλογα με τις προϋποθέσεις που πληρούν.

Στο Βόλο η προσφορά που υπάρχει φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με τις ανάγκες. Ως εκ τούτου οι τιμές σε καινούργιες γκαρσονιέρες είναι περισσότερο ανεβασμένες σε σχέση με αυτές στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες όμως καλύπτουν επαρκώς το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται.

Οι προτιμήσεις

Οπως είπε η μεσίτρια Σοφία Χαλκιά, οι οικογένειες των παιδιών θέλουν την όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και άνετη διαμονή των παιδιών τους στο Βόλο.

Στην αναζήτηση της κάλυψης της φοιτητικής στέγης, ωστόσο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Οπως συμβουλεύει, χρειάζεται να επιδεικνύεται μεγάλη προσοχή στο θέμα των κοινοχρήστων, καθώς αυτά αυξάνονται ανάλογα με το μέγεθος των πολυκατοικιών, την ασφάλεια που παρέχουν, πόσο προσεγγίσιμες είναι.

Επιπλέον έμφαση τονίζει ότι πρέπει να δίνεται και στη συντήρηση για την εύρυθμη λειτουργία των διαμερισμάτων, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ μισθωτή – εκμισθωτή.

Οι ελλείψεις

Η κ. Χαλκιά λέει ότι τα διαμερίσματα στο Βόλο είναι λίγα, όμως υπάρχουν αρκετά ωραία καινούργια ή και επιμελώς συντηρημένα σε κοντινές με το κέντρο συνοικίες.

Μεγάλη προσφορά υπάρχει αντίθετα σε παλιά διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν μπει στη διαδικασία να τα ανακαινίσουν και γι’ αυτό το λόγο δεν τυγχάνουν προτίμησης από τις οικογένειες.

Η ίδια επισήμανε ότι οι τιμές παραμένουν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα όχι μόνο στο Βόλο αλλά παντού στην ελληνική επικράτεια όπου υπάρχουν πόλεις που φιλοξενούν πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Υπερβολική ζήτηση

Από την πλευρά του ο μεσίτης Ιωάννης Καραγιάννης επισήμανε ότι η προσφορά δεν καλύπτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι οικογένειες για την στέγαση των παιδιών τους.

Η ζήτηση είναι υπερβολικά μεγάλη, τόνισε σημειώνοντας ότι δίνει ζωή στην κτηματαγορά μέσα στην αβέβαιη κατάσταση στην οποία επιβιώνει, καθώς η φοιτητική στέγη διατηρεί παράλληλα ζωντανό το ενδιαφέρον για μικρές επενδύσεις.

Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες αλλά χρειάζεται προσοχή. Ο κ. Καραγιάννης συμβουλεύει τις οικογένειες των παιδιών να απευθύνονται σε επαγγελματίες ώστε να είναι σίγουροι για τα διαμερίσματα που ενοικιάζουν και να μην έχουν απώλεια χρημάτων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα συμβόλαια θα πρέπει να κλείνονται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν ιδία εικόνα για τα σπίτια και όχι εξ αποστάσεως. Παροτρύνει τις οικογένειες να μη δέχονται παράλογες απαιτήσεις, αλλά να περιορίζονται στα αξιολογικά δεδομένα όπως είναι η καταβολή τρέχοντος ενοικίου, εγγύησης και αμοιβής του μεσίτη.

Στην περίπτωση τέλος που οι οικογένειες δεν απευθυνθούν σε επαγγελματίες ο μεσίτης τονίζει ότι θα πρέπει να έχουν γνώση των δεδομένων της μίσθωσης, την οποία μπορούν να αποκτήσουν από επαγγελματίες του κλάδου αν απευθυνθούν τηλεφωνικά για να λάβουν συμβουλευτική ενημέρωση έστω και αν κλείσουν μόνοι τους το συμβόλαιο.

Αυξήθηκαν οι Βολιώτες φοιτητές

Περισσότεροι και φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι οι Βολιώτες φοιτητές που πέρασαν σε Σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τον ακριβή αριθμό τους, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, είπε ότι η κρίση έσπρωξε πολύ κόσμο να σπουδάσει στο σπίτι του.

Για την κάλυψη της φοιτητικής στέγης είπε ότι η τοπική κοινωνία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τη μικρή δυνατότητα φιλοξενίας φοιτητών στην εστία.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πριν ακόμη και από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά φαίνεται να ανοίγει ο διάλογος για την αντιμετώπισή του. Ο κ. Πετράκος αποκάλυψε ότι η υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου έστειλε επιστολές σε όλους τους δήμους που φιλοξενούν Πανεπιστήμια, ζητώντας να ενημερωθεί για κτίρια που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν για την κάλυψη φοιτητικής στέγης.

Αν και προς στιγμήν δεν διαφαίνεται να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης, καθώς τα κτίρια θα χρειάζονται πολλές συντηρήσεις, ωστόσο ο πανεπιστημιακός κόσμος εκτιμά ότι έγινε το πρώτο βήμα παρά το γεγονός ότι η συζήτηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

«Το πρόβλημα με τις εστίες φαίνεται να είναι ένα θέμα που απασχολεί το υπουργείο. Γίνονται κάποιες ενέργειες και προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Ωστόσο, η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί. Το υπουργείο έστειλε πρόσφατα επιστολή προς όλους τους δήμους που φιλοξενούν Πανεπιστήμια για να διαπιστώσει αν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου