ΤΟΠΙΚΑ

Υψηλό ιικό φορτίο στη Μαγνησία: 194 κρούσματα σε 13 ημέρες

υψηλό-ιικό-φορτίο-στη-μαγνησία-194-κρούσ-789866

Πάνω από το μέσο όρο στην Θεσσαλία κινείται ο αριθμός αναπαραγωγής (R) για τον κορονοϊό στη Μαγνησία. Ο R σε τοπικό επίπεδο ισούται με 0,94 όταν ο μέσος όρος της Θεσσαλίας είναι 0,71. Συνολικά τις τελευταίες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου στον νομό Μαγνησίας (χερσαίο και νησιωτικό) καταγράφτηκαν συνολικά 194 κρούσματα κορονοϊού σε σύνολο 754 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Η δυναμική της μετάδοσης του κορονοϊού μπορεί να είναι υψηλή, ωστόσο σε σταθερά χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή υγιεινής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα την επιδημιολογική έκθεση που συνέταξε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο αριθμός αναπαραγωγής R (για την Περιφέρεια Θεσσαλίας). Μαζί με την επιδημική καμπύλη παρουσιάζεται και ο κυλιόμενος μέσος όρος επίπτωσης του νοσήματος COVID-19 των τελευταίων 7 ημερών (moving average incidence). Για τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκε διάστημα έξι ημερών από την ημερομηνία δήλωσης ως πιθανή ημερομηνία μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό (COVID-19). Για τις επιδημικές καμπύλες, τους χάρτες και τον αριθμό αναπαραγωγής R χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα έως 31 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων και της επίπτωσης COVID-19 από 14 Μαρτίου έως 17 Δεκεμβρίου και από 18 έως 31 Δεκεμβρίου ανά Καλλικρατικό Δήμο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του κρούσματος ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν καταγραφτεί από τις 14 Μαρτίου έως και τις 17 Δεκεμβρίου συνολικά 11.834 κρούσματα και επιπλέον 754 το διάστημα από 18 έως 31 Δεκεμβρίου.

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας. Από την έναρξη της πανδημίας καταγράφτηκαν 5.722 κρούσματα και τις τελευταίες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου επιπλέον 350, με τον R να ισούται με 0,76. Αντίστοιχα στα Τρίκαλα καταγράφτηκαν 1.565 κρούσματα και τις τελευταίες 13 ημέρες επιπλέον 69 με τον R να ισούται με 0,51. Στην Καρδίτσα καταγράφτηκαν 1.763 κρούσματα και 141 νέα τις τελευταίες 13 ημέρες και ο R ισούται με 0,49.

194 κρούσματα στη Μαγνησία

Στον νομό Μαγνησίας από το ξέσπασμα της πανδημίας στις 14 Μαρτίου έως και τις 17 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφτεί 2.695 κρούσματα και επιπλέον 89 στην περιφερειακή ενότητα των Βορείων Σποράδων. Τις τελευταίες 13 ημέρες του Δεκεμβρίου (από 18 έως 31/12) καταγράφτηκαν επιπλέον 189 κρούσματα στη χερσαία Μαγνησίας και 5 στην περιφερειακή ενότητα των Βορείων Σποράδων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά στον Δήμο Βόλου όπου καταγράφονται 174 νέες μολύνσεις έναντι 4 στον Αλμυρό, 3 στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου, 1 στον δήμο Νοτίου Πηλίου και 7 στον δήμο Ρήγα Φεραίου. Μάλιστα ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κοντά στο «1» και συγκεκριμένα ισούται με 0,94.

3 νέες μολύνσεις χθες στον νομό

Στο μεταξύ, τρία νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφτηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στον Βόλο. Στη Λάρισα καταγράφτηκαν 14 κρούσματα και δύο στην Καρδίτσα.

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου νοσηλεύονται τρεις ασθενείς με κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δύο στους θαλάμους αρνητικής πίεσης, συνολικά 25 άτομα στις δύο κλινικές COVID-19 ενώ ένα 4χρονο κοριτσάκι βρίσκεται στην παιδιατρική σε αναμονή του τεστ στο οποίο υποβλήθηκε η μητέρα του. Το ίδιο είναι αρνητικό στον κορονοϊό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου