ΤΟΠΙΚΑ

43 μηνύσεις για κακοποίηση ζώων στη Μαγνησία

43-μηνύσεις-για-κακοποίηση-ζώων-στη-μαγν-789822

Μόλις μία στις τέσσερις υποθέσεις κακοποίησης ζώων συντροφιάς που απασχολούν τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα φθάνουν τελικά στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου για συζήτηση και τιμωρία των υπαιτίων.

Οι περισσότερες υποθέσεις αρχειοθετούνται τελικά, καθώς οι μηνύσεις στρέφονται κατά άγνωστων δραστών και οι υπαίτιοι φρικτών πράξεων δεν εντοπίζονται ποτέ.

Το περσινό δικαστικό έτος υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Βόλου συνολικά 43 μηνύσεις για παραβίαση του νόμου περί κακοποίησης ζώων συντροφιάς.

Από αυτές οι 13 προσδιορίστηκαν για συζήτηση και παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο, οι 16 στρέφονταν κατά άγνωστων δραστών, οι 7 απορρίφθηκαν, καθώς δεν είχε υποβληθεί μήνυση και οι υπόλοιπες 7 βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι υποθέσεις, που παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο, έφθασαν στην Εισαγγελία Βόλου, είτε μετά από αυτεπάγγελτη μήνυση των Αστυνομικών Τμημάτων είτε μετά από αναφορές – καταγγελίες πολιτών.

Οι κατηγορούμενοι των προαναφερόμενων υποθέσεων που τελέστηκαν στο διάστημα έως τις 15 Σεπτεμβρίου δικάζονται με βάση τον νόμο 4039/12, ο οποίος προβλέπει για βασανισμό, κακοποίηση, βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000-15.000 ευρώ.

Δεν δικάζονται με βάση τον νέο νόμο περί κακοποίησης, που μετατρέπει σε κακούργημα την κακοποίηση ζώων, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 2 του ποινικού κώδικα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν του ευεργετικότερου νομικού πλαισίου.

Από την ισχύ του νέου νόμου τον Νοέμβριο και μετά, οι υπαίτιοι πράξεων βασανισμού ζώων δικάζονται για κακούργημα.

Η νομοθεσία προβλέπει ποινή κάθειρξης έως 10 έτη σε όποιον φονεύει ή βασανίζει ζώα και χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ έκαστη.

Οι ολοένα και πιο φρικτές πράξεις κακοποίησης ζώων οδήγησαν στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας. Η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ψηφίστηκε τον Νοέμβριο από τη Βουλή που τάχθηκε υπέρ της σύσσωμη.

Στον Βόλο και τη Μαγνησία, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, έχουν γίνει κατά καιρούς πολύ σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Σχεδόν κάθε μήνα γίνονται αναφορές για πράξεις φρίκης σε ζώα συντροφιάς που σοκάρουν, με τις περισσότερες να μένουν ανεξιχνίαστες. Τον Ιούλιο χαρακτηριστικά άγνωστοι δράστες πέταξαν χημικό υγρό σε σκύλο στη Νεάπολη και του προκάλεσαν εκτεταμένα εγκαύματα στο πίσω μέρος του σώματός του, ενώ τον Νοέμβριο ένα γατάκι βρέθηκε στον Βόλο με κομμένα τα αυτιά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου