ΤΟΠΙΚΑ

«Σιβηρία» το κτήριο Σκενδεράνη

σιβηρία-το-κτήριο-σκενδεράνη-78937

Τα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα και δημιουργούν, όπως είναι φυσικό, ένα ακόμη βραχνά για το Δήμο Βόλου. Από το σημείο αυτό ωστόσο μέχρι το σημείο να υπάρχουν ολόκληρα δημοτικά κτήρια τα οποία δεν θερμαίνονται η απόσταση είναι τεράστια. Πολλώ μάλλον όταν αυτά τα δημοτικά κτήρια, είναι το κτήριο Σκενδεράνη, όπου συστεγάζονται πολλές δημοτικές υπηρεσίες στις οποίες συρρέει καθημερινά πληθώρα συναλλασσόμενων, καθώς στεγάζονται το Δημοτολόγιο, το Ληξιαρχείο, η Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης, ενώ στο ισόγειο λειτουργούν οι δραστηριότητες του Κέντρου Νέων « Ο Δίαυλος».

Το κτήριο Σκενδεράνη, όπως λένε δημοτικοί υπάλληλοι που δουλεύουν σε δημοτικές υπηρεσίες, είναι από τα ελάχιστα δημοτικά κτήρια τα οποία δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου. Ωστόσο όπως σημειώνουν μέχρι τώρα οι αρμόδιοι του Δήμου Βόλου δεν έχουν προμηθεύσει το κτήριο με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να ξεπαγιάζουν. Δεν μπορείς να μείνεις στο γραφείο για περισσότερες από δύο ώρες, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ένας από τους υπαλλήλους που αποκάλυψε την έλλειψη θέρμανσης στο κτήριο. Στα αξιοσημείωτα είναι ότι και πέρυσι, όπως λένε, το κτήριο τροφοδοτήθηκε με πετρέλαιο μετά τα Χριστούγεννα.

Όπως λένε οι υπάλληλοι, στους ορόφους έχουν προμηθευτεί από τα σπίτια τους μικρά θερμαντικά σώματα για να ζεσταθούν, ενώ στο ισόγειο του κτηρίου όπου στεγάζεται ο Δίαυλος υπάρχουν δραστηριότητες και τις απογευματινές ώρες.

Παγωμένος πύργος
και το Μουρτζούκου
Με κασκόλ και γάντια εργάζονται οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο πολυώροφο κτήριο Μουρτζούκου εξαιτίας της άδειας δεξαμενής από πετρέλαιο. Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχε γίνει εφοδιασμός με καύσιμο και τα σώματα θέρμανσης παρέμεναν εκτός λειτουργίας με τους υπαλλήλους να… κόβουν βόλτες στα γραφεία τους για να ζεσταθούν.

Πρόκειται για ένα γυάλινο κτήριο, χωρίς μόνωση, με αποτέλεσμα οι χαμηλές θερμοκρασίες να γίνονται αμέσως αισθητές στους εσωτερικούς χώρους του. Οι διαδικασίες προμήθειας πετρελαίου έχουν καθυστερήσει από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των στεγαζόμενων στο Μουρτζούκου υπηρεσιών.

Όμως και η εναλλακτική λύση να τεθούν σε λειτουργία ορισμένα ηλεκτρικά σώματα για θέρμανση, δεν στάθηκε με το μέρος των υπαλλήλων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο γενικός έπεφτε αυτόματα με την έναρξη λειτουργίας των σωμάτων, καθώς την απαιτούμενη κατανάλωση ρεύματος δεν μπορούσε να «σηκώσει» το πεπαλαιωμένο σύστημα ηλεκτροδότησης του κτηρίου.
Τα κολυμβητήρια

Το κόστος καυσίμων ωστόσο καίει και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ που έχει υπό την εποπτεία του και τη λειτουργία των Κολυμβητηρίων στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία, τα οποία επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για τη θέρμανσή τους κατά τους χειμερινούς, κυρίως, μήνες. Ως γνωστόν η πρόθεσή του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ/ΔΗΠΕΘΕ ήταν να φέρει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου τη χρέωση των ναυταθλητικών σωματείων για τη χρήση των κολυμβητηρίων. Οι έντονες αντιδράσεις των ναυταθλητικών σωματείων προς τη Δημοτική Αρχή είχαν ως αποτέλεσμα το θέμα να αποσυρθεί μετά από εντολή του Δημάρχου προκειμένου να προηγηθεί διαβούλευση.

Στα πλαίσια αυτά σε συνάντηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι των ναυταθλητικών σωματείων υποστήριξαν ότι οι προτάσεις του Δήμου Βόλου ισοδυναμούν με επιβάρυνση του κάθε σωματείου με 15.000 – 20.000 ευρώ το χρόνο. Στον αντίποδα των προτάσεων του Δήμου τα ναυταθλητικά σωματεία πρότειναν να τοποθετηθεί από το Δήμο ισοθερμικό κάλυμμα στα κολυμβητήρια για να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία, ενώ σημείωσαν ακόμη ότι οι πισίνες δεν μπορούν να λειτουργούν με 29ο βαθμούς, καθώς αρκούν και οι 26ο βαθμοί κ.α. Οι γραπτές απαντήσεις των ναυταθλητικών σωματείων πρόκειται να δοθούν στους αρμόδιους του Δήμου Βόλου την ερχόμενη Τρίτη.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου