ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για προπληρωμή ασφαλιστικών εισφορών

αντιδράσεις-για-προπληρωμή-ασφαλιστ-789302

Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί στους επαγγελματοβιοτέχνες η συζήτηση που άνοιξε για την προπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών με αφορμή το νέο σύστημα υπολογισμού που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/17. Οι πληροφορίες που μετέφερε το «Πρώτο Θέμα» δημιουργούν αντιδράσεις, αλλά και αναπάντητα ερωτήματα για την ανεδαφικότητα του ασφαλιστικού, καθώς όπως σχολίασαν οικονομολόγοι δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, εταίρους σε ΕΠΕ, διαχειριστές σε Ιδιότυπες Κερδοσκοπικές Εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Εμπόρων, Βιοτεχνών Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας, διαμαρτυρήθηκε έντονα ότι «ενώ αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της αγοράς μία τέτοια εξέλιξη προπληρωμής των ασφαλίστρων και συμψηφισμού της διαφοράς με μελλοντικές υποχρεώσεις συνιστά χτύπημα κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

«Αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, τότε έχουμε να κάνουμε με μία πρόχειρη αντιμετώπιση του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει ξεκάθαρους όρους, δεδομένα και υποχρεώσεις για το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα. Δυστυχώς, τώρα καλεί τους επαγγελματίες να πληρώνουν μεγαλύτερα ακόμη ποσά, τα οποία στη συνέχεια θα συμψηφίζονται για τον πολύ απλό λόγο ότι θα έχουμε φτάσει στο ναδίρ της ρευστότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επαγγελματίες θα βρεθούν ξανά με την πλάτη στον τοίχο. «Θα κληθούν να καταβάλουν ποσά που δεν θα έπρεπε και μάλιστα όλα αυτά ενώ υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσκολία και οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν μπορούν να προσεγγίζουν τραπεζικά ιδρύματα.

Πραγματικά εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η κυβέρνηση στους επόμενους νόμους που θα φέρει αυτοί θα πρέπει να είναι πιο έντιμοι στους όρους ώστε να μην λειτουργούν υπό το καθεστώς συμψηφισμών. Στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση της ρευστότητας και όχι η συνεχής αφαίμαξη των μικρομεσαίων» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Επαγγελματιών Αλέκος Κεχαγιάς εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το νέο σύστημα. Οπως διερωτήθηκε, με τους επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τι θα γίνει, προβλέψεις για τους εταίρους ΕΠΕ επίσης δεν υπάρχουν, ούτε για τους διαχειριστές σε ΙΚΕ. «Ανοίγουν μεγάλα ζητήματα ανεδαφικότητας του Νόμου» σχολίασε.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, θα υποχρεωθούν να προπληρώσουν τα ασφάλιστρά τους από την 1/1/2017, οπότε και αλλάζει το σύστημα υπολογισμού των εισφορών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεταβατικό σύστημα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αναγκάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες να καταβάλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση µε το σύνολο που πρέπει να πληρώσουν ετησίως, οι οποίες δεν θα επιστραφούν, αλλά θα συμψηφιστούν έναντι μελλοντικών υποχρεώσεων. Ο υπολογισμός θα γίνεται µε βάση το εισόδημα των προηγούμενων ετών, µε αναγωγή σε 12µηνη βάση.

Η οριστική εκκαθάριση των διαφορών που θα προκύπτουν θα κλειδώνει στο τέλος κάθε επόμενου χρόνου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου