ΤΟΠΙΚΑ

π. Επιφάνιος Οικονόμου: «Συνετή» η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τα Θεοφάνεια

π-επιφάνιος-οικονόμου-συνετή-η-απόφ-789016

«Συνετή» χαρακτηρίζεται από την τοπική Εκκλησία η χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – «Δεν συνιστά αντάρτικο» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος – Τι λένε κληρικοί

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της πολιτείας για τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών τα Θεοφάνια, με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να «μη συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, με αποφασιστικό τόνο, καλώντας την πολιτεία σε διάλογο.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Επιφάνιος Οικονόμου κάνει λόγο για «συνετή απόφαση», που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «αντάρτικο», όπως υπογράμμισε με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Την απόφασή της να διατηρήσει ανοικτούς τους ναούς και να λειτουργήσουν τα Φώτα σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια, έκανε γνωστή μετά την έκτακτη συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους η ξαφνική απόφαση να μείνουν κλειστοί οι ναοί σε μια τόσο μεγάλη γιορτή όπως είναι τα Θεοφάνια και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση, θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη και γι’ αυτό τον λόγο η Ιερά Σύνοδος έλαβε χθες την παραπάνω απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και την επιστολή των κληρικών από όλη την Ελλάδα, που συμπαρατάσσονταν με τη θέση της Ιεραρχίας για τήρηση των προσυμφωνηθέντων με την πολιτεία και την τέλεση λειτουργιών με περιορισμένο αριθμό πιστών, τη συγκεκριμένη μέρα.

Στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, με τον υπεύθυνο Τύπου π. Επιφάνιο Οικονόμου να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ολοι οι κληρικοί της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπακούσουμε στην εντολή της ανωτάτης εκκλησιαστικής μας αρχής που είναι η Ιερά Σύνοδος και την ημέρα των Θεοφανίων, τη μεγάλη αυτή δεσποτική εορτή, θα ανοίξουμε τους ναούς μας για τους πιστούς, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας που προβλέπονταν και τις μέρες λειτουργίας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Παράλληλα, μετέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ικανοποίηση του κλήρου και του λαού για «την αποφασιστική και σοβαρή στάση της Ιεράς Συνόδου».

«Δεν συνιστά αντάρτικο»

Αναφερόμενος στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο υπεύθυνος Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος κατέστησε σαφές ότι: «Δεν συνιστά αντάρτικο κατά της πολιτείας, αλλά είναι συνετή απόφαση, καθότι προλαμβάνει το άναρχο άνοιγμα των ναών και καταστάσεις ανεξέλεγκτου εορτασμού των Θεοφανίων, στις οποίες θα οδηγούσε η αιφνίδια απόφαση της πολιτείας, να αθετήσει τη συμφωνία με την Εκκλησία που ίσχυε για τις ημέρες των μεγάλων εορτών. Ετσι διασφαλίζει η Ιερά Σύνοδος και μας δεσμεύει όλους τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανοίξουμε τους ναούς υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, τα οποία ίσχυαν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Διαφορετικά θα παρατηρούνταν φαινόμενα που θα μας λυπούσαν και θα μας προβλημάτιζαν όλους».

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι «μερικές φορές είναι καλύτερο να διαχειρίζεται κανείς με σύνεση μια κατάσταση, παρά να ορθώνει απαγορεύσεις, οι οποίες θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Θα κάνουμε υπακοή στην Ιερά Σύνοδο. Είναι απόφαση σύνεσης και ευθύνης και απέναντι στο λαό και απέναντι στην πολιτεία, ούτως ώστε όλα να γίνουν συντεταγμένα και προσεκτικά τώρα».

Τι λένε κληρικοί

«Συμφωνώ και επαυξάνω» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Αμφιλόχιος Μήλτος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. «Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου καθησυχάζει και χαροποιεί πάρα πολλούς πιστούς, ασφαλώς και εμάς τους ιερείς, διότι ήταν παράλογη και ακατανόητη η απόφαση, την οποία έλαβε μονομερώς η πολιτεία. Ο κόσμος αισθάνεται ότι τούτη την φορά η ιεραρχία, άκουσε τη φωνή του λαού και τον δικαίωσε» είπε.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τη χθεσινή απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κλήρος και λαός αναμένουν τις σχετικές οδηγίες που θα δοθούν από τη Μητρόπολη Δημητριάδος.

«Μας χαροποίησε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, αλλά περιμένουμε τις οδηγίες της Μητρόπολης Δημητριάδος για τα Θεοφάνια. Είναι δεδομένο ότι όποια ακολουθία τελεστεί, θα γίνει τηρουμένων των αναλογιών του ναού και βάση των μέτρων που έχουν ληφθεί, για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό πάνω απ’ όλα», τόνισε ο π. Σταύρος Σωτηρόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανίων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην σχετική Κ.Υ.Α.

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, «λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των κληρικών, τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Παράλληλα αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση «θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος», ενώ απευθύνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση «να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου