ΤΟΠΙΚΑ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια

η-κυβέρνηση-προσπαθεί-να-συμβιβάσει-τ-788772

Τη σημασία των συντονισμένων, μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και του λαού επεσήμανε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου στη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην παραλία, επισημαίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας εξελίξεων σ’ ένα κρίσιμο μέτωπο, με φόντο τη νέα διαπραγμάτευση.

Στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική, την οποία παρομοίασε με «αντιλαϊκή επίθεση», ο κ. Στεργίου τόνισε ότι «έχει να κάνει με την προσπάθεια της κυβέρνησης να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου τον καταδικάζει με την πολιτική διαχείρισης υπέρ του κεφαλαίου».

Η χθεσινή εκδήλωση αποτέλεσε προπομπό του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» που πραγματοποιείται το διήμερο 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο πάρκο Ρήγα Φεραίου με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, γνώση, τόλμη και αντοχή».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Στεργίου επεσήμανε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι κρίσιμος, καθώς αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της η «Επιτροπή των ειδικών» και να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολλές, πολύπλευρες, γρήγορες έως καταιγιστικές τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην περιοχή μας», σημειώνοντας ότι «όλες επηρεάζουν εμφανώς ή αφανώς τη ζωή του λαού»…

Ο ομιλητής έθεσε το ερώτημα «πού βρίσκεται το πραγματικό δίλημμα για το λαό: Θα συμβιβαστεί με την αγριότητα που ζει και τα χειρότερα που του ετοιμάζουν, προσδοκώντας «ανάσταση νεκρών» με την ανάκαμψη της οικονομίας, ή θα βάλει πλάτη στους αγώνες για την ανάκτηση μισθών και δικαιωμάτων, για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που του φόρτωσαν στην πλάτη;».

Ο ίδιος σημείωσε, παράλληλα, ότι «μεγαλώνει η ευθύνη για κάθε εργαζόμενο και κάθε σωματείο, μπροστά στις εξελίξεις», καλώντας σε συσπείρωση, συμπόρευση και κοινή δράση, τους εργαζόμενους «για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια και την κατάργηση αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας» όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Στεργίου ανέφερε επίσης ότι «οι εκατοντάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα κάτω από το κείμενο – κάλεσμα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και στο σχέδιο νόμου των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων για την αποκατάσταση των ΣΣΕ και την κατάργηση αντεργατικών νόμων, είναι μια καλή «μαγιά» για τη συνέχεια».

Κατόπιν προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Νον Ομνις μόριαρ» που αναφέρεται στον εννιάμηνο απεργιακό αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, που διήρκεσε από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012. «Ο αγώνας αυτός θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένος, όπως και άλλοι αγώνες της εργατικής τάξης και θα παραδειγματίζει με την αποφασιστικότητα που δόθηκε τους επόμενους αγώνες» επεσήμανε ο κ. Στεργίου.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο ίδιος σημείωσε ότι «σήμερα για να πετύχεις ακόμα και τον πιο μικρό, μερικό, στόχο για καθημερινά προβλήματα (για απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ) χρειάζεται κίνημα μαζικό, οργανωμένο στα συνδικάτα, ριζωμένο στους τόπους δουλειάς πρώτα απ’ όλα στα εργοστάσια, και τις άλλες μορφές λαϊκής οργάνωσης π.χ. στις λαϊκές επιτροπές, με ουσιαστική συλλογική λειτουργία και συμμετοχή του καθενός προσωπικά. Με ενδιαφέρον και μαχητικότητα για το άμεσο, καυτό πρόβλημα αλλά και με διάρκεια που μπορεί να εξασφαλίσει μόνο το βάθος των στόχων του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου