ΤΟΠΙΚΑ

Δικάζονται κανονικά τα αδικήματα για την ενδοοικογενειακή βία

δικάζονται-κανονικά-τα-αδικήματα-για-788415

Ολα τα αδικήματα περί ενδοοικογενειακής βίας εξαιρούνται από την παύση ποινικών διώξεων και δικάζονται κανονικά.

Σύμφωνα με περαιτέρω διευκρινήσεις, ο Νόμος της ενδοοικογενειακής βίας εξαιρείται γιατί προβλέπει φυλάκιση μέχρι πέντε έτη και όχι μέχρι δύο που προβλέπει το άρθρο 8 του Νόμου 4411/16, που αναφέρει ότι «εξαλείφεται και παύει η δίωξη για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016 για πταίσματα και πλημμελήματα, τα οποία τιμωρούνται μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Δικαστήρια Βόλου, για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο εξαιρείται από την παύση ποινικών διώξεων το άρθρο 9 παράγραφοι 1 και 3 δηλαδή του Νόμου 3500-2006 (ενδοοικογενειακής βίας) της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, καθώς τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και όλα τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας πριν και βέβαια μετά τις 31 Μαρτίου 2016 δικάζονται κανονικά.

Να επισημανθεί ότι οι ποινές διάρκειας μέχρι έξι μηνών, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, παραγράφονται. Οι ποινές αυτές που παραγράφονται αφορούν και στην ενδοοικογενειακή βία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου