ΤΟΠΙΚΑ

Βάζει κάμερες πυρανίχνευσης ο Δήμος Βόλου σε δασικές εκτάσεις του

βάζει-κάμερες-πυρανίχνευσης-ο-δήμος-β-787301

Κάμερες πυρανίχνευσης σε δασικές εκτάσεις του ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ο Δήμος Βόλου. Η εγκατάσταση καμερών στα δάση που θα δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο και καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την προστασία των δασικών «πνευμόνων» της πόλης, αλλά και της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας, που μπορεί να κινδυνεύσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική, καθιστά το πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατηγικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου, Θάνο Θεοδώρου, επί δύο χρόνια οι Δημοτικές Υπηρεσίες δουλεύουν πάνω στην πρόταση προκειμένου να υποβάλουν υποψηφιότητα χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος LEADER. Η πρόταση θα έχει υποβληθεί προς χρηματοδότηση έως 15 Σεπτεμβρίου. «Ολοκληρωμένο ευφυές σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης για δασικές περιοχές του Δήμου», είναι ο τίτλος της πρότασης που προβλέπει εγκατάσταση καμερών στα δάση οι οποίες θα δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο τοπικό κέντρο επιχειρήσεων, αλλά και στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Μέσα από τις κάμερες που θα είναι εφοδιασμένες με ειδικούς αισθητήρες, θα μπορεί να δίνεται άμεσα σήμα στις πυροσβεστικές δυνάμεις της περιοχής ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος από το ξέσπασμα της φωτιάς, που είναι και το πιο καθοριστικό σημείο για την αντιμετώπισή της.

Ακόμη δεν έχει καταλήξει ο Δήμος σε πόσες και ποιες δασικές εκτάσεις θα εγκατασταθούν οι κάμερες, προτεραιότητα πάντως θα δοθεί σε σημεία που γειτνιάζουν με τον αστικό ιστό και όπου ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος, όπως για παράδειγμα τα Πευκάκια ή ο λόφος της Γορίτσας. Στις συγκεκριμένες περιοχές, περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα απειλήσει μόνο τα ίδια τα δάση, αλλά και κατοικημένες περιοχές, στα Πευκάκια προς την περιοχή των Αλυκών και στη Γορίτσα προς τη συνοικία της Νέας Δημητριάδας.

Το πρόγραμμα άνοιξε και ο Δήμος Βόλου καλείται να υποβάλει την πρότασή του μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου