ΤΟΠΙΚΑ

Προετοιμασίες για υποδοχή των μαθητών στα σχολεία στη Μαγνησία

προετοιμασίες-για-υποδοχή-των-μαθητώ-786802

Κύβος ερρίφθη: Παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και ειδικά σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν διά ζώσης από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Αυτό ορίζεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που παρέλαβαν οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το μεσημέρι και μετά τη σύγχυση που προκλήθηκε σε εκπαιδευτική οικογένεια, αλλά και γονείς και μαθητές από δηλώσεις υπουργών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάθεσης του ανοίγματος των σχολείων.

Στη Μαγνησία η προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων που παραμένουν κλειστές για περίπου δύο μήνες κορυφώνεται ενώ από σήμερα ξεκίνησαν και δωρεάν rapid test για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ και των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σε επίπεδο Δήμου Βόλου την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να ανοίξουν συνολικά 135 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων δύο ειδικά σχολεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή τα σχολεία είναι πανέτοιμα να λειτουργήσουν. «Ως Δήμος εκμεταλλευτήκαμε το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και από τις τεχνικές υπηρεσίες πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και κυρίως ελαιοχρωματισμοί», σημείωσε η κ. Μποντού.

Η ίδια ανέφερε ότι από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες οι καθαρίστριες και από Δευτέρα θα γίνει προσαρμογή του προγράμματος προκειμένου καθαρίστριες των Γυμνασίων και Λυκείων να μεταφερθούν στα δημοτικά σχολεία που θα λειτουργούν διά ζώσης προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καθαριότητας. «Στα σχολεία βρίσκονται και θα διανεμηθούν στους μαθητές οι υφασμάτινες μάσκες, υπάρχουν αντισηπτικά και είδη καθαριότητας προκειμένου όλες οι μονάδες να λειτουργήσουν σε συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Μετά τη λειτουργία των σχολείων θα εκπονηθεί νέο πρόγραμμα συχνών απολυμάνσεων. Αυτή την περίοδο δεν κρίνονται απαραίτητες οι απολυμάνσεις καθώς τα σχολεία δεν λειτουργούσαν», σημείωσε η κ. Μποντού.

Σταυρόλεξο η οργάνωση λειτουργίας των σχολείων

Στις θέσεις τους επέστρεψαν από σήμερα και οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, προκειμένου να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων και να οργανώσουν τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων με βάση το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης, διαλειμμάτων και αποχώρησης των μαθητών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. «Το εγχείρημα είναι δύσκολο ιδίως σε πολυπληθή σχολεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις σχολικές μονάδες στο κέντρο του Βόλου όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών. Ελάχιστα σχολεία έχουν δύο εισόδους και τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Το ιικό φορτίο είναι υψηλό και οι καιρικές συνθήκες θα είναι δύσκολες για τον συστηματικό και επαρκή αερισμό των αιθουσών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ των ανοιχτών σχολείων αλλά με όρους ασφάλειας. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ δημιούργησε και ανισότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ο φυσικός χώρος των μαθητών είναι οι σχολικές τάξεις», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αποστόλης Μούσιος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε τόσο στις 17 στη Μαγνησία συμβάσεις των τριμηνιτών εκπαιδευτικών που καλύπτουν τα κενά εκπαιδευτικών λόγω COVID-19 και οι οποίες θα πρέπει να ανανεωθούν αλλά και στα τεστ που ξεκινούν άμεσα για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων.

«Είναι μία θετική εξέλιξη τα δωρεάν rapid test, εμείς όμως ζητάμε να είναι επαναλαμβανόμενα» ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση

Σήμερα, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων ξεκίνησαν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. «Η τηλεκπαίδευση αναγνωρίζεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην ανακοπεί η μαθησιακή διδασκαλία εν μέσω πανδημίας, όμως δημιούργησε εκπαιδευτικές ανισότητες για όσους μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως και φυσικά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Μαρία Γαννουλή.

Η ίδια όπως και οι υπόλοιποι καθηγητές βρίσκονται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για την επαναλειτουργία και των μονάδων της δευτεροβάθμιας. «Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι στις 18 Ιανουαρίου είναι πιθανή η επιστροφή των μαθητών της γ΄λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές και σε δεύτερη φάση θα επιστρέψουν οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου. Εμείς επιμένουμε να ζητούμε λιγότερους μαθητές ανά τμήματα και επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών, μόνιμες καθαρίστριες στα σχολεία και να μην ισχύσει φέτος καμία αλλαγή στις πανελλαδικές για τους υποψηφίους», τόνισε η κ. Γιαννουλή.

Διγλωσσία μπέρδεψε…

Προσωρινά πάντως χθες δημιουργήθηκε σύγχυση για την επαναλειτουργία των σχολείων τόσο στην εκπαιδευτική οικογένεια όσο και σε γονείς. Τόσο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όσο και οι υπουργοί Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και Υγείας, Βασίλης Κικίλιας άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για «μέτρα ακόμη και αιφνιδιαστικά» και «άνοιγμα σχολείων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Τα σενάρια ήρθε να διαψεύσει το Υπουργείο Παιδείας, που πέραν της εγκυκλίου που παρέλαβαν οι διευθύνσεις εκπαίδευσης εξέδωσε και ανακοίνωση και επιπλέον ενημέρωσε για το άνοιγμα των σχολείων μέσω viber στέλνοντας μήνυμα στους γονείς και σε κάθε ενδιαφερόμενο που έχει εγγραφτεί στην ανοιχτή λίστα.

Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς

Στις σχολικές τάξεις της πρωτοβάθμιας στη Μαγνησία επιστρέφουν από Δευτέρα συνολικά 1.375 εκπαιδευτικοί.

Για την ασφαλή επιστροφή ξεκινούν από σήμερα rapid test σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΟΔΥ, τα οποία θα γίνονται σε προκαθορισμένες ώρες και σημεία για όσους εκπαιδευτικούς το επιθυμούν.

Την πρωτοβουλία για τη διενέργεια Rapid Tests σε όλους τους εκπαιδευτικούς που το επιθυμούν αλλά και στο προσωπικό (γραμματειακή υποστήριξη, καθαριότητα, φύλαξη κ.α.) των σχολείων προκειμένου να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ασφάλειας η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από την Δευτέρα, ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και την ομόφωνη απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και τις κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τον συντονισμό της δράσης, που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή 10-1-2021, αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την πρόληψη και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ομαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου