ΤΟΠΙΚΑ

Περιορισμένη η συμμετοχή εκπαιδευτικών της Μαγνησίας στα τεστ

περιορισμένη-η-συμμετοχή-εκπαιδευτι-786016

Στον Αλμυρό μονοψήφιος αριθμός υποβλήθηκε σε ελέγχους, παρά το αίτημα διενέργειας μαζικών rapid tests από συνδικαλιστικούς φορείς πριν την επιστροφή στις αίθουσες

Σημαντική, αλλά όχι καθολική όπως αναμενόταν ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών στα δωρεάν rapid test, που πραγματοποιήθηκαν χθες με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, σε τρεις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής στη Μαγνησία, που ξεκινούν τη λειτουργία τους με φυσική παρουσία από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Μόνο στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου η συμμετοχή ήταν αρκετά υψηλή, με περίπου 25 εκπαιδευτικούς και προσωπικό του σχολείου να προσέρχονται για να υποβληθούν σε τεστ. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σχολείο την ερχόμενη Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί και νέα ραντεβού για τεστ, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που τέθηκε σε λειτουργία, τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές η πλειοψηφία των οποίων είναι άνω των 15 ετών.

Στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο –Λύκειο όπου επίσης μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test η συμμετοχή ήταν πιο περιορισμένη αν και προσήλθαν και κάποιοι καθηγητές από συστεγαζόμενες στο πρώην Πολυκλαδικό σχολικές μονάδες.

Στο ΕΕΕΕΚ Αλμυρού αντιθέτως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν μηδαμινή με μονοψήφιο και μάλιστα χαμηλό αριθμό λειτουργών της εκπαίδευσης να υποβάλλονται τελικώς σε τεστ.

«Περιμέναμε ότι ειδικά στην περίπτωση του Αλμυρού όπου τους προηγούμενους μήνες είχε παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων ότι η συμμετοχή θα ήταν πολύ υψηλή. Αντ’ αυτού ενημερωθήκαμε ότι ήταν σχεδόν μηδενική», ανέφερε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας με αφορμή την επαναλειτουργία δια ζώσης των τριών ειδικών σχολείων της διεύθυνσης από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς των εκπαιδευτικών και στις δύο βαθμίδες ζητούσαν μετ’ επιτάσεως τη διενέργεια μαζικών δωρεάν τεστ πριν την έναρξη των σχολείων αλλά και στη συνέχεια, σε σταθερή βάση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού στα σχολεία.

Χθες, με την έναρξη των τεστ η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Εκπαιδευτικοί υποστήριξαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους ασφαλείς για να επιστρέψουν στο σχολείο, καθώς το διάστημα που οι σχολικές μονάδες είναι κλειστές πρόσεξαν και δεν ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα.

Σημειώνεται ότι μαζικά τεστ για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας αναμένεται να γίνουν και λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των υπολοίπων σχολικών μονάδων, λυκείων και γυμνασίων, όταν αυτό θεωρηθεί ασφαλές με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σήμερα τεστ σε δασκάλους

Από σήμερα, θα διενεργούνται δωρεάν rapid test για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, με αφορμή την λειτουργία νηπιαγωγείων, δημοτικών και ειδικών από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στον Βόλο θα λειτουργήσουν κέντρα δωρεάν εξέτασης σε δύο σχολεία: στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στα Παλαιά και στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στην περιοχή της Ν. Δημητριάδας.

Τεστ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι τεστ θα γίνονταν το Σάββατο, δεδομένου όμως ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα νησιά εντός του Σαββατοκύριακου, με παρέμβαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δίνεται η δυνατότητα υποβολής σε τεστ τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και το Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου.

Ετοιμάζονται για την επιστροφή

Χθες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία παρουσιάστηκαν και συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι καθόρισαν το ωράριο κυλιόμενης προσέλευσης, διαλειμμάτων και αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο και ανέλαβαν μέσω e-mail αλλά και τηλεφωνικώς να ενημερώσουν τους γονείς προκειμένου τη Δευτέρα να οδηγήσουν τα παιδιά τους σε προκαθορισμένη ώρα στο σχολείο προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι μαθητές ανά ομάδες τμημάτων θα προσέρχονται με δεκάλεπτη διαφορά και αντίστοιχα θα βγαίνουν διάλειμμα και θα αποχωρούν από το σχολείο, ενώ σε όσες σχολικές μονάδες υπάρχουν διπλές είσοδοι –έξοδοι θα αξιοποιηθούν με βάση τις οδηγίες.

Ομαλά χθες η τηλεκπαίδευση

Χθες, στα μαθήματά τους επέστρεψαν οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της Μαγνησίας, μετά το τέλος των γιορτινών διακοπών.

Η επιστροφή στις ψηφιακές τάξεις ήταν ομαλή, χωρίς να αναφέρονται προβλήματα ή δυσλειτουργίες στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου