ΤΟΠΙΚΑ

Κοντινούς και φθηνούς προορισμούς

κοντινούς-και-φθηνούς-προορισμούς-78523
Σε χώρες της Ευρώπης και κυρίως στους κοντινούς προορισμούς στρέφεται το ενδιαφέρον αρκετών συμπολιτών, οι οποίοι παρακάμπτοντας τις δυσάρεστες σκέψεις που γεννά η κρίση, δηλώνουν αποφασισμένοι να εκδράμουν στο εξωτερικό ενόψει Χριστουγέννων. Το ενδιαφέρον για εορταστικές «αποδράσεις» σε χώρες του εξωτερικού, άρχισε να γίνεται εντονότερο την τελευταία κυρίως εβδομάδα και μεταφράζεται σε διερευνητική προσέγγιση των τοπικών γραφείων ταξιδίων, με στόχο την εξεύρεση της κατάλληλης πρότασης για το ατομικό ή το οικογενειακό, αντίστοιχα, βαλάντιο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αρκετοί συμπολίτες επιθυμούν να απολαύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα στο εξωτερικό, προκειμένου να ξεφύγουν, έστω προσωρινά, από την καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα, χωρίς, ωστόσο, να δαπανήσουν πολλά χρήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

«Από την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε η πρόθεση του κόσμου να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας την περίοδο των εορτών. Βρισκόμαστε βέβαια στο στάδιο των πρώτων κρατήσεων και των πάρα πολλών ερωτήσεων, αλλά είναι φανερό ότι αναζητούν φθηνά ταξιδιωτικά πακέτα σε κοντινούς προορισμούς, τα οποία δεν έχουν μεγάλο κόστος» αναφέρει η κ. Ευαγγελία Κορωναίου, ιδιοκτήτρια του ομώνυμου γραφείου ταξιδίων.

Σκιαγραφώντας την εικόνα που επικρατεί την συγκεκριμένη περίοδο στον χώρο των ταξιδίων, η κ. Κορωναίου τονίζει ότι «το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται βασικά στην Ευρώπη, σε ξενοδοχεία στην Ελλάδα, αλλά και σε φθηνούς, κοντινούς προορισμούς, όπως το Βελιγράδι, το Μπάνσκο, η Πράγα, η Βουδαπέστη».

Λόγω της κρίσης, ο φίλοι των ταξιδιών επιθυμούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο των εορταστικών ολιγοήμερων διακοπών εκτός εθνικών τειχών, αναζητώντας προτάσεις οι οποίες δεν θα τους επιβαρύνουν οικονομικά ή τουλάχιστον θα κυμανθούν στο ποσό που θα δαπανούσαν, παραμένοντας στο Βόλο.

Οι συμπολίτες που επιθυμούν να εκδράμουν εκτός Ελλάδας στην διάρκεια των διακοπών, καλύπτουν όλες τις ηλικίες. «Υπάρχει ζήτηση από τις πιο μεγάλες ηλικίες κι από κοινωνικά στρώματα που έχουν την οικονομική ευχέρεια, να ταξιδέψουν, αλλά βλέπουμε παράλληλα και νεαρούς και νέα ζευγάρια και οικογένειες, που επιθυμούν να ταξιδέψουν με τα παιδιά τους, σε κοντινές διαδρομές. Ελάχιστοι ζητούν μακρινά ταξίδια» επισημαίνει η ίδια. Σε ελάχιστες περιπτώσεις εκφράστηκε ενδιαφέρον για ταξίδι πχ στην νότιο Αφρική ή για πολιτιστικό ταξίδι διάρκειας 20 ημερών ανά τον κόσμο.

Οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανείς σε όλους τους κλάδους, μηδέ εξαιρουμένου του ταξιδιωτικού, ενώ η κ. Κορωναίου κάνει λόγο για «σταδιακή πτώση της κίνησης την τελευταία διετία κυρίως». Παρά την δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επαγγελματίες, μειώνοντας τα λειτουργικά τους έξοδα προκειμένου να αντεπεξέλθουν, εντούτοις, δεν λείπουν οι αισιόδοξες σκέψεις για μελλοντική ανάκαμψη. «Προσωπικά ευελπιστώ και θέλω να είμαι αισιόδοξη, πιστεύοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε ανακάμψει. Μπορεί να μην έχουμε καλύψει το χαμένο κομμάτι, αλλά ελπίζω ότι ένα μεγάλο τμήμα, θα το ξανακερδίσουμε» καταλήγει η κ. Κορωναίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου