ΤΟΠΙΚΑ

Εκατοντάδες οι αποποιήσεις κληρονομιάς και το 2020

εκατοντάδες-οι-αποποιήσεις-κληρονομ-784648

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και το 2020 οι αποποιήσεις κληρονομιάς παρά την πανδημία του κορονοϊού και την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων τόσο κατά το πρώτο κύμα πανδημίας όσο και στο δεύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ειρηνοδικείο Βόλου υποβλήθηκαν και το περασμένο έτος εκατοντάδες αιτήσεις με τους πολίτες να τρέχουν εν μέσω πένθους να απαλλαγούν από τα χρέη αγαπημένων τους προσώπων και να αποποιούνται κάθε κληρονομικού δικαιώματος.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2020 υποβλήθηκαν 1.401 αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς, ενώ το 2019 1.693. Το περασμένο έτος στα διαστήματα που υπήρχε αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων δεν υποβάλλονταν δηλώσεις σύμφωνα με τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί και ισχύουν και σήμερα.

Η αποποίηση της κληρονομίας επιλέγεται αν τα χρέη του κληρονομούμενου και οι υποχρεώσεις της κληρονομιάς είναι τόσες πολλές που δεν συμφέρει η αποδοχή.

Είναι η δήλωση του προσωρινού κληρονόμου ότι δεν δέχεται την κληρονομιά, ότι δηλαδή δεν επιθυμεί να γίνει οριστικός κληρονόμος. Η δήλωση γίνεται στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου (στην περιφέρεια του οποίου δηλαδή είχε την κατοικία του ή τη διαμονή του ο κληρονομούμενος κατά το χρόνο του θανάτου του), εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και του λόγου της κληρονομιάς. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.

Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί αν περιοριστεί σε μέρος αυτής.

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται εντός του προβλεπόμενου διαστήματος διαφορετικά τα χρέη μεταφέρονται στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου δίνονται μάχες από κληρονόμους για να απαλλαχτούν από οφειλές (αφού δεν μερίμνησαν έγκαιρα για την αποποίησή τους), προκειμένου να αναγνωριστεί το έγκυρο της εκπρόθεσμης αποποίησης ή να δοθεί νέα προθεσμία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου