ΤΟΠΙΚΑ

Σε επαγρύπνηση οι δημοτικοί υπάλληλοι

σε-επαγρύπνηση-οι-δημοτικοί-υπάλληλο-78432

Το βλέμμα στην… Αθήνα έχουν στραμμένο σήμερα οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Μαγνησίας. Μπορεί σήμερα στο Βόλο λόγω της εορτής του Πολιούχου της πόλης Αγίου Νικολάου να είναι μέρα αργίας, ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν. Ειδικότερα όπως έγινε χθες γνωστό η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο μπαίνει στην τελική ευθεία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία έχει υπογραφεί απ΄ όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, παρακάμπτοντας έτσι τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους και την άρνηση ορισμένων Δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς συνταξιοδότησης.

Μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Γιώργο Μαγιάκο αναμενόταν να υπογραφεί αργά χθες το βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μετά την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου οι πληροφορίες που είχαν οι συνδικαλιστές της Μαγνησίας ήταν ότι θα συνεδρίαζε το νομικό τμήμα της ΠΟΕ/ΟΤΑ προκειμένου να κάνει τις προτάσεις της προς την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, που θα αποφασίσει για το πλαίσιο των κινητοποιήσεων των επόμενων ημερών.

Σήμερα, ημέρα αργίας για τους δημοτικούς υπαλλήλους στο Βόλο, ίσως έχουμε εξελίξεις, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων Γιώργος Μαγιάκος, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να παρακάμψει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους όλης της χώρας, αλλά και την άρνηση των Δημάρχων να αποστείλουν στοιχεία υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.

Ουσιαστικά η νέα κίνηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι συνέχεια της προειδοποίησης που είχε απευθύνει με εγκύκλιό του, στην οποία τόνιζε ότι θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία από τους Δήμους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα βγει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, των φορέων που δεν έχουν δώσει λίστες. Ως εκ τούτου οι υπάλληλοι αυτοί θα βγουν σε πρώτη φάση στη διαθεσιμότητα και θα μειωθεί ο μισθός τους κατά 25% και στη συνέχεια, όταν θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για όσους πράγματι εντάσσονται σε διαθεσιμότητα, θα λάβουν αναδρομικά το σύνολο των μισθών τους.

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνουν ότι οι 2.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα (πάνω από 700 υπολογίζονται οι επίορκοι που αναμένεται να τεθούν άμεσα σε αυτοδίκαιη αργία) δεν θα απολυθούν, αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες αιχμής, εκεί που υπάρχει άμεση και μεγάλη ανάγκη προσωπικού, όπως στα ασφαλιστικά ταμεία, την Υγεία, την Παιδεία και την Αστυνομία.

Χθες το μεσημέρι εξάλλου άνοιξε για μία ώρα περίπου το Γραφείο Προσωπικού του Δήμου Βόλου στο πρώην Δημαρχείο Νέας Ιωνίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν έκτακτες ανάγκες, όπως συνταξιοδοτικά θέματα και η μετάθεση μίας υπαλλήλου. Παρόντες στο Γραφείο ήταν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας Γιώργος Μαγιάκος και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και στέλεχος της ΔΑΣ Θ. Τσαλούχας, που απαίτησε όπως στο γραφείο εργαστούν μόνον δύο από τους πέντε υπαλλήλους, προκειμένου να μη σταλούν οι λίστες με τα κενά στο Δήμο που ζητά το Υπουργείο. Αφού εξυπηρετήθηκαν τα περιστατικά το Γραφείο Προσωπικού έκλεισε και πάλι προκειμένου να συνεχιστεί η κατάληψη.
Εξάλλου χθες μετά τις τρίωρες καταλήψεις εργάστηκαν οι υπάλληλοι στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, ενώ με προσωπικό ασφαλείας εργάστηκαν το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο.

Ο Σύλλογος
Εργαζομένων
Εξάλλου σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας σημειώνει τα ακόλουθα:
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου με έκτακτο συμβούλιο τη συνέχιση της κατάληψης των γραφείων Προσωπικού, αντιδρώντας στη νέα παγίδα που στήνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με την εγκύκλιο για την αποστολή κενών θέσεων από τις υπηρεσίες για να αξιοποιηθούν δήθεν οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα. Η επίθεση της συγκυβέρνησης είναι ενιαία στο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, από την μια καταργήσανε τις κενές οργανικές θέσεις και από την άλλη σήμερα έχουν γεμίσει τους Δήμους με εργαζόμενους με 5μηνες συμβάσεις από δουλεμπορικά γραφεία (Μ.Κ.Ο). και αύριο υπόσχονται προσλήψεις με μπλοκάκι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου