ΤΟΠΙΚΑ

«Σωσίβιο» σωτηρίας οι δωρεές στο Νοσοκομείο Βόλου

σωσίβιο-σωτηρίας-οι-δωρεές-στο-νοσο-783262

Τον δρόμο που χάραξε ο Χαράλαμπος Τσιμάς, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ μεγάλες δωρεές στο Νοσοκομείο Βόλου, ακολουθούν το τελευταίο διάστημα, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους πάντα, ιδιώτες που στηρίζουν το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σε μία περίοδο που ο τομέας της Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και από το υστέρημά τους βοηθούν ώστε να ενισχυθούν με εξοπλισμό και υλικά νευραλγικά τμήματα του Αχιλλοπουλείου, σώζοντας ουσιαστικά την «πληγωμένη» υπερηφάνεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Στην εποχή μας οι ιατρικές εξελίξεις είναι ταχύτατες, η δε παρακολούθησή τους απαιτεί σοβαρές επενδύσεις οι οποίες όμως, πώς να πραγματοποιηθούν, εν καιρώ κρίσης και ενώ τα κονδύλια για τις δημόσιες δαπάνες είναι μειωμένα;

Έρχεται λοιπόν η ιδιωτική πρωτοβουλία να δώσει κάποιες λύσεις σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο κανείς δεν θέλει να αντιμετωπίσει στις πολύπλευρες, πραγματικές διαστάσεις του.

Εκτός από ιδιώτες, υπάρχουν ακόμη και διάφορες επιχειρήσεις που στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης στηρίζουν το Γενικό Νοσοκομείο, όπως η τοπική συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που έχει προσφέρει ένα ασθενοφόρο και ένα μηχάνημα λιθοτριψίας στη Χειρουργική Κλινική.

Οι ελλείψεις και οι προσφορές αγάπης

Πριν από λίγες μέρες ένας συνταξιούχος αποφάσισε να δωρίσει ένα ενδοσκόπιο στην Κλινική ΩΡΛ του Αχιλλοπουλείου. Γνώριζε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες μετέβη στο Νοσοκομείο και το παρέδωσε στον υπεύθυνο γιατρό της Κλινικής κ. Παν. Καραγκούνη. «Είμαι ευγνώμων σ’ αυτόν τον άνθρωπο, όπως και σε όλους όσοι ακόμη και από το υστέρημά τους μας βοηθούν συνεισφέροντας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να εξασφαλίσουμε τον απαιτούμενο σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας και να εξυπηρετούμε τους ασθενείς» θα πει ο ίδιος γιατρός στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η Κλινική ΩΡΛ εκτός από ελάχιστους γιατρούς, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις και σε ιατρικό εξοπλισμό. «Χρειαζόμαστε δύο άκαμπτα λαρυγγοσκόπια τα οποία θα βοηθήσουν το έργο μας» συνεχίζει ο κ. Καραγκούνης. Σύμφωνα με τον γιατρό ο εξοπλισμός είναι παλιός με αποτέλεσμα η φθορά να προκαλεί βλάβες. Ακόμη και η επιδιόρθωση αυτών των ζημιών κοστίζει. Στο Δημόσιο η έγκριση κονδυλίων για επιδιόρθωση ζημιών ή για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού γίνεται μετ’ εμποδίων και με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Έτσι οι περισσότεροι γιατροί ελπίζουν πλέον στην ευαισθησία των ιδιωτών.

Σημαντικές δωρεές επίσης σε μηχανολογικό εξοπλισμό έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια ο ανώνυμος δωρητής, όπως τον αποκαλούν οι γιατροί του ΓΝΒ, που ξέρουν το όνομά του, σέβονται όμως την επιθυμία του να μη γνωστοποιηθεί.

Ο Τ.Σ.Δ., λοιπόν με τις χορηγίες του βοήθησε στην εξασφάλιση πολύτιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε πολλά Τμήματα του Νοσοκομείου. Η συνολική αξία του εξοπλισμού που προσέφερε ξεπερνά τις 350.000 ευρώ, όπως μηχανήματα αιμοκάθαρσης, καρδιολογικοί υπερτομογράφοι για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, σετ με χειρουργικά εργαλεία για τοποθέτηση εμφυτεύσιμων βηματοδοτών, σταθμοί ανάλυσης Holter , πέντε καρδιογράφοι καθώς επίσης μηχανήματα για το ακτινολογικό, το ογκολογικό και το Τμήμα Αιμοδοσίας. Πριν από λίγες εβδομάδες εξάλλου προσέφερε και ένα ειδικό ψυγείο για τις ανάγκες φύλαξης αίματος.

Ο μεγάλος δωρητής ακούει στο όνομα Χαρ. Τσιμάς

Μέγας ευεργέτης και δωρητής για την Μαγνησία, αλλά και για το Νοσοκομείο Βόλου είναι ο κ. Χαράλαμπος Τσιμάς. Είναι εκείνος που χωρίς δεύτερη σκέψη συνέβαλε ώστε να ανακατασκευαστεί η Μονάδα Χημειοθεραπείας με την κάλυψη εξόδων ανακατασκευής και προμήθειας νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, της επέκτασης.

Χάρη σ΄ αυτή τη δωρεά στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου πλέον λειτουργούν έξι νέοι χώροι, με σύγχρονες αίθουσες χημειοθεραπειών, γραφεία ιατρών, βοηθητικοί χώροι, αλλά και βιβλιοθήκη, που εξοπλίστηκε από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας.

Τον μεγάλο ευεργέτη έχουν τιμήσει για την προσφορά του η διοίκηση του Νοσοκομείου, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και ο Ροταριανός Ομιλος Βόλου του οποίου ο κ. Τσιμάς είναι επίτιμος πρόεδρος. Προς τιμήν του όλη η πτέρυγα πήρε το όνομά του. Και βέβαια το έργο του και η προσφορά του δεν σταματούν εκεί.

Όνειρό του είναι να γίνει ο ξενώνας φιλοξενίας συγγενών των ασθενών του Νοσοκομείου Βόλου, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από τον ίδιο και το οποίο επίσης όταν ολοκληρωθεί θα φέρει το όνομά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου