ΤΟΠΙΚΑ

Εξετάσεις μόνο…. επί πληρωμή

εξετάσεις-μόνο-επί-πληρωμή-783069

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν όσοι χρήζουν ειδικών εξετάσεων ενδοσκοπικής φύσεως (κολονοσκοπήσεις- γαστροσκοπήσεις). Πληρώνουν μέχρι και 130 ευρώ, ανάλογα την περίσταση για να υποβληθούν σε μία ειδική εξέταση καθώς τόσο στο Νοσοκομείο Βόλου όσο και μέσω του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί στο Βόλο στην ειδικότητα του γαστρεντερολόγου. Την ίδια ώρα «θερίζουν» οι καρκίνοι του εντέρου στις ηλικίες από 45-60 χρονών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ασφαλισμένοι, στους οποίους ενώ είχε γίνει σύσταση να υποβληθούν σε ειδικές ενδοσκοπικές εξετάσεις, οι λύσεις που έχουν προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή είναι περιορισμένες στο ελάχιστο.

Η πρώτη λύση αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου. Θα πρέπει να νοσηλευτούν προκειμένου μετά την κλινική εξέταση από τους γιατρούς να υποβληθούν σε εξετάσεις από τη μοναδική γαστρεντερολόγο που διαθέτει το Αχιλλοπούλειο και η οποία λόγω του φόρτου αδυνατεί να ανταπεξέλθει και σε εξωτερικά ιατρεία.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι στο Τμήμα καθημερινά κατά μέσο όρο γίνονται από 5 μέχρι και 9 ενδοσκοπήσεις, ενδεικτικό και αυτό του μεγάλου όγκου εργασίας που έχει το συγκεκριμένο Τμήμα με μία μόνο γιατρό για να εξυπηρετήσει τα περιστατικά των κλινικών.

Η δεύτερη λύση αφορά στον προγραμματισμό ραντεβού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας όπου όμως όποιος επιχειρήσει να επικοινωνήσει με το 1535 για να κλείσει ραντεβού λόγω της μεγάλης ζήτησης θα πρέπει να περιμένει μέχρι και ενάμιση με δύο μήνες μέχρι να γίνει δεκτός από τον γιατρό και να υποβληθεί στην ειδική εξέταση.

Για όσους επείγονται να υποβληθούν στην εξέταση είναι μονόδρομος ο ιδιώτης γιατρός καθώς κανείς από τους ελεύθερους επαγγελματίες στο Βόλο δεν έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Ετσι υποχρεωτικά θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος το οποίο ανέρχεται μέχρι και 130 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί στις ειδικές εξετάσεις.

Οι τελευταίοι μόνιμοι γιατροί από τη Γαστρεντερολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου αποχώρησαν το 2013 . Οι γιατροί του ΓΝΒ υπογραμμίζουν ότι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού θα ήταν η ασφαλέστερη λύση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι δυνατόν σε μία περίοδο που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οικονομικής στενότητας να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στους ιδιώτες γιατρούς για μία εξέταση που θα μπορούσε και έπρεπε να τους εξυπηρετεί πρωτίστως το Νοσοκομείο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου