ΤΟΠΙΚΑ

«Βραχνάς» η διαδοχική ασφάλιση

βραχνάς-η-διαδοχική-ασφάλιση-781736

Σε προτεραιότητα θέτουν επαγγελματίες και έμποροι του Βόλου στην αναμόρφωση του θεσμού της διαδοχικής ασφάλισης προκειμένου να σταματήσει η ταλαιπωρία που υφίστανται πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Επαγγελματίες και έμποροι του Βόλου βάση τα όσα ισχύουν με το σημερινό καθεστώς είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και 1,5 χρόνο για να συνταξιοδοτηθούν.

Οι ανείπωτες καθυστερήσεις έχουν φέρει σε απόγνωση πολλούς ενδιαφερόμενους είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο Βόλο μόνο περίπου 100 επαγγελματίες που είχαν διαδοχική ασφάλιση, έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για σύνταξη εδώ και ενάμιση χρόνο και ακόμη περιμένουν το πράσινο φώς.

Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των ασφαλισμένων σε διάφορα Ταμεία στον ασφαλιστικό βίο όπως ΤΑΕ-ΤΕΒΕ- ΙΚΑ που έχουν πλέον ενταχθεί στον ενιαίο ΟΑΕΕ, καθώς αδικούνται κατάφορα αφού καθυστερεί η διαδικασία της συνταξιοδότησή τους.

Με έντονες παρεμβάσεις ο εμπορικός κόσμος και οι επαγγελματοβιοτέχνες μέσα από τα συνδικαλιστικά του όργανα στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, επέβαλε τη συγκρότηση ομάδας Εργασίας η οποία εντός του Μαΐου εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί και θα αναμορφωθεί ο θεσμός της διαδοχικής ασφάλισης.

Και οι αδικίες δεν σταματούν εδώ. Οι ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΕ (Ταμείο Εμπόρων) παρά τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς ότι θα ρυθμισθεί η κατάφορη αδικία στην απονομή συντάξεων από τον ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους ΤΕΒΕ-ΤΑΕ μέχρι σήμερα παραμένουν με άδεια χέρια. Οι θιγόμενοι ζητούν να ισχύσουν οι ίδιες κλάσεις και τις ίδιες εισφορές οι συντάξεις στους ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΕ παραμένουν μειωμένες κατά 30% με αποτέλεσμα η ψαλίδα διαρκώς να διευρύνεται.

“Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι” δηλώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες που προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις ολιγωρίες που στρέφονται εις βάρος τους πολλές φορές επιλέγουν να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο παρά να περιμένουν 12 και 18 μήνες μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

Η συνταξιοδοτική αδικία που συντελείται εις βάρος τους εάν υπάρξει σχετική ρύθμιση θα αντιμετωπιστεί «διαφορετικά θα συρρικνωνόμαστε διαρκώς μαζί με την αγορά» όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου