ΤΟΠΙΚΑ

Το λιμάνι του Βόλου παίρνει σειρά προς αποκρατικοποίηση

το-λιμάνι-του-βόλου-παίρνει-σειρά-προς-781464

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την έναρξη των διαγωνισμών για τη διάθεση του 67% των Οργανισμών λιμένων Βόλου και Ηρακλείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney τα δύο πρότζεκτ είναι αρκετά ώριμα ώστε να εκκινήσουν οι διαγωνισμοί τους εντός του πρώτου τριμήνου της χρονιάς και ανεξάρτητα απ’ τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στους αντίστοιχους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας που ήδη «τρέχουν».

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει εξίσου σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τους Οργανισμούς των λιμένων Βόλου και Ηρακλείου με αυτό που έχει εκδηλωθεί ήδη στις περιπτώσεις των υπολοίπων τριών. Εξάλλου τόσο το λιμάνι του Βόλου όσο και του Ηρακλείου, πέραν των προοπτικών που έχουν ώστε να επιτελέσουν μεγαλύτερο περιφερειακό ρόλο, διατηρούν σημαντικά περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις το 2019 ο ΟΛΒ είχε κύκλο εργασιών 5,33 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 1,32 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του οργανισμού ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 15,7 εκατ. ευρώ. Στα 2,64 εκατ. ευρώ ήταν το σύνολο των υποχρεώσεων. Ο ισολογισμός για την χρήση του 2019 του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από την άλλη ακόμα …αγνοείται!

Ούτε στο ΓΕΜΗ είναι αναρτημένος, ούτε στην ιστοσελίδα του… Το 2018 είχε κύκλο εργασιών 6,34 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,59 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια στην λήξη εκείνης της χρήσης ήταν 17,76 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2018 έφθαναν τα 11,5 εκατ. ευρώ.

Παράταση για Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα

Σε ο,τι αφορά τώρα τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας, η ολοκλήρωση τους δεν πρόκειται να είναι νωρίτερα απ’ το β’ εξάμηνο της χρονιάς. Και τούτο διότι παρατηρείται δυσκολία, λόγω των συνθηκών lockdown, η έγκαιρη προσκόμμιση όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων που έχουν ζητηθεί απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους, εκ των οποίων πολλοί είναι αλλοδαποί.

Ως εκ τούτου έχει δοθεί ήδη παράταση προς τους ενδιαφερόμενους για τους λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας ως τις 29 του μήνα ενώ είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση και στους ενδιαφερόμενους για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που είναι και πολλοί, μιας και η αρχική διορία λήγει στις 20 του μήνα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους διεκδικητές του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης βρίσκονται διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες, αλλά και ισχυροί ελληνικοί όμιλοι, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσε και ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackSummit Financial Group με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τη βελγική εταιρεία λιμενικών υποδομών Europort, καθώς και τον όμιλο τεχνολογικών συστημάτων άμυνας EFA Group. Επίσης, διεκδικήτρια εμφανίζεται η κοινοπραξία των εταιρειών Cameron του ομίλου Κοπελούζου, της Goldair Cargo και της Bollore Africa Logistics.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος έχουν εκφράσει επίσης η αμερικανική Quintana Infrastructure & Development, ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης εταιρειών, καθώς και ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, που ελέγχεται πλέον από την κοινοπραξία South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT).

Για τον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, έχουν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος πέντε μέρη. Ο διαγωνισμός αφορά την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένος «Φίλιππος Β’» για 40 χρόνια. Πρόκειται για: Την κοινοπραξία International Port Investments Kavala των εταιρειών BlackSummit Financial Group – EFA Group – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ένωση εταιρειών Imerys A.E. – Goldair Cargo – ΙMG, τη χημική βιομηχανία PFIC Ltd, την Quintana Infrastructure & Development και, τέλος, τον ΟΛΘ.

Τέλος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας έχουν ενδιαφερθεί εννέα εταιρείες και σχήματα. Πρόκειτα για: Την Attica Α.Ε. Συμμετοχών, την Danthia Shipping Company Ltd, τη Marg Ltd, την Portek International Private Ltd, την Quintana Infrastructure & Development, την Αιγαίον Οϊλ Α.Ε., την κοινοπραξία Archirodon Group N.V. – ΑΝΕΚ – όμιλος Trident Hellas, την κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και, τέλος, τον ΟΛΘ.

[newmoney]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου