ΤΟΠΙΚΑ

Καταφύγιο για 4 γυναίκες σε κίνδυνο η Ελληνική Μέριμνα Βόλου

καταφύγιο-για-4-γυναίκες-σε-κίνδυνο-η-ελ-78038

Εζησαν τον απόλυτο τρόμο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι και μην μπορώντας ακόμη και να κοιμηθούν ήσυχες το βράδυ, πήραν τη μεγάλη απόφαση και έκαναν το σημαντικό βήμα: Αποχώρησαν από την οικογενειακή εστία.

Καταφύγιο στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου έχουν βρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις γυναίκες, δύο ημεδαπές και δύο αλλοδαπές, οι οποίες έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι κακοποιημένες γυναίκες δέχονται τη φροντίδα και την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης, και έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν σημαντικά βήματα επανένταξης στον κοινωνικό ιστό και να εξετάζουν με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία το μέλλον.

Το 2017, η μη κυβερνητική οργάνωση φιλοξένησε και παρείχε κατάλληλη συμβουλευτική στήριξη δεκατρία περιστατικά κακοποιημένων γυναικών. Συνολικά οι κοινωνικοί φορείς του Βόλου πέτυχαν να επανεντάξουν στο κοινωνικό σύνολο 24 γυναίκες θύματα βίας.

Η ενδοοικογενειακή βία στα χρόνια της κρίσης καταγράφει σημαντική άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημάνθηκε, ότι «η Ελληνική Μέριμνα Βόλου δέχεται κατά περιόδους ακόμη και σε καθημερινή βάση τηλεφωνήματα από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο και ζητούν ενημέρωση από θέση απόγνωσης και απελπισίας».

Τα περιστατικά

Βία στο οικογενειακό τους περιβάλλον έχουν υποστεί και οι τέσσερις γυναίκες που φιλοξενούνται στην Ελληνική Μέριμνα Βόλου. Οι δύο από τις φιλοξενούμενες που είναι Ελληνίδες, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αγαπημένο τους πρόσωπο. Εκείνο που αναζήτησαν όταν έφτασαν στο κατώφλι της μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως επισημάνθηκε, ήταν να αισθανθούν για λίγο ασφάλεια, να μείνουν σε έναν χώρο όπου δεν θα υπήρχε βία.

Σήμερα οι δυο γυναίκες κατάφεραν να επαναφέρουν τη γαλήνη στη ζωή τους. «Φαίνονται πιο ήσυχες» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, και έχουν σχέδια για το αύριο, όνειρα για τις ημέρες που θα έρθουν.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου προσέφερε στέγαση, σίτιση, είδη πρώτης βοήθειας, νομική και συμβουλευτική στήριξη, διασύνδεση με άλλους φορείς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι κακοποιημένες γυναίκες δεν είχαν υποστήριξη από κανέναν από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Είναι άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα αναζητούσαν μία στέγη.

Στον ξενώνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης διαπίστωσαν με ανακούφιση ότι δεν ήταν μόνες. Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου άνοιξε τα χέρια της και αγκάλιασε τις γυναίκες με κατανόηση αλλά και γνώση για τη διαχείριση του προβλήματος.

Όλες οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης αισθάνονται μόνες, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Οι άλλες δύο φιλοξενούμενες είναι μία υπήκοος Συρίας και μία υπήκοος Ρωσίας. Πρόκειται για περιστατικά που παραπέμφθηκαν στην Ελληνική Μέριμνα Βόλου από άλλη υπηρεσία.

Η Σύρια αναζήτησε ειρήνη και ελπίδα στη χώρα μας για μία καλύτερη ζωή, όμως μακριά από τον πόλεμο την ακολουθούσε ακόμη ο ίδιος εφιάλτης: Ανυπόφορη σωματική και ψυχολογική βία. Η Ρωσίδα βρέθηκε επίσης εκτεθειμένη σε κίνδυνο ζωής και με σημαντικά προβλήματα διαβίωσης.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου είναι στο πλάι και των τεσσάρων γυναικών, οι οποίες έχουν καταφέρει πλέον να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και είναι κοντά στο σημείο να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν.

Η Ελληνική Μέριμνα Βόλου

Η μη κυβερνητική οργάνωση λειτουργεί από το 1998, και όλα αυτά τα χρόνια παρέχει πολύτιμο έργο σε γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο. Δέχεται όλα τα αιτήματα για φιλοξενία όταν έχουν γίνει ιατρικές εξετάσεις και έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή κάποια εξάρτηση από αλκοόλ ή ναρκωτικά.

Παράλληλα με τη φιλοξενία παρέχει σπουδαία συμβουλευτική στήριξη. «Συνήθως οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας δεν λύνουν εύκολα τη σιωπή τους. Δυσκολεύονται να τις πλησιάσεις, ενώ δεν έχουν γνώση του προβλήματός τους και αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το 2017 η κυβερνητική οργάνωση παρείχε συμβουλευτική στήριξη σε δέκα περιστατικά βίας.

Υπάρχουν λύσεις αρκεί, να σπάσει η σιωπή

Όλα αυτά τα χρόνια, η μη κυβερνητική οργάνωση διαχειρίστηκε με επιτυχία τα αιτήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ένα από τα πιο πρόσφατα, όπως αναφέρθηκε, ήταν αυτό μίας νεαρής γυναίκας, μίας 30χρονης ημεδαπής με δύο ανήλικα παιδιά.

Η γυναίκα κατόρθωσε με την υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών να βρει εργασία και να αυτονομηθεί, ενώ τα παιδιά της δεν έχασαν την καθημερινότητά τους και τη σειρά τους στο σχολείο. Σήμερα η 30χρονη μένει σε δικό της σπίτι με τα παιδιά της.

«Υπάρχει απτό αποτέλεσμα στο έργο. Και αυτό το αποτέλεσμα είναι αποτέλεσμα των πράξεων, των κινήσεων και της επιλογής της ίδιας της γυναίκας που βρίσκεται σε κίνδυνο, εάν θέλει να αλλάξει τη ζωή της και να διώξει τον τρόμο.

Η γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο πρέπει να μιλά για το πρόβλημά της. Να λύνει τη σιωπή της και να μοιράζεται. Υπάρχουν υπηρεσίες και φορείς από τους οποίους θα βρει ανέλπιστη υποστήριξη για να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει παρακάτω», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, έχουν βρει καταφύγιο και πολλές ηλικιωμένες γυναίκες. Έκαναν υπομονή για χρόνια, όμως όσο κι αν προσπαθούσαν να διορθωθούν για υποτιθέμενα λάθη, εντούτοις τα προβλήματα γίνονταν ολοένα και πιο δύσκολα, ώσπου ο ύπνος στο σπίτι κατάντησε εφιάλτης.

Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει επιτυχής διαχείριση και αντιμετώπιση. «Σε ηλικιωμένες κυρίες η αποδοχή του προβλήματος είναι πιο δύσκολη. Έχουν συμβιβαστεί με αυτό που τους συμβαίνει. Εντούτοις με την κατάλληλη στήριξη υπάρχουν λύσεις. Αρκεί να έχουν αποφασίσει να δουλέψουν τα αισθήματά τους και να θέσουν νέους όρους στη ζωή», τονίστηκε.

Επισημαίνεται ότι για τη βία κατά των γυναικών λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου