ΤΟΠΙΚΑ

Ρεκόρ εγγραφών στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Βόλου

ρεκόρ-εγγραφών-στο-κοινωνικό-παντοπω-779771

Την πόρτα του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Βόλου διαβαίνουν ολοένα και περισσότεροι Βολιώτες, με τους εγγεγραμμένους να έχουν φτάσει τους 5.600, αριθμό ρεκόρ για τα δεδομένα της σημαντικής δομής, που λειτουργεί από το 2011. Πλήθος άπορων, αλλά και νεόπτωχων Βολιωτών, οι οποίοι διέθεταν άλλοτε μεγάλη οικονομική επιφάνεια, συρρέει καθημερινά, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον αριθμό των εγγεγραμμένων, οι οποίοι πέρυσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, ανέρχονταν σε 3.400 άτομα περίπου.

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Βόλου, το οποίο στεγάζεται στο Καραγάτς, εξυπηρετεί δεκάδες μονογονεϊκές, αλλά και πολύτεκνες οικογένειες, άτομα μοναχικά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πληθαίνουν τα αιτήματα για βοήθεια, αρκετά από τα οποία προέρχονται από Βολιώτες που διέθεταν, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλη οικονομική επιφάνεια κατά το παρελθόν, αλλά έχουν περιέλθει πλέον σε ένδεια και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα αναγκαία για τις οικογένειές τους.

«Κάθε μέρα έχουμε καινούργιες αιτήσεις και νέα περιστατικά, που υπερβαίνουν τα 20 και γι αυτό τον λόγο βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, προκειμένου να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, προκειμένου να ενταχθούν στους ωφελούμενους του κοινωνικού παντοπωλείου» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστασία Μορφογιάννη. Η ίδια επισημαίνει ότι τα καθημερινά αιτήματα για βοήθεια φέτος πολλαπλασιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς.

Στο μεταξύ, αυξάνονται οι προσφορές ειδών πρώτης ανάγκης στο κοινωνικό παντοπωλείο από ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και ιδιώτες, οι οποίοι προσφέρουν διακριτικά το απόθεμα της αγάπης τους, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Στην λίστα των ωφελουμένων καταγράφονται «μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και έχουν ανάγκη τη δική μας φροντίδα, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι για πολύ καιρό άνεργοι και έχουν εξαντλήσει τα οικονομικά τους αποθέματα, άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας και πολλοί νεόπτωχοι» επισημαίνει η αρμόδια αντιδήμαρχος, η οποία προσθέτει ότι βασικό της μέλημα είναι να υπάρχουν αρκετές ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης διαθέσιμες, προκειμένου να εξυπηρετείται, ανά πάσα στιγμή, το πλήθος των ωφελουμένων.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες που καταβάλλει για την εξασφάλιση νέων χορηγιών για το κοινωνικό παντοπωλείο από επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός, αλλά και εκτός Βόλου. «Θεωρώ ότι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με γεμάτες αποθήκες, για να καλύψουμε κάθε περιστατικό και κάθε έκτακτη ανάγκη», τονίζει η κ. Μορφογιάννη.

Οι διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλονται αποδίδουν καρπούς, οι οποίοι μεταφράζονται σε επάρκεια αγαθών για το καλάθι πολλών οικογενειών. Το προϊόντα που προσφέρονται στους δικαιούχους ποικίλουν και περιλαμβάνουν όσπρια, γάλα, ζάχαρη, καφέ, αναψυκτικά, δημητριακά, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, ψωμί, μακαρόνια, μανέστρα, λάδι, βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα, βρεφικές κρέμες, ρύζι, χαρτί υγείας, απορρυπαντικά, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, αλάτι, σάλτσα, ελιές και πολλά ακόμη, όπως είδη ένδυσης, μικροέπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, σόμπες, που εξοπλίζουν φτωχικά νοικοκυριά.

Το «κύμα» ευαισθησίας και αλληλεγγύης που εκδηλώνεται, μεγαλώνει διαρκώς και η συγκινητική συμπαράσταση που καταγράφεται σε καθημερινή βάση, αποδεικνύει έμπρακτα ότι υπάρχουν πολλοί «φύλακες άγγελοι» των φτωχών και αδυνάμων στην τοπική κοινωνία.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Πολύ σημαντική ήταν, εξάλλου, η πρωτοβουλία της ομάδας «People for Greece» που εδρεύει στις Βρυξέλλες και στηρίζεται ένθερμα από την οικογένεια Βαρδάκη, που είναι «ψυχή» της προσπάθειας.

Με πρωτοβουλία της ίδιας οικογένειας διοργανώθηκε συναυλία το βράδυ της 28ης Ιουλίου στα Καλά Νερά και συγκεντρώθηκαν σημαντικές ποσότητες σε λάδι και τρόφιμα, τα οποία δόθηκαν στο κοινωνικό παντοπωλείο, για την ενίσχυση της συγκεκριμένης δομής.

«Είναι σημαντική η βοήθεια που προσφέρουν στο κοινωνικό παντοπωλείο ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, η οικογένειά του και οι «People for Greece» και είμαστε όλοι ευγνώμονες, για μια ακόμη φορά. Τέτοιες πρωτοβουλίες μάς δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε με περισσότερη δύναμη τις προσπάθειές μας. Είναι σημαντική κάθε βοήθεια που προσφέρεται, για να ενισχυθούν άποροι συμπολίτες μας και παράδειγμα προς μίμηση η δράση της οικογένειας Βαρδάκη» επισημαίνει η κ. Μορφογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου