ΤΟΠΙΚΑ

196 νέες αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών στο Ειρηνοδικείο Βόλου

196-νέες-αιτήσεις-υπερχρεωμένων-νοικοκυ-779671

Εκατόν ενενήντα έξι αιτήσεις για υπαγωγή στον τροποποιημένο Νόμο Κατσέλη υποβλήθηκαν το 2016. Η κατάθεση αιτημάτων από υπερχρεωμένα νοικοκυριά συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, ιδιαίτερα το τελευταίο δίμηνο, που η αποχή των δικηγόρων μετατράπηκε σε στοχευμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες υποθέσεις πήραν το δρόμο της διευθέτησης από τις αρχές Ιουνίου 2016 μέχρι και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο οι δικηγόροι σταμάτησαν την κινητοποίηση με διευρυμένο πλαίσιο και μπόρεσε και ξεκίνησε η κατάθεση των αιτήσεων. Συνολικά κατατέθηκαν 117 αιτήσεις, ενώ το προηγούμενο διάστημα από την αρχή του χρόνου 79.

Στο μεταξύ, το Ειρηνοδικείο Βόλου επικαιροποίησε όλες τις αιτήσεις των υπερχρεωμένων στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων. Συνολικά επικαιροποιήθηκαν 2.341 αιτήσεις με τελευταία προσδιορισμένη δικάσιμο στις 27 Ιουνίου 2018.

Από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους το Ειρηνοδικείο Βόλου θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα με αποκλειστικό αντικείμενο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δικαστήρια θα γίνονται κάθε μέρα για τη συζήτηση του συνόλου των υποθέσεων αρμοδιότητάς του.

Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι θα συζητούνται περί τις 100-150 υποθέσεις την εβδομάδα, με μέσο ημερήσιο όρο υποθέσεων περίπου 30.

Ωστόσο, οι τραγικές ελλείψεις σε Γραμματείς θα συνεχιστούν και τη νέα δικαστική χρονιά 2016-2017. Οι δέκα συνολικά δικαστές που υπηρετούν στο Ειρηνοδικείο αντιστοιχούν σε μόλις τρεις γραμματείς έδρας.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν ενίσχυση του προσωπικού και διεκδικούν απόσπαση τουλάχιστον δύο υπαλλήλων από άλλα Δικαστήρια. Ενώ ο χρόνος τρέχει και την Παρασκευή αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, η συζήτηση για την απόσπαση των δύο υπαλλήλων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που υπάρχει, θα γίνει τον Οκτώβριο από το υπηρεσιακό συμβούλιο του Εφετείου Λάρισας.

Η απόφαση του συμβουλίου εκτιμάται ότι θα εκδοθεί άμεσα όμως όλο το διάστημα που θα προηγηθεί οι προς συζήτηση υποθέσεις θα πρέπει να διεκπεραιωθούν από το υφιστάμενο προσωπικό, ενώ εκτιμάται ότι και με την απόσπαση των δύο υπαλλήλων και πάλι το κενό που υπάρχει σε γραμματείς δεν θα μπορέσει να καλυφθεί επαρκώς.

Το καλοκαίρι, οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν δώσει μάχη, ώστε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Κοσμάτος, να έχει υπόψη του την αλληλογραφία για τις τραγικές ελλείψεις, αλλά δυστυχώς όταν τελικά αυτό κατέστη δυνατό και αποσπάστηκαν δεσμεύσεις, ακολούθησε η παραίτηση του γενικού γραμματέα, με αποτέλεσμα η συζήτηση να μείνει μετέωρη.

Η συζήτηση για την κάλυψη των οργανικών κενών στο Ειρηνοδικείο άνοιξε από τον διευθύνοντα το Ειρηνοδικείο Βόλου, Βασίλη Κουκόπουλο, Ειρηνοδίκη Α’ στις 27 Ιουλίου 2016, ο οποίος με έγγραφό του προς το γενικό γραμματέα και τη διεύθυνση διοίκησης δικαιοσύνης ζητούσε ενίσχυση της Υπηρεσίας για λόγους επείγουσας ανάγκης.

Στο Ειρηνοδικείο εκκρεμεί η συζήτηση πάνω από 3.079 υποθέσεων, ωστόσο, δεν έχει ενισχυθεί με κανένα γραμματέα, παρά το κύμα φυγής λόγω συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κουκόπουλος επεσήμανε ότι παρά την εργασία του προσωπικού πέραν του ωραρίου και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, είναι πλέον αδύνατη η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου