ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισαν οι αιτήσεις για τους δασοκομάντος

αρχισαν-οι-αιτήσεις-για-τους-δασοκομά-77923

Η Ειδική Μονάδα Επιχειρήσεων για τα δάση θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο – Ποιο θα είναι το έργο της – Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Ετοιμοι θα είναι τον ερχόμενο Ιούνιο οι δασοκομάντος για να αναλάβουν καθήκοντα στις έδρες των συντονιστών των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία. Ηδη τρέχει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όπου εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Συνολικά θα προσληφθούν 500 άτομα, από τα οποία τα 440 θα αποτελούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και τα 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό (δασολόγοι – δασοπόνοι). Καθήκοντά τους θα είναι η προστασία των δασών και στην πρόληψη, αλλά και την ώρα της κρίσης.

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μαγνησίας πύραρχος Γεώργιος Βλόντζος λέει ότι πρόκειται για μία Ειδική Μονάδα Επιχειρήσεων, η οποία θα επεμβαίνει σε όλη τη χώρα και στη Μαγνησία.

Ειδικά για τον νομό μας, όπως σημειώνει, με την ιδιαίτερη γεωγραφία του, το Πήλιο και τις Β. Σποράδες, ο ρόλος που θα επιτελεί θα είναι πολύ σημαντικός.

Το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει έμφαση στην προστασία των δασών μετά τις περσινές καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια και την Αττική. Οι δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν νέα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, οι οποίες προσπαθούν να αναβαθμίσουν περαιτέρω τον μηχανισμό τους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών.

Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας αρχιπύραρχος Ευάγγελος Φαλάρας επισημαίνει ότι η Ειδική Μονάδα Επιχειρήσεων θα είναι αερομεταφερόμενη, θα βρίσκεται σε συνεχή κίνηση και θα λειτουργεί όλο τον χρόνο και όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.

Βασικός στόχος της θα είναι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πριν λάβουν μεγάλη διάσταση και επεκταθούν, σύμφωνα με τον κ. Φαλάρα, ο οποίος σημειώνει: «Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και προσπαθούμε να επιτελέσουμε το έργο μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Συγκεκριμένα, αποστολή των 500 πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά τη διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Οι δασοκομάντος θα είναι σε συνεχή συνεργασία με τα δασαρχεία και με την επιστημονική υποστήριξη των δασολόγων, ενώ δεν θα ενεργούν μόνο την ώρα της κρίσης.

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, θα δύνανται, με αίτησή τους, η οποία θα υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχη ομάδα υπήρχε πριν από το ’98. Στην πορεία η ευθύνη της προστασίας των δασών από πυρκαγιές περιήλθε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Πέραν του εν λόγω διαγωνισμού, θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις το φθινόπωρο.

Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις

Δεκάδες νέοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις προσλήψεις, οι οποίες θα είναι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κ.λπ.).

Οι δασικοί πυροσβέστες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου, που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ αντίστοιχα κ.λπ.) ύψους 141,92 ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου από την περασμένη Πέμπτη. Η περίοδος υποβολής λήγει την ερχόμενη Τετάρτη στις 20:00.

Τα προσόντα

Οι υποψήφιοι που θα προσληφθούν ως πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα και προϋποθέσεις:

-Να είναι Ελληνες πολίτες, άντρες και γυναίκες. Για όσους έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, πρέπει να έχει παρέλθει ένα έτος τουλάχιστον από την απόκτησή της.

-Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

-Να είναι κάτοχοι οποιουδήποτε τύπου απολυτηρίου τίτλου Λυκείου. Οι κάτοχοι ισότιμων τίτλων σπουδών σχολικών μονάδων αλλοδαπής πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαίωση ισοτιμίας

-Οι υποψήφιοι ειδικότητας πυροσβεστικού τεχνικού προσωπικού θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους την 31η Δεκεμβρίου του έτους λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Κατ’ εξαίρεση, για όσους υπάγονται στην ειδικότητα του πυροσβεστικού επιστημονικού προσωπικού, καθώς και για τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης, το ως άνω ανώτατο όριο ηλικίας αυξάνεται στο 31ο έτος.

-Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση διαπιστούμενη από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές του Π.Σ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τη σωματική ικανότητα των υποψηφίων των σχολών στρατού ξηράς (ΟΠΛΑ), κατά τα οριζόμενα στο π.δ. 11/2014 (Α ́17), όπως ισχύει.

-Να έχουν ψυχικά και διανοητικά προσόντα, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του πυροσβεστικού έργου.

-Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, ως υπαγόμενοι στα εδαφ. γ ́ έως η ́ της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3421/2005 (Α ́ 302) και να είναι ικανοί κατηγορίας Ι1 κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή των αιτήσεων, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και κάθε άλλη διευκρίνιση η προκήρυξη του διαγωνισμού είναι αναρτημένη στο site του Πυροσβεστικού Σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.fireservice.gr.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου