ΤΟΠΙΚΑ

Το πλαίσιο δραστηριοτήτων για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη καθορίζει ο ΟΛΒ

το-πλαίσιο-δραστηριοτήτων-για-τη-ναυπ-779119

Στον καθορισμό των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στον Βόλο προχωρά ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου.

Η εν λόγω μονάδα προβλέπεται να λειτουργήσει σε χώρο στα Πευκάκια στον οποίο θα γίνονται στην αρχή επισκευές ξύλινων παραδοσιακών ιδιωτικών και τουριστικών επαγγελματικών σκαφών και στη συνέχεια επισκευές χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε σύγχρονα πλοία και σκάφη.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, επισήμανε ότι «στον Βόλο υπάρχουν πάρα πολλά εξειδικευμένα συνεργεία και εταιρείες που ασχολούνται με την ξυλοναυπηγική που είναι μία τέχνη που θέλουμε να διασωθεί. Υπάρχουν αρκετοί παλιοί και καλοί τεχνίτες επισκευών πλοίων και παραδοσιακών και σύγχρονων. Και γι’ αυτό είμαστε σε μία συνεννόηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «την παρούσα χρονική στιγμή η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτού του είδους οι εργασίες είναι ωφέλιμες για τις τοπικές οικονομίες».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Σταυριδόπουλος είπε ότι «από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στις εργασίες που θα μπορούμε να πραγματοποιούμε στο Βόλο, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εργασιών, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει αφού το καθεστώς που ίσχυε το 2009 καταργήθηκε».

Εξάλλου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την παραχώρηση χώρου έκτασης εφτά στρεμμάτων στα Πευκάκια για διαχείμαση επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών και εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευής.

Η παραχώρηση θα είναι για χρονικό διάστημα τριών χρόνων με μίνιμουμ ετήσιο μίσθωμα ύψους 20.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα στο λιμάνι του Βόλου δεν υπήρχε ένας οργανωμένος χώρος για τη διαχείμαση και τις εργασίες επισκευής των σκαφών.

Ο ΟΛΒ παραχωρούσε θέσεις στους ιδιοκτήτες σκαφών έναντι ανταλλάγματος στο χερσαίο τμήμα του στην τρίτη προβλήτα, στο ύψος της Μπουρμπουλήθρας.

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα και για το ενδιαφέρον που προκύπτει για τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης και τη χωροθέτησή της.

Η πρόκληση ενδιαφέροντος αναμένεται να εκδοθεί σύντομα μετά την απόφασή έγκρισης της διακήρυξης της πρόσκλησης εκδήλωσης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Η δημιουργία χώρου διαχείμασης σκαφών αποτελεί ένα έργο που εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών του Οργανισμού, όπως και η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου