ΤΟΠΙΚΑ

Διορθώνουν την γκάφα για το χαράτσι

διορθώνουν-την-γκάφα-για-το-χαράτσι-77903

Mετά από τη θύελλα διαμαρτυριών που έγινε αποδέκτης τους τελευταίους μήνες, ακόμη και από Αντιδημάρχους της, η Δημοτική Αρχή Βόλου σπεύδει, έστω και καθυστερημένα, να πάρει απόφαση για την επιβολή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) με τη χαμηλότερη αντικειμενική τιμή που ισχύει για τις περιοχές που είναι εκτός σχεδίου. Η λήψη της σχετικής απόφασης εισάγεται την ερχόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου.

Η απόφαση της Δευτέρας έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία καθώς η αντικειμενική τιμή για τις εκτός σχεδίου κατοικίες θα προσδιοριστεί στα 500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Τιμή που είναι σήμερα η χαμηλότερη αντικειμενική που ισχύει για τα εκτός σχεδίου ακίνητα στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου και με την οποία θα εξομοιωθούν εφεξής οι αντικειμενικές τιμές σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα που υπάρχουν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Βόλου.

Η αλλαγή αυτή έχει την αξία της, καθώς με τις αντικειμενικές αξίες που αποστέλλει ο Δήμος το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει το χαράτσι. Λόγω μη της αναγκαίας αλλαγής δημότες του πρώην Δήμου Ιωλκού και της πρώην Κοινότητας Μακρινίτσας που ζουν σε περιοχές εκτός σχεδίου κλήθηκαν να επιβαρυνθούν με 1.100 και 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με αυξημένο χαράτσι. Για παράδειγμα, μετά τη λήψη απόφασης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου «για τον καθορισμό τιμών ζώνης υπολογισμού ΤΑΠ για περιοχές εντός του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου, όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού» μία οικία 100 τ.μ. που είναι σε περιοχή εκτός σχεδίου θα πληρώσει για « χαράτσι» το 2013 300 ευρώ, όταν για το 2012 ο ιδιοκτήτης του ίδιου ακινήτου θα κληθεί να πληρώσει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, 500 ευρώ!!!

Η παραπάνω διαφορά προκύπτει γιατί ο Συντελεστής για τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους Ακινήτων υπολογίζεται ως εξής: Για αντικειμενικές αξίες μέχρι 500 ευρώ ο συντελεστής είναι 3 ευρώ / τ.μ., για αντικειμενικές αξίες από 501 – 1.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4 ευρώ, για αντικειμενικές αξίες από 1.001 – 1.500 ευρώ ο συντελεστής είναι 5 ευρώ, για αντικειμενικές τιμές από 1.501 – 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 6 ευρώ, από 2.001 – 2.500 ευρώ ο συντελεστής είναι οκτώ ευρώ, από 2.501 – 3.000 ευρώ ο συντελεστής είναι δέκα ευρώ και για αντικειμενικές από 3.001 – 4.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 12 ευρώ.. Το τέλος είναι μισό ευρώ για τις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης ο συντελεστής είναι 1 όταν τα ακίνητα έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, όταν το κτήριο είναι παλαιότητας από 20 – 25 ετών ο συντελεστής προσαυξάνεται σε 1,05, από 15 – 19 έτη παλαιότητας ο συντελεστής προσαυξάνεται σε 1,10, από 10 – 14 έτη ο συντελεστής προσαυξάνεται σε 1,15, από 5- 9 έτη παλαιότητας ο συντελεστής είναι 1,20, ενώ όταν το ακίνητο έχει παλαιότητα από 0 – 4 έτη ο συντελεστής είναι 1,25%.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές φθινοπώρου, μόλις οι καταναλωτές πήραν στα χέρια τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που εμπεριείχε και την καταβολή της πρώτης από τις πέντε συνολικά δόσεις για το «χαράτσι», υπήρξαν πάρα πολλές διαμαρτυρίες από καταναλωτές που κατοικούν στους οικισμούς που είναι πέριξ του Φυτόκου, που ανήκουν στην κτηματική περιφέρεια Μακρινίτσας, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Αρτέμιδας οι φωνές ήταν από οικισμούς όπως οι Σερβανάτες ή το Παλιόκαστρο, αλλά και από παραθαλάσσιους οικισμούς όπως τα Πλατανίδια και το Μαλάκι. Όλες οι παραπάνω περιοχές μέχρι πέρυσι επειδή δεν είχαν αντικειμενικές τιμές, είχαν ως αντικειμενική αξία τα 330 ευρώ. Με βάση την παραπάνω αντικειμενική τιμή το ειδικό τέλος για το χαράτσι ήταν 3 ευρώ το τετραγωνικό. Με τις νέες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από 1.1.2012 στη Μακρινίτσα και στην Πορταριά, αλλά και στο Δήμο Ιωλκού, που είναι από 1.100 – 1.300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το «χαράτσι» είναι 5 ευρώ το τετραγωνικό, όταν η αντικειμενική τιμή είναι από 1.000 έως 1.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

ΑΝΤ.ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου