ΤΟΠΙΚΑ

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Διαρκή μέτρα μέχρι να τελειώσει η πανδημία»

δημητριάδος-ιγνάτιος-διαρκή-μέτρα-μ-778303

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το άνοιγμα των ναών – Συνεχίζεται η διανομή τροφίμων σε απόρους επισήμανε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος το άνοιγμα των ναών για τους πιστούς, με τη σχετική ΚΥΑ και την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να έχουν ήδη κοινοποιηθεί στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεβασμιότατος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, από χθες, Δευτέρα, τελούνται παρουσία περιορισμένου αριθμού πιστών οι θείες λειτουργίες. Μετά από δύο και πλέον μήνες τέλεσης λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, με εξαίρεση τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια, επιτρέπεται, πλέον, η παρουσία πιστών στις ακολουθίες, με ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και 50 άτομα ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πιστών.

Με τα περιοριστικά μέτρα να τηρούνται στο μεταξύ, για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας, η χρήση της μάσκας εντός του ναού είναι υποχρεωτική, με τα αντισηπτικά χεριών στους χώρους υποδοχής και τις αποστάσεις μεταξύ των πιστών να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Κληθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να σχολιάσει τα νέα δεδομένα, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι: «Είναι κάτι που περιμέναμε και χαιρόμαστε διότι διαπιστώνουμε ότι οι καταστάσεις εξελίσσονται πλέον όπως πρέπει και ελπίζουμε από δω και πέρα να μη χρειαστεί πάλι να έχουμε αυστηρότερα μέτρα. Βεβαίως είναι ενθαρρυντικό, ότι αποδεικνύεται πως οι ακολουθίες που τελέστηκαν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, δεν επιδείνωσαν καθόλου την κατάσταση. Ισα – ίσα τα πράγματα βελτιώνονται, γιατί όλοι πλέον, νομίζω, πειθαρχούν περισσότερο και ξέρουν και να προφυλάσσονται».

Τα Σπίτια Γαλήνης

Ερωτηθείς σχετικά με τον χρόνο επανέναρξης λειτουργίας των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, υπογράμμισε ότι «θα εξαρτηθεί από τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων και όταν θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα οι εθελόντριες, διότι έχουμε δέσμευση μετακίνησης, αλλά σιγά – σιγά αρχίζουν και επαναλειτουργούν».

Είναι προφανές, με βάση τα προαναφερθέντα, ότι η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων είναι αυτή που θα δώσει ουσιαστικά το σήμα επανεκκίνησης στα σημεία σίτισης απόρων της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τον κ. Ιγνάτιο να επισημαίνει, στο μεταξύ, για τους ναούς, ότι «υπάρχει κλίμα ικανοποίησης για όλη την κοινωνία, όχι μόνο για την Μητρόπολη Δημητριάδος».

Κλείνοντας, ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα, μέχρι να τελειώσουμε με αυτή την πανδημία».

Στον Μητροπολιτικό Ναό

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, ενώ επεσήμανε ότι «πέρα από το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις είναι αυστηρές και οι περιορισμοί υφίστανται σε μεγάλο ποσοστό, είμαστε χαρούμενοι που οι άνθρωποι, κάποιοι άνθρωποι τουλάχιστον, έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία και είμαστε με την ελπίδα στην πλήρη απελευθέρωση των ναών από μέτρα περιορισμού».

Αναφερόμενος στα μέτρα θωράκισης της δημόσιας υγείας εντός των ναών, τόνισε ότι «ο φόβος ή ο τρόπος μετάδοσης της νόσου μέσα στο ναό, από καθαρά πρακτικούς λόγους δεν υφίσταται. Στο ναό έρχονται άνθρωποι που έχουν σταθερό προσανατολισμό προς ανατολάς, ο ένας βλέπει την πλάτη του άλλου και δεν μετακινούνται. Η μετακίνησή τους είναι ελάχιστη και με αποστάσεις. Μέσα στο όλο διάστημα που έχει συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας από την πανδημία μέσα στους ναούς, δεν υπάρχει επισήμως καμία απολύτως επιστημονική ένδειξη ότι οι ναοί είναι εστίες μετάδοσης κρουσμάτων».

Απαντώντας, τέλος, στο ερώτημα που αφορά την επαναλειτουργία του «Δος ημίν», κατέστησε σαφές ότι «όσο υφίστανται οι περιορισμοί για καταστήματα, για χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ, δεν μπορεί να λειτουργεί. Θα συνεχίσει, όμως, τη διανομή τροφίμων στους απόρους της ενορίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου