ΤΟΠΙΚΑ

«Ο διχασμός οδηγεί σε συμφορές»

ο-διχασμός-οδηγεί-σε-συμφορές-77789

Μήνυμα ενότητας και ψύχραιμης θεώρησης της σύγχρονης πραγματικότητας απηύθυνε σε όλους ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με αφορμή την χθεσινή εορτή του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την γαλήνη στον τόπο μας, διότι ο κάθε διχασμός οδηγεί μόνο σε συμφορές, ενώ η βία δεν φέρνει αποτέλεσμα».

Ο χθεσινός λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου του Βόλου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του κλήρου, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, που είχε κατακλύσει το εσωτερικό αλλά και το προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν, άλλωστε, ο, ασφυκτικά γεμάτος, Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηκε χθες το πρωί πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου. Στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και των ιερών λειψάνων, δια μέσου την κεντρικών οδών, με κατεύθυνση στην παραλία του Βόλου, όπου τελέστηκε αρτοκλασία.

Στον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό του προς τους πιστούς, ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε ότι «ο Άγιος Νικόλαος γίνεται για όλους μας το παράδειγμα του πατρός και του ηγέτη» για να προσθέσει ότι «ευθύνη ηγέτου έχουμε κι εμείς, κι ο οικογενειάρχης και ο παιδαγωγός κι ο καθένας στο μετερίζι του έχει τις δικές του ευθύνες». Η προτροπή του επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας σε όλους, συνοψίζεται στην φράση «πρέπει να σταθούμε σε αυτό που ο καθένας έχει ευθύνη, τηρώντας τους κανόνες» διότι «είμαστε εύκολοι στα λόγια και στις υποσχέσεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα να τηρήσουμε τους κανόνες, τότε κανόνας είναι η παραβίασή τους» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι «με απόλυτη ηρεμία και ψυχραιμία, αρνούμενοι κάθε βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, πρέπει να ξαναβρούμε το δρόμο μέσα στον οποίο θα οριοθετήσουμε και πάλι μια πορεία που θα φέρει την εμπιστοσύνη στις καρδιές των ανθρώπων, που τόσο έχει λείψει. Όλα αυτά όμως, προσέθεσε, θα έχουν αποτέλεσμα αν επανέλθουμε σε δρόμο αρετής και τιμιότητας».

Επικεντρώνοντας την αναφορά του στον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Άγιος Νικόλαος είναι ηγέτης, και οδηγός και πνευματικός μας πατέρας». Ο ίδιος δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί και στο έργο αλληλεγγύης που αναπτύσσεται στους κόλπους της Μητρόπολης Δημητριάδος, λέγοντας χαρακτηριστικά «η Εκκλησία, η τοπική αυτοδιοίκηση κάθε βαθμού, ο καθένας από το δικό του πόστο, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα, για να κρατήσουμε την ποιότητα ζωής στα ιδρύματα της πόλεώς μας, για να μην αφήσουμε κανένα να απελπιστεί». Η χάραξη νέας κοινής πορείας, που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις ψυχές του λαού, και κυρίως η συνεργασία είναι τα δύο σημεία που υπογράμμισε χθες ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας στους πολυάριθμους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην παραλία του Βόλου. Κι όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, κλείνοντας «πρέπει να γίνουμε άνθρωποι που θα οικονομούμε και θα χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε και να προσφέρουμε στους άλλους, για να ξαναζήσουμε, κατέληξε, σε μια Ελλάδα για την οποία θα υπερηφανευόμαστε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου